Kuggar på körprovet - orsakar köer

Uppdaterad 2019-06-25 | Publicerad 2014-06-28

Stockholm. Trafikverket och Sveriges trafikskolors riksförbund (STR) vädjar till de som gör körkortsprovet i sommar att komma förberedda. Elever som kuggar orsakar stora problem. Nu diskuteras nya digitala hjälpmedel.

Ungefär en av fem platser för att göra körprovet i sommar är fortfarande lediga. Trafikverket har vidtagit åtgärder för att undvika jätteköer till proven i sommar. Men det finns ett bekymmer: det är alldeles för många som inte klarar proven.

– Det är ett jätteproblem. Det blir så mycket omprov. Av de privatanmälda är det runt 38 procent som är godkända. I princip var sjätte prov totalt är underkänt, säger Karl-Erik Andersson, tillförordnad chef på förarprov på Trafikverket.

Fler kuggar provet

Andelen godkända prov har minskat, speciellt bland de som kör privat, i princip under hela 2000-talet.

– Vi har fyllt på med 40 nya inspektörer i maj månad, risken är att den kapaciteten äts upp av omproven om utvecklingen att man bara chansar och chansar fortsätter, säger Karl-Erik Andersson.

Även trafikskolornas elever drabbas eftersom köerna till proven är gemensamma. På vissa provorter står trafikskolornas elever bara för 15-20 procent av dem som gör proven.

– Det blir svårare att hitta provtillfällen helt enkelt, säger Berit Johansson, förbundsordförare på STF.

Hon berättar att det finns exempel på personer som kommit till uppkörningen utan att kunna backa ut från parkeringen.

– Den här mentaliteten att man väljer att chansa sprider sig mer och mer, säger hon.

Föreslår digital hjälp

För att komma tillrätta med problemet har Trafikverket, STF och Transportstyrelsen diskuterat ett förslag om ett digitalt hjälpmedel för att stödja handledarna till de som tar körkort privat. Med hjälp av programmet, eller appen, ska handledaren se vilka moment som krävs för att klara provet, och vad varje moment innebär. Förhoppningen är att eleven ska anmäla sig till provet först när alla moment är övade. Frågan ligger på Transportstyrelsens bord och ska ses över i höst, uppger myndigheten.

Fram till dess uppmanar Trafikverket alla som planerar att göra provet att inte chansa.

– Vi kan ju bara vädja till alla som kommer att skaffa sig rejäla kunskaper och färdigheter. Det skulle underlätta för alla, då skulle vi inte ha några köer, säger Karl-Erik Andersson.

TT

Följ ämnen i artikeln