Vinterns skidcharter - äventyr och klassiker

Uppdaterad 2011-03-08 | Publicerad 2003-08-25

Men få nyheter drar ner betyget på årets kataloger

Snön faller redan över resekatalogerna.

Utbudet av olika alpskidorter är stort - men nyheterna få i år.

Trots att varken virus eller terrordåd påverkat skidresandet väljer flera alpreseföretag att ligga lågt.

Sportresor gasar däremot vidare med fjolvinterns nysatsning. Nu tar man kändishjälp av kramgoa Mark Levengood och extremskidåkaren Sverre Liljequist. Vinterns stora nyhet är två kommande OS-orter: Sauze d"Olux i Italien som ska hålla freestyletävlingar under Turin-OS 2006 och kanadensiska Whistler som tänker arrangera samtliga alpina grenar under Vancouver-OS 2010.

Whistler är redan välbekant för svenska skidresenärer och var även nyhet hos Sportresor för fem vintrar sedan. En av Nordamerikas främsta skidorter. Stort skidområde, bra fallhöjd och massor av snö, men byn är artificiell och ligger farligt nära Stilla havets blöta vindar.

En vecka kostar från 9 998 kronor på hotell utan frukost. Plus snöcharterns dyraste liftkort: 2 200 kronor för en vecka.

Den andra OS-nyheten är Sauze d"Olux (uttalas som det stavas!). Här har Sportresor tyvärr tappat kollen och placerar in både avlägsna och liftlösa grannbyar i skidområdet. Dessutom kallar man detta gigantiska skidområde - La Via Lattea - pinsamt nog för Mjölkvägen när det är stjärnhimlens vintergata som avses. Synd, för Sauze d"Olux är en intressant nyhet för medelgoda skidåkare som definitivt förtjänar en trovärdigare lansering.

En vecka kostar från 2 948 kronor med flyg och ospecificerat boende.

Ett helt nytt grepp från Sportresor är att du dessutom kan kombinera skidåkningen i OS-byarna med att kika på äkta italiensk ligafotboll eller amerikansk NHL-ishockey.

Lion Alpins två ortsnyheter - italienska Cervinia och österrikiska Zell am See - är ett par riktigt gamla godingar ur researrangörens tidigare program. Två snälla orter med lika mycket party som skidåkning.

En vecka i Zell am See kostar från 2 395 kronor med buss och ospecificerat boende.

För dig som inte kan få nog av skidresor finns en skidluffarbiljett för 3 995 kronor. Då får du hur många buss- och flygresor som helst till Alperna, men inget boende.

Partyglada Lion Alpin lockar också med äventyrliga specialresor.

En vecka med skidbestigning från munkklostret vid Stora Sankt Bernardspasset mellan Schweiz och Italien kostar 10 465 kronor med bergsguide, flyg och halvpension.

Nortlander är en dansk uppstickare som påstår sig ha Sveriges största utbud av alporter, trots att de är färre än i fjol. Ving Alpin presenterar inte en enda nyhet av något slag och Langley Travel fortsätter att förstärka sin redan äventyrliga profil. I vinter blir det specialresa med skidbestigning i Marocko. Sista biten fraktas skidorna med mulåsnor och bergshyttan saknar både varmvatten och värme. Det sista berättar man dock inte i katalogen.

Äventyret kostar 14 900 kronor med bergsguide, flyg och halvpension.

Vinterns enda verkliga nykomling bland alporterna levereras av STS-Alpresor. Det är Flachau i Österrike, störtloppshjälten Hermann Maiers hemmabackar och en passande nyhet för en alpresearrangör som nyligen blivit sponsor för vårt alpina landslag.

Flachau passar dig som gillar att bränna i perfekt preparerade pister, men bergen är låga och liftsystemen sitter inte riktigt ihop. I gengäld får du hela 270 liftar på liftkortet.

En vecka med flyg till Flachau kostar från 5 395 kronor i dubbelrum, plus 95 kronor i transfertillägg. Och om du väljer att resa dit under sportloven blir det sportlovstillägg.

STS-Alpresor försöker att sitta på två stolar samtidigt när det gäller priserna. Dels använder man sig av allsköns tillägg, dels hänger man på Langley Travels framgångsrika koncept med paketpriser som inkluderar halvpension och liftkort. Dessa kan endast bokas före 31 oktober om du väljer att resa med STS-Alpresor. Åker du med Langley Travel kan du köpa resepaketen ända till april.

Liftkort borde under alla omständigheter bakas in i priset, oavsett vem du reser med. Ett veckokort kostar 1 500-1 800 kronor och är en utgift som ändå ingen skidåkare slipper undan.

En arrangör som alltid inkluderat allt är UCPA, även bergsguide, skidlärare och utrustning. Man kallar sin busscharter till franska Alperna för vuxenkollo och som vanligt blir man sist ut med katalog och prislista. Den väntas inte bli färdig förrän i slutet av september.

UCPA är ett smart val för nybörjare. Nortlander och STS-Alpresor kan också erbjuda skandinaviska skidskolor på vissa orter, men inte en enda researrangör erbjuder särskilda nybörjarpaket. Märkligt, eftersom Alperna är ett underbart nybörjarställe. Det dräller av snälla pister och solen lyser för det mesta.

Här hittar du arrangörerna

Gunnar Andersson (resa@aftonbladet.se)

Följ ämnen i artikeln