Hans drömresa går till Kazakstan

Uppdaterad 2011-03-08 | Publicerad 2004-01-08

Anders Thorsell har kommit långt med sin passion för öststaterna

Han längtar till Nordkorea och rostande ryska ubåtsbaser.

Gammal sovjetisk propaganda får hjärtat att banka fortare.

När vi vanliga resenärer åker till Mallorca eller Thailand på semestern beger sig Anders Thorsell till jordens mest udda platser.

Sedan slutet av 80-talet har han rest till platser i gamla DDR, industristäder i Ukraina och den miljöförorenade zonen Montjegorsk, på Kolahalvön, där snön är svart och lokalbefolkningen trodde att han var från Greenpeace.

– I somras åkte jag transsibiriska järnvägen. På grund av utbrottet av lungsjukdomen sars i Kina vände jag i Mongoliet och åkte flodbåt på Volga och tåg tillbaka genom Ryssland, säger Anders Thorsell, 36, från Sundsvall.

– Jag har fortfarande träsmak efter de 1 400 milen på tåget.

Den absolut mest bisarra plats han varit på är Lenins födelsestad Uljanovsk, staden där tiden stått stilla sedan Sovjetunionens kollaps. Lenin blickar ilsket ut över det dunkelt belysta torget och pekar fram vägen till det perfekta samhället. Meningslösa platser som skogspartiet där Lenin en gång promenerade i tio minuter är utmärkta.

– Stans turistbroschyr hävdar att ”beviset för att Lenin var ett geni är att så många gator bär hans namn och så många statyer är resta till Lenins ära”. Inget nämns om mord, utrensningar och deportationer.

Resan till det ännu delade Berlin 1988 rankar han också högt.

– På den tiden kände man sig som i en James Bond-film och man spanade nyfiket efter Stasi-agenter. Som bonus kunde man köpa en öl på puben för 50 öre, minns Anders Thorsell.

För honom handlar resandet i öst mycket om nostalgi och ett sätt att själv få se allt han som barn fick höra talas om när rysskräcken var som värst.

– Ett mycket viktigt argument är förstås också de låga prisnivåerna. För samma pris som en helg i Londong kan man i princip resa Ryssland runt.

Framtida resplaner då? En idé är att ta tåget från Moskva till Nordkorea, landet vars regim lurat i sina invånare att det var den store ledaren Kim Il-Sung som uppfann telegrafen, telefonen och spiken. Och att det givetvis var en nordkorean som kom på tryckkonsten 300 år före Gutenberg. Och där är en turist blev utvisad efter att ha askat i en papperskorg där det låg en tidning med den store ledaren på framsidan.

– Jag måste hinna med det innan det är för sent. Givetvis vill jag att alla länder ska få demokrati, men rent egoistiskt är jag stressad över att så mycket från kommunisttiden håller på att försvinna.

Förberedelserna inför en resa är minutiösa. Anders och de 2–3 kompisar han brukar resa med läser på och lägger upp dagsprogram för att hinna se så mycket som möjligt.

– Förr var det jättekul om det tog tre timmar att få mat på en restaurang och de slängde fram en skosula. Vi såg det som en utmaning att få mat överhuvudtaget. Det har vi inte tid med nu.

Trots torftiga miljöer möter Anders Thorsell mycket värme under sina resor.

– Folk har promenerat med mig i över en timme och sedan lämnat mig med en handskakning och förklarat att det var ett stor ära att få träffas. För mig är mötena med lokalbefolkningen det största, viktigaste och roligaste under mina resor.

Förra sommaren var han i Vitryssland.

– Hade turen att närvara vid ett möte och kunde fotografera när presidenten Lukasjenko hyllade sitt hockeylandslag som skrällde mot Tre kronor i vinter-OS i Salt Lake City.

Alexander Lukasjenko kallas ofta Europas sista diktator.

– Det var en speciell känsla att se honom i levande livet?

Vart går nästa drömresa?

– Det är inte bestämt. Men jag drömmer om att åka rysk jeep till Kazakstan. Eller tågluffa i Azerbajdzjan och Turkmenistan.

5 resmål för öststats-nybörjaren

1. Grutas Parkas, södra Litauen

Sätt dig i knät på Marx, Lenin och Stalin – eller räck långfingret åt dem – i parken som är fylld med gamla sovjetiska monument och statyer, som 1999 monterades ned och flyttades hit från städer runt om i Litauen.

www.travel-lithuania.com/grutas/welcome.htm

2. Bilmuseum, Riga, Lettland

Rigas motormuzejs är ett högintressant ställe även om du är fullständigt ointresserad av bilar. Här finns de stora ledarnas gamla bilar, till

exempel Josef Stalins gamla kärra.

vip.latnet.lv/LMA/Regions/Riga/motor.html

3. Red Capital, Peking, Kina

Hipp restaurang i Peking. På menyn står alla de stora ledarnas favoriträtter som ordförande Mao Zedongs fläsk från Sichuan. Personalen är klädd i

grå uniform.

www.redcapitalclub.com.cn

4. Leninskij-Gorkij, Moskva

Egentligen är hela Moskva värt att uppleva, men en höjdpunkt är platsen där Lenin dog. Herrgården där han levde sina sista dagar är bevarad som museum. En rolig detalj är telefonen från LM Ericsson som hänger på väggen i arbetsrummet.

5. Paldiski, Estland

Fick kultstatus efter Killinggängets tv-film &#8221Torsk på Tallinn&#8221. Gammal sovjetisk flottbas som står och förfaller. Mer bedrövligt kan det knappast bli. Färja går direkt från Kapellskär norr om Stockholm.

www.inyourpocket.com/Estonia/Paldiski_home.shtml

3 extrema östresmål

1. Vozrozjdenije

Liten ö mitt i Aralsjön, Sovjetunionens hemliga testcenter för biologiska stridsmedel. En tickande miljöbomb, i takt med att sjön försvinner växer Vozrozjdenije med sina mjältbrands- och smittkoppsbakterier allt närmare strandkanten.

2. Transnistrien

Litet område mitt i Moldavien. När Moldavien utropade sin självständighet från Sovjetunionen 1990 gjorde Trans-Dnjestr det också – för att få förenas med Sovjet igen. Här putsar invånare fortfarande sina Leninstatyer som om inget hänt.

3. Turkmenistan

En osannolik personkult odlas kring presidenten Saparmurad Nijazov. Allt namnges efter honom, han står bland annat som guldbeklädd staty mellan flygplatsen och huvudstaden Asjchabad. Statyn vrids så att solen alltid lyser på presidentens ansikte.

Anders Thorsells toppar & floppar

Åsa Erlandson

Följ ämnen i artikeln