USA portar turister efter budgetkaoset

Publicerad 2013-10-03

Ska du svänga förbi Frihetsgudinnan eller Grand Canyon på USA-semestern kan du behöva tänka om.

Budgetkaoset har nämligen fått museum, nationalparker och turistattraktioner att bomma igen.

På väg till USA för semester? Eller är du redan där? Du kan då behöva tänka om kring vilka sevärdheter du ska besöka. Många har nämligen tvingats stänga sedan republikaner och demokrater i det amerikanska parlamentet inte lyckats komma överens om nästa års budget.

Frihetsgudinnan, Mount Rushmore, Yellowstone nationalpark och det gamla fängelset Alcatraz. Alla har de stängt och släpper för närvarande inte in besökare.

Även vid Grand Canyon, som dagligen tar emot cirka 18 000 besökare, har portarna stängt.

– Alla möjligheter till rekreation i parken, cykling, vandring, åsneridning, allt är stängt, säger talespersonen Kirby-Lynn Shedlowskitill AFP.

Svår situation

Under onsdagen kallade den amerikanska presidenten Barack Obama till sig kongressens ledare för att försöka lösa den svåra situationen. Efter en timmes sammanträde kom representanter för både Demokraterna och Republikerna ut från mötet, utan att ha kommit överens om hur man ska avblåsa krisen.

Att man inte kommer överens om kommande års budget är inget ovanligt. Men att det går så långt som att statlig service påverkas och inrättningar behöver stängas skedde senast kring årsskiftet 1995-96.

Den här gången är läget allvarligare, eftersom USA måste fatta beslut om att höja skuldtaket. Den 17 oktober väntas USA:s statsskuld slå i det tak som man tidigare fattat beslut om, skriver Dagens Nyheter.

Tre olagliga utvägar

Vad som händer om USA slår i skuldtaket vet ingen riktigt, det har nämligen aldrig hänt tidigare. Enligt tidningen Slate finns tre alternativ, alla till synes olagliga.

1. Obama kan besluta att regeringens plikt att spendera är viktigare än skuldtakets begränsningar och ber finansdepartementet att sälja fler av sina obligationer.

2. Han kan uppmana departementet att bara betala några av landets räkningar och strunta i resten.

3. USA kan strunta i att betala sina räkningar helt och hållet.

Kritiska mot Obama-care

En höjning av taket behövs, för att landets samhällstjänster ska fortsätta att fungera ordentligt. Både budgetfrågan och skuldtaket används som politiska hävstänger för att få sin politiska vilja fram.

För republikanerna är det bland annat hälsovårdspaketet, det så kallade ”Obama-care”, som man kritisterar. Man anser att det finns en stark opinion mot reformen och vill att den rivs upp.

President Obama uppges vara irriterad över att man inte kan komma överens, men säger samtidigt att han inte är beredd att kompromissa om frågan om att alla amerikaner ska vara försäkrade.