Med mayasteg mot himlen

Uppdaterad 2017-07-31 | Publicerad 2006-07-07

På äventyr i indianernas land

Klättringen på Cobás branta trappsteg är inget för den som är höjdrädd.

De över hundra trappstegen upp känns i låren.

Vi pustar ut och tittar ut från gamla mayastaden

Cobás stenpyramid i Mexiko.

Bakom oss djungel, rakt fram djungel och nedåt – ren skräck.

En leguan njuter i den varma solen.

Sneda nedtrampade trappsteg utan räcke, höjd utan skydd. Att upptäcka den paradisiska halvön Yucatáns maya-arv kräver både starka nerver och starka ben.

Runt hela Yucatán finns mängder av lämningar från mayarikets guldålder. I Chichén Itzá finns de bäst bevarade fynden, i Tulum de med vackraste omgivningar och i Cobá finns den högsta pyramiden.

Vi vandrar runt i stenstaden och i dallrande blöt hetta och omringade av djungel snubblar vi över vad som en gång var ett hus, en offerplats och en bollplan.

MAYAINDIANERNA HADE en speciell förkärlek för den runda bollen men spelet de dyrkade hade ganska lite med fotboll att göra.

”Juego de la pelota”, bollspelet. På liv och död samlades lagen för att pricka ett litet hål några meter upp i luften. Med fötterna. Förlorarna avrättades. Så går vissa historier i alla fall. Andra berättar om ett sällskapsspel som endast var till för att underhålla.

Men vi nöjer oss inte med bara ett besök på Cobá, utan tar oss vidare till Tulum. Där Cobá hade vildvuxna träd har Tulum utsikten. Paradispalmer i samspel med ruiner. Indianer som valde att bosätta sig här visste vad de gjorde. Karibiska havet vid knuten och trappsteg som leder ner till turkosa smekande vågor.

Vi följer guidens steg genom de gräsbevuxna stigarna.

– Genom de små fyrkantiga hålen blåser vinden så att en pinne får fart och ger ifrån sig ett visseljud, säger han. Så förstod de att det var storm på gång.

Vi nickar och låtsas förstå. Det som går in i våra numer alltför solstinna huvuden (ta med keps) är att när det gäller matematik och sinnrika uträkningar var mayafolket hästlängder före oss i vår karga värld i norr.

LÄTTARE DÅ ATT FÖRSTÅ varför mängder av leguaner fläker ut sig på varje blottad sten. Solen värmer den kallaste av själar, så det dröjer inte länge innan det karibiska vattnets dragningskraft får oss att bevittna silhuetten av de mayaindianska ruinerna från havet.

– Visst är Tulumlämningarna de vackrast belägna vi har. Men samtidigt öppnade de för angrepp från vattnet, som när spanjorerna kom, berättar guiden.

I BÖRJAN AV 1500-TALET invaderade spanjorerna, med Columbus i spetsen, mayaindianernas marker. Efter europeiska baciller och regelrätta krig tog Spanien så småningom över en stor del av Latinamerika. Ursprungsbefolkningen har på många håll i hela Latinamerika fort farande inte fått tillbaka sina rättigheter fullt ut. En tanke värd att ägna ett par ögonblick när man spejar ut över gamla mayastäder som det tog hundratals år att färdigställa.

Men som utrymdes betydligt fortare.

3 ruiner du inte bör missa:

Tulum

Chichén Itzá

Cobá

Per Ek

Följ ämnen i artikeln