Siena tas över av italienska fullblod

Uppdaterad 2011-03-11 | Publicerad 2003-06-30

rivaler gör upp i tornerspel på torget

SIENA.

Två gånger om året intas den toskanska staden Siena av riddare.

I våghalsiga hästkapplöpningar på torget tävlar de mot varandra i tornerspelen Il Palio, inför tusentals jublande åskådare.

På onsdag är det dags igen.

Likt moderna Don Quijote drar vi in i staden. Sakta, spejande och på vår vakt mot hotande faror. Förvisso har vi bytt ut Andalusiens vidder mot Toscanas olivlundar, rustningarna har ersatts av ryggsäckar och hästen Rosinante har fått ge vika för en stånkande stadsbuss.

I övrigt är nog det mesta sig likt när vi passerar stadsporten till den italienska medeltidsstaden Siena.

Vi letar oss sakta fram mot vårt hotell på huvudgatan Via Banchi di Sopra när vi möts av en här draperad i trikolorens färger.

– Vafalls! utbrister min vapendragande reskamrat Magnus Lindbäck bakom mig. Franska armén på riddartåg?

Jag känner hur svetten tränger fram på pannan, fäller min karta och ställer mig i stridsställning. Fokuserar.

Då ser jag: paraden som kommer mot oss består av trumslagare, flaggviftare och följeslagare, alla utklädda i medeltidskläder. Av de blå, röda och vita färgerna att döma kommer följet från Piggsvinsdistriktet, ett av Sienas 17 stadsdelsdistrikt. Paraden är ett segertåg för att fira vinsten i gårdagens tornerspel och festen kommer traditionsenligt att pågå i flera dagar.

Kapplöpning

Tornerspelen, eller Il Palio som är festivalens riktiga namn, hålls två gånger varje år i Siena och lockar då tusentals människor till Il Campo, stadens fantastiska, halvmåneformade torg. I en furiös hästkapplöpning, där nästan alla medel är tillåtna för att ta sig först runt torget, gör de olika stadsdelsdistrikten upp om segern och äran.

Il Palio har sitt ursprung i den rivalitet som ända sedan medeltiden råder mellan Sienas olika stadsdelskvarter. Ädla Örnen, Sniglarna, Piggsvinen, De Kejserliga Girafferna – för att bara nämna några av de 17 fantasifulla stadsdelsnamnen – har av tradition tyckt genuint illa om varandra i århundraden.

För att förhindra mer blodsutgjutelse än nödvändigt inrättade de styrande i staden en festival till Jungfru Marias och Madonnan av Provenzanos ära där invånarna i de olika stadsdelarna, istället för att slå ihjäl varandra, fick sätta äran på spel och tävla mot varandra i ett halsbrytande hästkapplöpningslopp inne på Il Campo.

Även om rivaliteten mellan stadsdelarna idag har reducerats till att vara ett inlevelsefullt spel för gallerierna lever tornerspelen kvar i sin fulla prakt och tillhör definitivt Sienas största sevärdheter.

Snygg interiör

Vi går vidare genom stadens trånga och näst intill bilfria gator. På en av de högst belägna kullarna innanför stadsmuren reser sig den mäktiga Domen beskyddarlikt över Siena.

När ögonen vant sig vid halvdunklet visar det sig att kyrkointeriören är lika fantastisk som dess exteriör. Ett gäng kitschiga motorcykelhjälmar uppsatta på ena kyrkoväggen drar till sig uppmärksamhet.

– Hjälmarna har skänkts av folk som varit nära döden i olika olyckor. De ska ses som ett slags tacksamhetsoffer, förklarar en präst som lagt märke till mitt förbryllade ansiktsuttryck.

I närheten av Domen ligger även kyrkomuseet Opera Metropolitana samt det arkeologiska museet, båda väl värda ett besök.

Som de moderna riddare vi är, drar dock jag och Sancho Magnus vidare – i medeltidsfortet Fortezza Medicea finns nämligen betydligt behagligare utmaningar att slåss mot, nämligen: ”Enoteca Toscana” och dess utsökta urval av italienska viner och olivoljor.

Utsökta viner

Ett av världens förnämsta viner, Brunello di Montalcino, produceras i närheten av Siena och finns i rikt urval på Enoteca. Håll särskilt utkik efter årgångarna 1995 och 1997 som ska vara extra prisvärda.

Den som inte är beredd att lägga ut omkring 250 kronor för en billig Brunello kan istället fynda Chianti-viner för mellan 50 och 100 kronor eller delta i provsmakningen av olika olivoljor från Toscana-trakten.

Joen Garsén (resa@aftonbladet.se)

Följ ämnen i artikeln