Sommaren 2012 – var den så dålig egentligen?

Publicerad 2013-06-10

I juni förra året slogs det regnrekord i Stockholm, Västerås och Skara. Årets sommar har börjat mer lovande.

Sommaren 2012 gick inte till historien som någon rekordsommar, om vi inte talar om regn.

Det regnade och regnade – sedan regnade det lite till.

– Årets sommar borde inte bli värre i alla fall. Men det finns ingen garanti, säger säger Sverker Hellström, meteorolog på SMHI.

– Det fanns gott om varmluft i omgivningarna i fjol men den undvek Sverige med precision. Vi hade otur och hamnade hela tiden i de svala luftströmmarna, säger Sverker Hellström.

Egentligen var sommaren 2012 inte särskilt mycket kallare än den brukar vara, ändå minns de flesta den som ovanligt kylig. Det var inte en enda längre, sammanhängande period med soligt väder och klarblå himmel under hela sommaren – senast det hände var tolv år sedan.

– När det inte är stabilt väder i sammanhängande perioder kan det göra att sommaren upplevs som dålig och folk blir besvikna, säger han.

Värst i Norrland – bäst i Skåne

När det kommer till kyla så var det värst i de inre delarna av Norrland där det inte varit så kallt sedan 90-talet. Den 1 juni var det -6,3 grader i Börtnan i Jämtland – den lägsta junitemperaturen i Sverige, med undantag för fjällen, sedan 1991. Totalt sett över hela landet var sommarens genomsnittstemperatur något lägre än normalt. Regnligan dominerade Stockholm och Linköping – där det regnade mer än det gjort sedan 1960.

– I juni slogs det regnrekord i Stockholm, Västerås och Skara, säger Sverker Hellström.

Den 7 juli fick Hinshult i östra Småland hela 163 millimeter regn, vilket är den femte högsta regnmängden sedan det började mätas. I andra delar var det däremot bättre.

32,1 grader rekord

– Sydöstra Sverige var inte lika regnigt som övriga delar, på vissa ställen var det till och med lite för torrt.

Sydligaste delarna av Sverige låg närmast varmluften och fick en varm andra halva av augusti. Den 20 augusti uppmättes sommarens maxtemperatur i Lund – 32,1 grader.  Något väder inför den här sommaren vågar inte Sverker Hellström sia om.

– Förra sommaren var ändå ganska trist, så det borde inte bli värre i alla fall. Får man hoppas. Men det finns ingen garanti, säger han.

Än finns det alltså hopp inför beach 2013 –  i alla fall om man tänker på vädret.

Kolla vädret 200 000 orter i Sverige och hela världen

Följ ämnen i artikeln