8 resmål för den perfekta solosemestern

Res ensam utan att bli uttråkad

Att resa ensam blir allt vanligare.
Att resa ensam blir allt vanligare.

Att semestra ensam är en trend på uppgång. Men vart ska man egentligen resa för att inte bli uttråkad eller känna sig ensam?
Resesöksajten Skyscanner har listat 8 spännande resmål som är perfekt för den solosemester.

Solosemester är inte alls så trist som det kan låta. Att upptäcka en ny stad eller ett land utan resesällskap kan vara extremt givande. Det är inte alltid som ens partner har tid eller intresse av att resa. Eller så har man ingen partner, men vill inte gå miste om alla härliga upplevelser som en resa kan ge.

Men vart ska man åka någonstans för att inte känna sig ensam eller uttråkad? Det beror naturligtvis på vilka behov du har. Är du småbarnsförälder som är ute efter några dagars lugn och ro, god mat och sömn så kan en weekenresa till Riga och ett spahotell vara toppen. Vill du vara aktiv så står säkert en vandringsresa högt i kurs och då är Sydtyrolen ett härligt val. Vill du träffa nya vänner så kan en singelcharterresa vara ett kul alternativ.

Resesöksajten Skyscanner har listat åtta resmål som kan inspirera till din nästa solosemester.

Mys i Palmas gränder och smält in i stadens myller.
Mys i Palmas gränder och smält in i stadens myller.

Palma, Mallorca, Spanien
Spanska Palma de Mallorca har det mesta man kan önska för en weekendresa: gulliga gränder att gå vilse i, mysiga tapasbarer, roliga butiker och en sandstrand som är perfekt för en hurtigt morgonjogg.

Det är en livfull men samtidigt snäll stad, där du sällan känner dig ensam eller uttittad. Det är lätt att både smälta in i myllret, men samtidigt tillräckligt personligt för att du faktiskt ska kunna möta nya människor.

Se till att bo vid något av de små torgen mitt i smeten, till exempel Plaça de Cort. Håll även utkik efter stadens populära ”tapasrundor”, t ex Ruta Martiana, som innebär att du till ett lågt pris kan gå runt och provsmaka tapas och pintxos på olika tapasbarer, perfekt för en singelresenär som vill äta gott utan att fastna ensam på en och samma restaurang en hel kväll.

I Helsingfors kan du frossa i finsk design, mönster, färger och former.
I Helsingfors kan du frossa i finsk design, mönster, färger och former.

Helsingfors, Finland
I Helsingfors kan du frossa i finsk design, mönster, färger och former. En weekend i ditt eget sällskap betyder att du har massor med tid att nörda in dig på det du har lust med, utan att behöva kompromissa med någon annan.

Besök Arabias fabrik och shoppa kända produkter från Iittala, Fiskars, Arabia och Hackman. Eller shoppa i Helsingfors trendiga designkvarter, ett område fullt av små butiker med lokala smycketillverkare och konstgallerier. Att matkulturen är fantstiskt gör ju inte saken sämre.

Njut av sköna landskap och god mat och dryck i Toscana.
Njut av sköna landskap och god mat och dryck i Toscana.

Toscana, Italien
Många anser att Toscana bara är för romantiska par. Nej och åter nej. Visserligen är det fantastiskt romantiskt och vackert att blicka ut över ändlösa slätter med olivlundar, vinrankor cypresser. Men Toscana är så mycket mer än heta kyssar och skimrande solnedgångar. Toscana är definitivt en destination för dig som vill vifta med tårna på en uteservering med ett glas rött i ditt eget sällskap.

Använd till exempel Florens som bas och åk på dagsutflykter till pittoreska Assisi och Siena. Upptäck Uffizigalleriet och unna dig en mozzarelladrypande pizzaslice – eller tre – ibland.

Ett avslappnat lugn och en genuin värme präglar Algarvekusten.
Ett avslappnat lugn och en genuin värme präglar Algarvekusten.

Algarvekusten, Portugal
Är det någonting som utmärker Portugals sydspets, så är det stämningen, ljuset och människorna. Ett avslappnat lugn och en genuin värme präglar området. Det sägs till och med att portugiserna påminner om skandinaver i sin mentalitet.

Flyg till Faro och ta dig till Algarvekustens spets, även kallad ”Världens ände”. Se citronerna dingla, lavendeln blomma, cykla genom törnrosdalar, ta en kanottur eller vandra utmed den vackra kusten. Låt fiskarna och surfarna i den lilla byn Sagres smitta av sig med sin avslappnade inställning till det mesta. Det är en plats att finna sitt inre lugn på.

Barcelona är en kokande kittel av kutlur, mat, härliga människor och shopping.
Barcelona är en kokande kittel av kutlur, mat, härliga människor och shopping.

Barcelona, Spanien
Barcelona är en kokande kittel av kutlur, mat, härliga människor och shopping. Det här är ett favoritresmål för många soloresenärer. Fokusera på konst och arkitektur och låt Picasso och Gaudí vara ditt resesällskap för ett par dagar.

Varför inte göra hela helgen till en kreativ utmaning för dig själv? Köp med dig block och pennor, och skapa egna konstverk från Barcelonas kaféer och parker. Ett härligt sätt att fördriva en helg på.

Andas frisk alpluft i Sydtyrolen.
Andas frisk alpluft i Sydtyrolen.

Sydtyrolen, Italien
Andas frisk alpluft i Sydtyrolen. Området ligger lagom söderut för att du ska få en smak av italiensk värme, men ändå tillräckligt norrut för ett uns alplandskap och ordning och reda. Det var här som filmen ”Sound of Music” spelades in och det är lätt att förtrollas av de vackra landskapen.

Åk hit för att vandra, kolla på dekorerade korsvirkeshus, alpkossor med stora klockor runt halsen, porlande bäckar och magnifika utsiktsplatser.

Krakow är en riktigt trevlig matstad.
Krakow är en riktigt trevlig matstad.

Krakow, Polen
Att resa ensam och vara en matälskare kan upplevas som lite jobbigt av många. Åtminstone om man måste sitta på en romantisk restaurang med en tom tallrik på andra sidan bordet. Ingen vill vara Lady utan Lufsen.

I Krakow har streetfood fått ett rejält uppsving, och i de före detta judiska kvarteren i Kazimierz samlas stadens foodtrucks fulla av nya kreativa varianter på polsk mat. Ett perfekt sätt att få avnjuta matkreationer på ett litet mer avslappnat sätt.

Riga har många fina spaanläggningar.
Riga har många fina spaanläggningar.

Riga, Lettland
Riga har många riktigt bra och prisvärda spaanläggningar. Stäng av mobilen, lämna datorn hemma och checka in på ett lyxigt spa i Lettlands huvudstad. Riga är känt för att vara billigt för oss svenskar så passa på att göra en massa härliga skönhetsbehandlingar.

Läs böcker i bastun, sörpla på fruktjuicer, beställ in roomservice bara för att du kan, och låt andra för en gångs skull pyssla om dig.

Här hittar du alla våra reseguider!
Publisert:

LÄS VIDARE