Så vinner du över jetlagen

Uppdaterad 2011-03-11 | Publicerad 2008-09-23

Knepen du kan ta till när natt helt plötsligt blir dag

Efter långresan kommer baksmällan.

Tidsomställningen kallas för jetlag och ger trötthet, sömnrubbningar och illamående.

Här är tipsen som ställer den biologiska klockan rätt igen.

Tidsomställningen blir svårare ju fler tidszoner man bytt och ju fler dagar man varit borta och befunnit sig i den nya tidzonen.

– Det som sker vid jetlag är att kroppen blir helt förvirrad av tidsomställningen och ljuset, säger sömnforskaren Markus Jansson vid Örebro universitet.

– Men dygnsrytmen rubbas även av att vi äter mat och dryck vid andra tider.

Ju fler zoner desto värre

Jetlag-effekten ökar med antal tidzoner som passerats. Svårast jetlag får man om man reser från andra sidan jorden över tolv tidzoner.

Experterna är eniga om att jetlagen för de flesta blir värre om man åker österut än västerut.

Effekten när man återvänder till Sverige från Amerika är sömnighet och sänkt prestationsförmåga på eftermiddagen. Eftersom kroppsfunktionerna sätter igång tidigare vaknar man tidigt på morgonen och är hungrig och måste gå på toaletten.

Tar flera veckor

Om man kommer hem från Asien får man svårt att somna på kvällen. Och när man slutligen somnar har man svårt att komma upp på morgonen efter.

– Studier visar att det tar betydligt längre tid att komma över en jetlag än man tror. Det kan ta flera veckor innan kroppen är helt återställd, säger Markus Jansson.

Kroppens återanpassning sker med hjälp av dagsljuset. Effekten kan också minskas om man förskjuter sitt dygn redan före resan.

Hur gör experten själv?

– Jag dricker mycket vatten under flygningen, men framför allt ser jag till att sova ut ordentligt före resan, säger sömnforskaren. Om kroppen är utvilad har den bäst möjlighet att klara den påfrestning det innebär att byta tidszon.

Globetrottern Mats Wilander: Drick massor med vatten på planet

Tennislegenden Mats Wilanders bästa knep att komma över tidsomställningen är att dricka massor med vatten under flygningen.

– Sedan sover jag när jag är trött. Efter tre fyra dagar är man tillbaka, säger han.

Som tennisstjärna flög Mats Wilander åtskilliga varv runt jorden.

Få svenskar har tvingats gå igenom lika många tidsomställningar som den gamla tennisstjärnan Mats Wilander. När han var aktiv som proffs var det resor kors och tvärs över jordklotet var och varannan vecka.

– Viktigast är att dricka massor med vatten under flygningen och så försöker jag sträcka på benen och gå i planet varannan timme.

– Det hjälper inte att försöka hålla sig vaken. Det finns inget annat än att sova när man är trött.

”Värre att åka österut”

Det första dygnet på en ny plats är tidsomställningen inget problem. Men sedan slår jetlagen till.

– Om man ska spela en match så måste man göra det antingen redan första dagen efter att man kommit fram till en ny tidzon, eller så måste man vänta minst fyra dagar för att kroppen ska hinna ställa om sig.

Mats Wilander har samma erfarenheter som medicinska experter:

– Det är mycket värre att åka österut än västerut, säger han.

Mats Wilander har prövat melatonin som säljs receptfritt i de flesta länder. Men det funkar inte för honom.

– Kroppen somnar, men hjärnan är vaken, vilket gör att man drömmer en massa hela tiden.

Vad är jetlag?

Jetlag [djét lägg] Engelskt uttryck som betyder störning av tidsrelaterade kroppsfunktioner i samband med snabb förflyttning med flyg över flera tidzoner.

Orsaken är att den biologiska klockan för viktiga kroppsfunktioner inte omedelbart hinner ställa om till den nya tidzonen, utan släpar efter med samma antal timmar som tidsskillnaden mellan hemort och destinationsort.

Vad är melatonin?

Melatonin är ett hormon som styr dygnsrytmen. Hormonet finns naturligt i kroppen där det produceras av tallkottkörteln och mängden som avsöndras styrs av dagsljuset. I Sverige klassas melatonin som läkemedel, utskrivningen är mycket restriktiv. I större delen av övriga världen säljs däremot melatonin receptfritt på apotek.

ANNONS

Följ ämnen i artikeln