Kas - en välbevarad turkisk hemlighet

Uppdaterad 2011-03-08 | Publicerad 2006-04-03

Våghalsiga hoppar i direkt från klipporna

Vissa semesterorter ska man egentligen inte berätta om.

De är så ljuvliga att man helst skulle vilja behålla dem för sig själv. Som Kas i Turkiet.

Nu har svenskarna så smått börjat

hitta hit.

D en lilla staden på den turkiska sydkusten gör inte mycket väsen av sig. Här lunkar livet på i ett makligt tempo. Inga köpglada turisthorder som i Marmaris eller Alanya. Inga bullriga bilar på gatorna i den gamla delen av stan. Och inga påstridiga försäljare som till varje pris försöker dra in turisterna i affärerna.

Inramningen kan man inte heller klaga på. I bakgrunden rödfärgade berg och gröna buskklädda kullar som djärvt reser sig mot skyn. Åt andra hållet ett Medelhav som skiftar i de mest underbara nyanser från smaragdgrönt till djupaste turkosblått. Vid horisonten skymtar den grekiska ön Kastelorizo.

Själva staden är som hämtad ur ett vykort: längs den backiga huvudgatan Uzun carsi ligger de traditionella turkiska vitkalkade husen med sina utskjutande träbalkonger tätt inpå varandra. Utmed väggarna klättrar prunkande bougainvillea och gränderna doftar av jasmin. Och mitt bland alltihopa kan man rätt som det är stöta på en mer än 2000 år gammal lykisk klippgrav eller en antik grekisk teater.

Turkarna själva har sökt sig till Kas på semestern sedan årtionden. De utländska turisterna fick nys om orten på allvar först på 1990-talet. I dag är det mest britter, holländare och tyskar som kommer hit. Folk som helst av allt vill slappna av och bara mysa i största allmänhet.

Det är nämligen knappast för stränderna man kommer till Kas. Det finns inte några att tala om i stan. För den pyttelilla badviken som bara är några kvadratmeter stor kan man inte med bästa vilja i världen kalla för strand.

Till Kas kommer man istället för de helsköna klippbadens skull, som man hittar i den övre delen av staden. Här har flera av stadens hotell och några restauranger byggt terrasser med mängder av färgglada parasoll där turisterna brukar ligga och slappa. Helst med en kall öl i handen.

Från skrangliga järnstegar tar man sig ner i vattnet eller så är man mer våghalsig och hoppar i direkt från klipporna. Renare badvatten lär du knappast hitta i Medelhavet - det är klart som mineralvatten. Att vattnet är lite kallare än på andra håll i Turkiet beror på de underjordiska vattenkällorna som rinner ut i havet runt Kas. Men i värsta augustihettan svalkar vattnet alldeles perfekt.

På hotell Nurs badterrass stöter jag på Jim Tossavainen, 34 år, och flickvännen Antilla Antinoja, 30 år, som båda är från Stockholm. De är lyriska efter att ha varit här några dagar.

Det är första gången de är i Turkiet.

- Kas är en riktig pärla! Det är ruggigt bra service på hotellet och personalen är underbar. Igår blev vi till och med bjudna hem till en av hotellkillarna för att träffa hans familj, berättar Antilla.

Jim och Antilla planerar redan att åka tillbaka till Kas.

- Vi har bestämt att vi ska gifta oss nästa år. Och smekmånaden ska vi absolut ha här i Kas, säger Jim och får instämmande nickar av Antilla.

På kvällen kretsar mycket av folklivet i staden kring Cumhuriyet meydani, Republikens torg. Utomhusrestaurangerna på torget och på smågatorna runt omkring fylls snabbt med gäster. Alldeles intill finns den lilla hamnen där guletarna, de vackra turkiska träbåtarna, ligger och guppar.

Nattlivet i Kas är helt okej. Inte på långt när lika vilt som i turistfavoriter som Alanya, men det är nog inte heller vad turisterna i Kas letar efter. Man kan dock knappast klaga på trycket på dansgolvet på ställen som Red Point Bar. Och har man tur så kallar ägaren till det minimala haket Old House Bar på stans lokala spelmän som spelar turkisk folkmusik så sprittande att man bara måste upp och dansa.

På morgonen kan man ge sig ut på en båttur till Grekland. Bara en halvtimmes båtfärd bort ligger nämligen den grekiska ön Kastelorizo. Många av grekerna på ön kom ursprungligen från Kas. Men 1923 tvingades de brådstörtat ge sig av från hemstaden efter att de turkiska och grekiska regeringarna kommit överens om en folkförflyttning. Numera brukar Kastelorizoborna komma till Kas på fredagarna för att handla billigt på marknaden.

Har man kommit till Kas gör man också klokt i att hyra bil eller moped och ge sig ut på egen hand. Kuststräckan runt Kas är vackrast i Turkiet, speciellt västerut mot Patara. Du kommer att häpna över synerna vid de glittrande badvikarna utmed vägen och nästan varannan kilometer ligger ruinerna av en antik grekisk stad och väntar på dig.

Läs också:

Antonio Jerez (resa@aftonbladet.se)