Kryssa mellan Oslo och Köpenhamn

Publicerad 2013-05-03

Kombinera allt en kryssning har att erbjuda med att gå i land i två nordiska huvudstäder.

En kryssning är så mycket mer än bara själva båtresan. Med en helgresa mellan Danmark och Norge hinner du uppleva två huvudstäder – och få en trevlig kryssning på köpet.

Aftonbladets
bloggar

Lugnet råder i Commodore-loungen ombord på M/S Crown Seaways som just lagt ut från Köpenhamn. Det är fritt tillträde till loungen om man valt rätt – och dyrast – hyttkategori. Vi sippar på en cappuccino medan andra förser sig med öl och vin från buffén. När vi fikat färdigt känns våra trötta fötter fit for fight igen. Att göra Köpenhamn på fem timmar före avresan kräver pigga ben.

Nere i Red & white winebar har man förberett för vinprovning. Vi tar plats vid bordet och lyssnar på sommelieren, som berättar om de fyra sorters rött kvalitetsvin som strax ska avsmakas. Vinernas kvalité spänner från mycket bra till toppklass och med den kunniga sommelierens insats blir det en totalupplevelse för både lukt- och smaksinne.

Lugn stämning ombord

När vi smuttat och smakat färdigt bär det av till finrestaurangen Blue Riband. Efter en sallad med chilimarinerade kräftstjärtar samt en mellanrätt bestående av grillade pilgrimsmusslor serveras lammracks samtidigt som fartyget passerar Kungälv och styr ut på öppet hav.

Man slås av den lugna stämningen ombord. Många har tagit barnen med sig, men de är inte störande. Ungarna håller mest till i Kidz club eller i ungdomsavdelningen där det finns olika dataspel.

I danssalongen har fartygsorkestern spelat upp. Repertoaren består mest av gamla hits från 1970-och 80-talet och framförs med en ljud­nivå som gör det möjligt att konversera sitt sällskap. Efter en snabb titt på drinklistan beställer vi kaffe med avec, en ”norsk” cognac av märket Braastad.

Plötsligt hör vi smällen från en champagneflaska som öppnas vid bordet intill. Ett norskt tjejgäng har gjort Köpenhamn över en dag och passar på att fira lite extra på väg hem. En av dem, Kristine, betalar för bubblet och bjuder laget runt.

– Det är ju så billigt här. En flaska Gula Änkan kostar bara 400 danska kronor, serverat och klart. Man ska passa på att fira lite extra när man kryssar, säger hon.

 Klockan börjar närma sig midnatt och då stänger tax-freeshopen. Tjejerna ska göra några kompletterande inköp i parfymavdelningen.

Överfarten tar 16,5 timmar

Shopen är välsorterad. Här finns kosmetika och parfymer av kända märken. Tobak och alkohol likaså. Men prismässigt finns en del att önska. Visst är det billigare än i Sverige, men när en liter standardwhisky kostar 200 svenska kronor trots extrapris förstår man varför det mest är norrmän som handlar. Danskarna kan oftast handla billigare på hemmaplan. Förutom tobak förstås.

Efter en natts härlig sömn sitter vi i frukostmatsalen och fyller på med nya kalorier medan fartyget sakta stävar fram i Oslofjorden 16 timmar efter att vi lämnade Köpenhamn. Överfarten tar 16,5 timmar och man hinner inte bli uttråkad.

I Oslo blir det en natt på hotell, dels eftersom vi bokat in ett besök på Operan och dels eftersom vi vill prova systerfartyget Pearl Seaways på tillbakavägen. Fartygen verkar snarlika, men vissa små skillnader finns. Exempelvis så har Pearl Seaways uppvärmda pooler på akterdäck, där man kan sitta och slappa med en drink medan Oslo sakta försvinner i fjärran.

Men innan det är dags för Pearl Seaways väntar ett och ett halvt dygn av upplevelser i den norska huvudstaden!

3 x Kryssningsfartygen

Slappna av i bubbelpoolen ombord.

”Bubbel på egen balkong”

Balkonghytt

Ett underbart sätt att inleda kryssningen är med ett glas bubbel på den egna balkongen medan fartyget lämnar kajen. Balkong finns i vissa Commodore class-hytter. Andra förfriskningar finns i loungen utanför hyttdörren.

Kranvatten

Vattentankarna ombord laddas med friskt norskt fjordvatten. Man kan helt utan risk dricka vatten direkt ur kranen, vilket är ovanligt på fartyg. Dessutom smakar det riktigt gott.

Restaurant Blue Riband

Här serveras gourmetmat i lugn miljö. Menyn erbjuder fem huvudrätter, fyra sallader, förrätter och desserter att välja mellan. En trerätters kostar drygt 400 svenska kronor. Barn under 16 år äter för halva priset.

3 x Köpenhamn

På den klassiska gågatan Ströget hittar du butiker och restauranger

”Bra pris på smörrebröd”

Kongens Nytorv

Här hittar du de klassiska krogarna Hviids vinstue och Skindbuksen. Hviids hade specialpris på smörrebröd och pilsner när Söndag var i stan. 65 danska kronor för tre smörrebröd och en öl. Här finns också Danmarks förnämaste varuhus, Magasin du Nord.

Ströget

Den klassiska gågatan med massor av butiker och mysiga restauranger. Här flanerar även danskar, så det rör sig inte om en turistfälla. Se dock upp för ficktjuvar och lurendrejare.

Nyhavn 

Det mytomspunna hamnområdet som förr lockade lycksökare och sjömän var en plats att undvika. Nu är det tvärtom. Här finns gemytliga uteserveringar och restauranger. Eller så gör man som Köpenhamnarna själva, tar med sig smörrebröd och öl som avnjuts från kajkanten. I huset Nyhavn 20 bodde den världsberömde författaren H C Andersen

3 x Oslo

”Saludiskar fulla med mat”

Mathallen Vulkan

På gångavstånd från Oslo centralstation ligger det gamla industriområdet Vulkan som nu byggts om rejält. Bland trendiga konstnärsbutiker och bostäder finns också Mathallen. En 3 500 kvadratmeter stor industribyggnad som erbjuder smakupplevelser av alla slag. Förutom saludiskar finns ett inomhustorg där man kan sitta ner och njuta av sina inköp om man inte kan tåla sig tills man har kommit hem.

Tjuvholmen

För 20 år sedan var Aker brygge Oslos mest trendiga område. Väster om Aker brygge fanns en sliten hamn, Tjuvholmen. Hamnen är nu under extreme makeover och blir helt färdig 2014. ­Redan

i dag kan man flanera bland restaurangerna, njuta av utsikten över fjorden eller bada vid den anlagda stranden. Här finns numera också Astrup Fearnley museum som visar modern konst av alla slag.

Vigelandsparken

Oslos största grönområde är ett populärt utflyktsmål även för Osloborna. Här träffas man och har picknick under de ljumma sommarkvällarna. Parken är fylld med 212 skulpturer, samtliga skapta av Gustav Vigeland. Gå upp för trapporna vid den 14 meter höga skulpturen Monolith så får du en fin utsikt över hela parken.

3 x Andra kryssningar med storstadsstopp

"Boka prisvärd hotellnatt"

St Peter line

Ryska St Peter line erbjuder kryssningar med fartyget Princess Anastasia som angör Tallinn, Sankt Petersburg och Helsingfors innan man stävar tillbaka till Stockholm. Bokar man biljett till shuttlebussen i Sankt Petersburg reser man visumfritt och slipper en massa byråkrati.

S anastasia.stpeterline.com

Birka cruises

Birka cruises erbjuder flera olika kryssningsalternativ från Stockholm i sommar. Bland annat Rönne – Köpenhamn – Visby. Kryssningen tar fyra dygn och gör ett snabbt stopp i Mariehamn på hemvägen så att taxfreeförsäljningen ska legitimeras. 

S birka.se/kryssningar/langkryssningar

Tallink Silja line

Först seglar du från Stockholm till Helsingfors. Efter några timmar i Finlands huvudstad fortsätter resan till Tallinn från Estlandsterminalen. Den som vill uppleva ytterligare en huvudstad fortsätter med buss till Riga och tar Tallinks båt tillbaka till Stockholm. Rederiet erbjuder prisvärda hotellövernattningar för dem som vill stanna lite längre.

S tallinksilja.com

Text: Lasse Jansson
Foto: DFDS Seaways

Följ ämnen i artikeln