Drömsemestern – bygga hus i Nepal

Uppdaterad 2011-03-11 | Publicerad 2009-02-26

”Att bara ligga på en strand är inte min grej”

Många drömmer om en semester med lata dagar på stranden.

Men Marjolein Alting, 43, åkte till Nepal och byggde hus åt fattiga familjer.

Byggmaterial och reskostnader betalade hon själv.

Volontärarbete är inget man blir rik på. Efter avslutat förvärv får Marjolein en blomsterkrans och en flätad korg med sig hem.

Stockholmskan Marjolein Alting är inte ensam om att byta strandliv mot volontärarbete under sin semester.

Under senare år har intresset för att delta i internationellt frivilligarbete blivit allt större i västvärlden.

Genom att betala 36 500 kronor till den internationella hjälporganisationen Action Aid stödde Marjolein Alting uppbyggnaden av 23 tegelhus till fattiga familjer i byn Bardia, som ligger i den fattiga Kailaliregionen i sydvästra Nepal.

Som en del i projektet ingick en resa till byn där hon tillsammans med andra volontärer som stött projektet arbetade en vecka med att bygga upp husen som de hade varit med om att betala.

– Det här projektet passade mig perfekt. Jag fick själv vara med och med egna ögon se att mina pengar kom till nytta.

– Att bara ligga passivt och sola på en strand är inte min grej när jag reser. Nu kunde jag göra något viktigt samtidigt om jag fick se en del av världen jag aldrig hade kunnat se som turist.

Utdrag ur Marjoleins resdagbok

Fredag den 31/10

Jag flyger till London där jag ska träffa de andra i gruppen. Min röda Action Aid-tröja är riktigt praktisk. Alla känner igen varandra på en gång.

Det är ett blandat sällskap av 21 killar och tjejer i alla åldrar från 20 till 56. Jag är glatt överraskad över att det inte bara är unga människor.

Det finns hemmafruar, bibliotekarier, läkare, kontorsassistenter och även en riktig byggnadsarbetare bland oss. Men en sak har vi gemensamt: vi vill lämna jobb och familj för en vecka för att hjälpa andra.

Här bodde vi!

Söndag den 2/11

Framme i Nepal. Sista sträckan görs med buss. I över tre timmar kör vi genom byar, passerar floder med krokodiler och vackra berg till byn Bardia.

Efter ett tag kommer vi fram till vårt tältläger. Två rader med orangefärgade tält och i fältet bakom ytterligare några tält.

Det visar sig vara toaletterna och duschtälten.

Måndag den 3/11

Gruppen blir indelad i lag. Varje lag jobbar med ett hus. På platsen där huset ska byggas har det grävts ett slags dike i form av ett hus med två rum. Vi fyller diket med tegelsten. I början tar jag sju stenar samtidigt, efter ett tag bara fem. De är inte lätta!

Grannarna hjälpte till med husbyggandet.

Tisdag den 4/11

I dag börjar vi med grunden till ett nytt hus. Jobbet flyter på. Jag förstår varför de behöver nya stenhus. Det gamla huset var gjort av lera och halm och har stora hål i väggen. Under regnsäsongen spolas halva taket bort och måste repareras. Hus av sten är så mycket bättre. Alla grannar hjälper till med byggandet.

Onsdag den 5/11

De flesta lagen börjar på nya hus nästan varje dag, bara ett stannar vid samma och har kommit ganska långt med det.

Publiken som brukar komma på morgonen för att titta på oss tycker vi är minst lika intressanta på kvällen. Vi fikar och skriver dagbok.

Torsdag den 6/11

I dag försöker vi organisera en kedja för att transportera sten. Det är kul och går fort.

Vi vill gärna prata lite mer med kvinnorna som vi jobbar med och får hjälp av en tolk. Vi frågar Ramdeja om tiden hon jobbade för husbonden, men hon vill inte berätta mycket och blir väldigt ledsen.

Tungt arbete.

Fredag den 7/11

I dag är sista dagen! Halv ett lägger vi vår sista tegelsten. Vi lägger allt material och alla kläder och skor som vi inte längre behöver på en hög. Byborna får behålla det eller sälja allt, vilket de vill.

Lördag den 8/11

I dag stiger vi upp tidigt, tältlägret ska packas ihop och vi måste hinna med flyget till Kathmandu.

När vi är färdiga kommer alla bybor fram med blomstergirlanger och presenter. Jag får en vacker korg som man kan bära på huvudet.

Det är lite svårt att säga farväl. Vi har haft en så rolig vecka. Runt omkring mig gråter många.

Måndag den 10/11

När jag kommer till Arlanda är det kallt och regnar. Men jag blir varm när jag tänker på min tid i Nepal!

Så blir du volontär

Vanligtvis är volontärarbeten oavlönat. Ofta betalar man även för flyg, uppehälle och för sin medverkan. Här är några volontärorganisationer

Action Aid

Driver flera projekt i fattiga länder, ett av dem beskrivs i reportaget. Här kan du också läsa mer ur Marjoleins dagbok:

Syoguiden

Sammanställning av organisationer som vänder sig till ungdomar:

Latinamerikagrupperna

Står för bostad. Ungdomar kan söka praktikantkurser:

Internationella arbetslag

Arrangerar volontärläger.

ANNONS