Hyrskotern kan kosta dig 10.000

Uppdaterad 2011-03-08 | Publicerad 2005-03-16

Roland tvingades betala 4000 kr i självrisk efter dotterns olycka

Det är störtkul att gasa på i snön på skotersafarit - men kolla upp självrisken innan du hyr skotern. Kostnaden kan vara upp till 10000 kronor.

Att köra skoter på skidsemestern är vansinnigt kul.

Men kolla självrisken innan du gasar iväg.

Den kan kosta upp till 10.000 kronor, visar Aftonbladets kartläggning.

Roland Hansson anmälde Sälens Vildmarksservice till Arn efter dotterns olycka. Han tycker att det är arrangörens ansvar att köra så att deltagarna klarar av skotersafarit.

Marika Hansson, 17, åkte på skotersafari i Sälen tillsammans med sin kompis. Pappa Roland Hansson fick stå som ansvarig och blev upplyst om självrisken på 4000 kronor.

Körde in i ett träd

På leden förlorade Marika kontrollen över skotern i en nedförsbacke och körde in i ett träd. Huven sprack och ett stag skadades. Roland Hansson uppmanades att betala självrisken på plats.

-Annars sa de att de skulle polisanmäla mig, säger han.

-Sådana här summor påverkar ju folks ekonomi. Det är bättre att ha en högre hyra, så att man från början får klart för sig vad detta kostar, säger Roland Hansson.

Historierna går isär

Historierna om hur olyckan gick till går isär. Sälens Vildmarksservice säger att Marika Hansson rättade till glasögonen utan att stanna skotern och att ansvaret är familjen Hanssons.

Roland Hansson tycker att det är Sälens Vildmarksservices ansvar att köra så att deltagarna klarar av skotersafarit. Han drev frågan vidare till Allmänna reklamationsnämnden, Arn, och fick rätt - men inte för ansvarsfrågan, utan för att Sälens Vildmarksservice inte visat vad det kostade att reparera skotern.

Vägrar följa Arns beslut

Men Sälens Vildmarksservice tänker inte betala tillbaka självrisken, trots Arns rekommendation.

-Om vi inte kan ta ut självrisken är vår existens hotad. Vi är beredda att göra rättssak av det här, säger Lars Lundberg, delägare i Sälens Vildmarksservice.

Höga självrisker är ett medvetet val hos många skoteruthyrare för att få åkarna att vara mer försiktiga. Enligt Lars Lundberg har de diskuterat en självriskreducering, men valt att inte införa den.

-Vi tror att den skulle skapa en vårdslöshet bland dem som kör.

Hög självrisk - få olyckor

Samma tankar finns hos flera andra skoteruthyrare. Sedan Björnvallens skotercenter höjde självrisken från 5000 till 10000 kronor minskade antalet krascher väsentligt.

Och Snökompaniet i Funäsdalen har medvetet valt höga självrisker för att hålla ned antalet olyckor.

-Vi får ju inga intäkter om skotrarna står på verkstad, säger Pelle Nordberg.

Bo Svernström

Följ ämnen i artikeln