Flyg utan bagage – spara hundralappar

Publicerad 2011-08-11

Så kan du göra din resa billigare

Skippa bagaget Behöver du verkligen de där extra skorna? Kanske klarar du dig på bara handbagaget – och kan spara hundralappar.

Avsluta sommaren med en kortresa eller varför inte planera några dagars semester under hösten.

Just nu kan du hitta mängder av billiga flyg till Europas huvudstäder under hösten.

För bara några hundralappar kan du shoppa i London, dricka öl i Berlin eller ta en promenad i Paris under hösten.

Men du kan spara ännu mer genom att bara resa med handbagage:

Till exempel kostar en resa mellan Stockholm och London med Ryanair, 13 oktober till 18 oktober, 216 kr.

Men om du väljer att ta med en resväska hamnar priset i stället på 546 kronor, enligt resesökmotorn destination.se.

Förutom att spara hundralappar sparar du även tid efter som du varken behöver checka in något bagage eller lägga tid på att vänta på din väska.

Belöna sig själv

Enligt Dan Katz, legitimerad psykolog och legitimerad psykoterapeut, kan det dessutom vara en bra idé att belöna sig själv med en liten tripp under hösten, framförallt om du haft en kort semester.

– Vad som är alltid är bra är att sätta upp små saker som känns som en belöning, som du har att se fram mot. Känn efter om en liten resa kan vara det för dig, i sådana fall kan det vara en bra bra idé att åka iväg på en sådan, säger han.

Fler spartips för resan

1. Välj rätt resmål

Bra länder just nu är exempelvis Turkiet, Bulgarien, Kroatien.

Beroende på kronans värde jämfört med andra valutor är vissa resmål är dyrare att vistas på än andra. Kolla hur valutan är gentemot den svenska och se till att välja rätt: En semester i Turkiet blir antagligen billigare än på Kanarieöarna och Thailand är garanterat billigare än Frankrike. Andra bra destinationer är Bulgarien och Turkiet.

Kolla in hela listan på de billigaste länderna här.

2. All inclusive

Kolla om det kan bli billigare med all inclusive resa. Tidigare var det något väldigt exklusivt, men så är det inte längre. All inclusive kan snarare vara ett budgetalternativ, speciellt om du till exempel har tonåringar som äter mycket, om det är väldigt varmt i det land dit du ska så att det går åt mycket pengar till dricka och glass eller, förstås, om det finns särskilt förmånliga erbjudanden hos researrangörerna.

Här kan du se billigaste all inclusive–chartern just nu.

3. Jämför priser ordentligt – innan du bokar

Sök efter din resa med en sökmotor som inkluderar flera researrangörer. Ta god tid på dig, boka inte första bästa – den billigaste resan finns där och väntar på dig.

Kanske kan du ändra avrese– eller hemresedatum något och få ner priset?

Kanske finns det en sista minuten-resa som passar dina önskemål.

Några exempel på sökmotorer är Destination, Pricerunner och Reseguiden.

4. Lås dig inte vid en flygplats

Kolla om det är billigare att resa från en annan ort. Bara för att du bor i Stockholm behöver det inte vara bäst att flyga från Arlanda – kanske blir det billigare att åka transferbuss till någon annan flygplats?

5. Kolla försäkringen

Kontrollera med ditt försäkringsbolag om du verkligen behöver extra reseförsäkring – kanske ingår det redan i din vanliga försäkring.

Undersök också om din arbetsgivare har en tjänstereseförsäkring. Dessutom kan det vara bra att kolla upp om du har några andra förmåner via din arbetsplats, till exempel möjlighet att få ut traktamente eller milersättning eller utlägg för luncher och restidsersättning.

6. Gör en noggrann budget

På så sätt kan du ha kontroll över dina utgifter på semestern.

Du vet hur mycket pengar du har att röra dig med, vilket också kan kännas avslappnande – har du pengar kvar i budgeten kan du unna dig den där vinflaskan eller shoppingen utan att känna oro.

7. Kolla efter gratis

Kolla vad som finns att göra gratis på den ort där du är.

8. Låna utrustning

Fiskespön, tält, badleksaker, snorklar etcetera kan man ofta låna av varandra eller hyra istället för att köpa nytt. Kanske kan du gå ihop med vänner och köpa något tillsammans som ni sedan delar på.

9. Låt barnen hjälpa till

Ge barnen en semesterkassa och fyll på den om de hjälper till med enklare sysslor.

10. Utnyttja rabatter

Utnyttja kupongerbjudanden och andra typer av rabatter. Betalkort och bensinmackar brukar locka med erbjudanden under sommaren och med tidningar och prenumerationer kommer det ofta rabattkuponger med allt från ”gå två för en”–erbjudanden till glasskuponger.

11. Laga egen mat

Gör egen matsäck på utflykten.

12. Ta hjälp

Kolla vad turistbyrån där du befinner sig rekommenderar för utflyktsmål. Förklara vilken budget ni har så kan de rekommendera evenemang och sevärdheter som passar din plånbok.

13. Undvik impulsköp

Självklart ska du unna dig souvenirer på resan, men ofta är det många reseminnen som bara hamnar i byrålådan hemma.

Fråga dig själv innan du köper: ”Behöver jag det här?”, ”Kommer jag att ha glädje av detta länge?”.

Ett bra tips kan vara att gå hem och funderar och återkomma dagen efter, då kan du också fundera i lugn och ro utan att känna dig pressad av ihärdiga försäljare.

14. Taxfree fällan

Taxfree kan vara billigare än hemma – men tänk efter. Behöver du verkligen två flaskor konjak?

Även om det är billigare att köpa dem på resan, så är det alltid billigare att inte köpa dem alls.

Reser du inom EU så är priserna dessutom bara marginellt lägre på många varor.

15. Hyr ut bostaden

Res utomlands och hyr ut lägenheten eller villan under tiden du är borta. Det finns flera sajter där du kan annonsera efter hyresgäster, exempelvis Bostad direkt och Bovision.

17. Säg upp din hemtelefon

Det finns en hel del att spara på att säga upp sitt fasta telefonabonnemang och istället använda mobilen. Om du verkligen vill ha kvar ditt hemnummer så kan man ofta koppla det till sin mobil, vilket är betydligt billigare än att ha ett hemabonnemang.

18. Håll koll på mobilräkningen

Se upp med mobilen om du är utomlands: Smartphones kan vara en riktig pengafälla.

På sin hemsida tipsar Konsumentverket om vad du kan göra för att undvika onödigt höga räkningar:

Kontrollera med din operatör innan du reser vilka priser och villkor som gäller i det land du ska resa till.

Tänk på att tjänster och applikationer i din utrustning automatiskt kan använda sig av datatrafik (exempelvis e-post) utan att du ser detta. Stäng därför av dessa innan du reser.

Koppla istället upp dig mot lokala och kostnadsfria nätverk på till exempel hotell och kaféer i det land du reser till.

Eller köp ett telefonkort – då har du enkelt kontroll på exakt hur mycket pengar du spenderar.

19. Sälj sådant du inte behöver

Kolla igenom garaget, garderoben, barnrummet och vinden och se om du inte kan sälja av några gamla prylar som bara står och samlar damm. Lägg ut annonser på internet, exempelvis på Blocket, Där kan man göra snabba affärer – och å loss en extra slant till semesterkassan.

20. Tänk efter innan du handlar

Jämför olika alternativ och pruta innan du köper något. Kolla vad som gäller i det land du semestrar – i många länder går det att pruta ner priset rejält på både varor och tjänster.

(Källa: Konsumentverket, Smartbudget.se, Annika Creutzer (ekonomijournalist och privatekonimiexpert), Fritidsresor, Apollo, Ving)