Upptäck Mallis söta baksida

Uppdaterad 2017-07-26 | Publicerad 2009-03-27

Hemligheten med de goda kringlorna: fläskkött!

José Fransisco håller stolt fram ett fat med sötsaker. Ca’n Juan de S’aigo är Palmas äldsta kafé och har stans bästa ensaimadas.

Fluffiga och söta kringlor med florsocker på.

Ensaimadas är ett måste på resan till Mallorca – och en perfekt uppladdning för en natt på stan.

Några av de bästa hittar du på Ca’n Joan de S’aigo – Palmas äldsta kafé.

Bagar- och konditortraditionen på Mallorca går tillbaka till 1300-talet. En av de äldsta och mest uppskattade bakverken är lokala specialiteten ensaimadas, Mallorcas nationalbakverk. De pudrade kringlorna ser ut som vilket vetebröd som helst men smaken och framför allt konsistensen är speciell.

Hemligheten stavas fläskflott.

Det är först när den jästa degen kavlats ut och penslats med ljummet fläskflott som den kan rullas på rätt sätt. Sedan får de vila över natten innan de gräddas i ugn på 180 grader. Det hela är mycket hantverksmässigt och konditorns kunnande är avgörande för hur bra plåten blir.

Smälter i munnen

Palmas äldsta kafé Ca’n Joan de S’aigo öppnade redan på 1700-talet och gör beryktade ensaimadas än i dag. Kringlorna är ofta bakade med pumpasylt, aprikoser eller choklad, men här är det originalvarianten – helt utan fyllning – som dominerar.

– Handgjorda och naturella, precis som de ska vara, berättar José Fransisco som står bakom disken.

Vi provar.

Den fluffiga kringlan smälter i munnen. Den är söt, utan att vara mäktig, och fuktig och torr på samma gång. Det är gott. Riktigt gott faktiskt. Och passar utmärkt till det starka spanska kaffet med mjölk.

”Man blir pigg av dem”

– Fast jag tycker att ensaimadas är allra bäst med varm choklad, säger José Fransisco och kommer med påfyllning. Det är också vanligt att äta dem till milkshake eller med glass.

Från början åts ensaimadas enbart som dessert men numera lite när som helst, ibland till och med till frukost.

– Men det vanligaste är att äta dem som eftermiddagsfika. Eller innan man går ut på krogen. Man blir både glad och pigg av ensaimadas, säger José Fransisco.

Det skriver vi gärna under på.

Gör en egen ensaimada

Receptet på en stor ensaimada-kringla som räcker till åtta personer.

4 tsk aktiv torrjäst

2,5 dl varm mjölk

1,25 dl socker

1 tsk salt

1 liter vetemjöl

2 ägg

2 msk olivolja

Lite extra mjöl för kavling

2 dl smält ister (eller smör)

Smör

Florsocker

Gör så här:

1. Lös jästen i den varma mjölken. Blanda socker och salt i en stor skål. Tillsätt mjölet och den varma mjölkblandningen och rör ihop ordentligt. Tillsätt ägg och olivolja, blanda väl och knåda tills degen är slät.

2. Täck degen med en fuktig handduk och låt jäsa på varm plats i cirka en timme, eller tills degen har blivit dubbelt så stor.

3. Knåda degen igen, och kavla den så tunn som möjligt över mjölat bord. Pensla det smälta istret över degen och rulla den ihop den (som om du skulle rulla ihop en affisch). Låt sedan rullen vila i en timme.

4. Forma rullen försiktigt till en spiral, som ett snigelskal. För över kringlan på smord bakplåt, täck den med en stor upp- och nervänd bunke eller hink och låt degen jäsa i flera timmar.

5. Värm ugnen till 190 grader. Grädda i cirka 45 minuter eller tills ytan är gyllenbrun. Pensla ytan med smält smör och pudra generöst med florsocker över.

Servera till kaffe eller varm choklad.

Källa: www.spain-recipes.com

Följ ämnen i artikeln