Dyk ner i en undre värld

Uppdaterad 2017-07-28 | Publicerad 2003-12-09

Similanöarna lockar dykare från hela världen

V i är bara sju dykare ombord på m/s Nangnuan, när vi tidigt på morgonen lämnar hamnen i Thap Lamu, ett par mil söder om Khao Lak.

Med oss har vi två dykinstruktörer, och så besättningen: kapten, kock och en allmän båthjälp.

Båten är inte stor, bara 13 meter lång. Men här finns en dykplattform med all utrustning, ett sovdäck, en matsal/salong, ett litet soldäck. Och ett pyttelitet kök, i vilket trollas fram fantastiskt god mat.

Det är sol, det är varmt och framför oss sträcker sig Andamanska havet, där Similanöarna ligger, 60 kilometer ut från Thailands västra kust.

Vårt första dyk gör vi vid Koh Bon, som inte tillhör Similan-öarna. Här finns en av Thailands få vertikala väggar. Korallerna skiftar i alla färger - turkost, gult, blått och de mer vanliga rosa och lila. Här finns stor chans att se mantor, djävulsrockor, som kan bli 6-7 meter breda.

Sån tur har vi inte den här dagen, men vi trivs bland enorma tonfiskar, trumpetfiskar, stim med tusentals trevally, arga tryckarfiskar - djurlivet är fantastiskt.

Sikten under ytan är formidabel, 30 meter är inte ovanligt här. Och temperaturen ligger runt behagliga +28. I vattnet.

Ett par timmar senare når vi den första av Similanöarna, eller rättare sagt nummer 9. Öarna är nio till antalet och har visserligen namn, men benämns lika ofta med sitt nummer: 9 ligger längst norrut.

Vi dyker vid "Breakfast bend" och möter stingrockor, kejsarfiskar, fladdermusfiskar - och alla dessa andra simmande varelser som är så svårt att hitta svenska namn för. Vad kallas en "longnose unicorn" på svenska tro?

På ö nummer 8 går vi iland, senare även på nummer 4. Härute finns 32 fågelarter, en rad olika ormar, sköldpaddor, ödlor, grodor" Och fantastiska fjärilar, piggsvin, flygande rävar och lite annat med inga, fyra eller fler ben.

Men mest slående på land är klipporna och stränderna. Pudervit sand, mjuk som mjöl. Det kristallklara vattnet i vikarna in mot stränderna fullbordar paradisbilden.

På ö 8 och 4 går det att bo. I tält, redan uppslagna, kostar det runt 80 kronor natten, i en enkel bungalow cirka 200 kronor.

Ett nattdyk avslutar första dagen, och mina absoluta favoriter - sköldpaddorna - bestämmer sig för att göra oss sällskap, lämpligt nog vid en plats döpt efter dem, Turtle rock.

Efter middagen återstår inte mycket av kvällen. Med en öl i handen under den stjärnklara himlen sitter jag på däck i ett sammetsmörker och njuter av tystnaden.

Utan generator ombord slipper vi en dunkande kompressor, och vår kapten är klok nog att ankra upp långt från de andra båtarnas oväsen.

Sover gör vi på övre däck, på tunna madrasser nästan under bar himmel, även om där finns ett kanvastak.

Så går tre dagar snabbt. Vi dyker, och dyker, och dyker. Däremellan badar vi, och slappar och pratar och läser och sover. Och äter! Ägg, bacon, bröd, youghurt, frukt, te, kaffe och juice till frukost, middag med minst tre olika rätter, kyckling, fisk, fläskkött, grönsaker, ris. Däremellan lunch och mellanmål i form av frukt, kakor, smårätter"

Några nackdelar? Jo, ett avbrutet dyk dag två när strömmarna blev för mycket för mig var en otrevlig, men lärorik, upplevelse. Dessutom gungade marken i över ett dygn efter att jag stigit i land.

Men annars - solklart fem plus.

Guide: Similandykning

Susanne Wixe

Följ ämnen i artikeln