Dödsmyggor hotar turist-öar

Uppdaterad 2011-03-08 | Publicerad 2006-03-01

"I första hand ska man undvika att bli myggbiten"

Turistöarna Seychellerna, Mauritius och Réunion har drabbats av myggor som sprider det dödliga chikungunya-viruset.

Nu sätter Frankrike in militär för att stoppa utbrottet.

Även i andra turisttäta delar av världen vinner myggspridna sjukdomar mark.

Hittills har 77 människor på den franska ön Réunion i Indiska oceanen avlidit efter att ha smittats av chikungunya. Totalt har 157 000 människor, ungefär en femtedel av befolkningen, smittats och ett antal fransmän som återvänt från turistön har insjuknat i virussjukdomen efter hemkomsten.

Franska soldater och brandmän kämpar nu med att utrota aedes-myggorna som sprider sjukdomen.

Dödsfall på turistmål

Förra veckan rapporterades också det första dödsfallet på grund av chikungunya-virus på Mauritius - ett populärt drömresmål för svenskar, dit det går charter med Ving.

Sedan mitten av december har epidemin ökat drastiskt. Även hjärn- och hjärnhinneinflammationer samt mor-barn-överföring av virus har registrerats.

Ska man avstå från att åka till de drabbade områdena?

- Nej, men man ska iaktta alla rekommenderade försiktighetsåtgärder. I första hand ska man undvika att bli myggbiten, säger Mats Wahlgren, professor på Smittskyddsinstitutet.

Fler sjukdomar ökar

Också andra sjukdomar som sprids av myggor ökar i omfattning i turistområden.

lMalaria, som i svåra fall kan leda till döden, blir mer och mer resistent mot läkemedel.

- Vi har knappt 100 fall per år registrerade hos svenskar de senaste åren. Ökande resistens är ett stort problem, säger Mats Wahlgren.

lDenguefeber är en annan växande plåga som sprids av myggor. I somras och höstas drabbades södra Thailand och Malaysia, bland annat turistöarna Penang och Langkawi, av ovanligt svåra utbrott som krävt flera liv. Varje år anmäls 30 till 60 fall av dengue bland hemvändande svenskar.

Men man ska inte överdriva risken att smittas av mygg på semestern.

- Generellt sett är motorcykelkörning och dykning det farligaste man kan göra på utlandsresan. Då händer de flesta olyckorna och dödsfallen, inte av sjukdomar, säger Mats Wahlgren.

Sjukdomen går inte att bota

TIDIGARE ARTIKLAR:

Sture Olsson