Hotellkris i Thailand efter oroligheterna

Uppdaterad 2019-07-16 | Publicerad 2010-06-01

UD tar bort avrådan från att resa till Bangkok

UD avråder inte längre svenskar från att resa till Bangkok.

Men för hotellen i den thailändska huvudstaden råder fortsatt kris.

– Det kommer inga nya kunder. Och många har avbokat under de kommande månaderna, säger Somsak Akaktanond, manager på Montien Hotel där bara 10 av 475 rum har gäster.

Oroligheterna har fått turisterna att fly Bangkok och många hotell gapar tomma. På bilden Bangkok Hilton.

Sedan de så kallade rödskjortorna gett upp sin massdemonstration och utegångsförbudet nattetid upphävts har vardagen återvänt till Bangkok.

I dag beslutade därför Utrikesdepartementet att ta bort sin avrådan för svenskar att resa dit.

Stängt i sju veckor

Men skadan på Thailands rykte som turistland kommer att ta lång tid att reparera. Enligt beräkningar har krisen redan kostat landets turistnäring 15-20 miljoner kronor i uteblivna intäkter.

– Det kommer att ta minst ett halvår för hotellen i Bangkok att återhämta sig, säger säger Prakit Chinamornpong på Thai Hotels Association.

Ett av de värst drabbade är lxyhotellet Four Seasons, som låg inne i det område i centrala Bangkok som myndigheterna spärrade av under oroligheterna och som tvingade hotellet att hålla stängt i sju veckor. Det innebar en förlust på 100 miljoner baht (cirka 25 miljoner kronor), skriver nyhetsbrevet Travel news.

Värre än fågelinfluensan

Enligt Thai Hotels Association är läget för Bangkoks hotell nu värre än under finanskrisen 1997, fågelinfluensan för några år sedan och även under ockupationen av Bangkoks flygplatser 2008,

På exempelvis Montien Hotell har beläggningen rasat från 80 procent i februari till 3 procent i maj. Förra veckan var bara 10 av 475 rum upptagna, av stamgäster.

– Det kommer inga nya kunder. Och många har avbokat under de kommande månaderna, klagar manager Somsak Akaktanond.

Hotellkedjan Royal Orchid Holidays lockar med 50 procents rea på rumspriset, fri middag samt en voucher för inköp.

– Det är lätt att sänka med 50 procent, men sedan kan det dröja fyra år innan vi når den ursprungliga prisnivån, säger Ken Scott, talesman för hotellbranschen, kritiskt.

Följ ämnen i artikeln