Europa runt på fyra hjul

Uppdaterad 2011-03-08 | Publicerad 2006-05-18

Collins 50 bästa bilsemestertips

Trampa in gasen och följ med Aftonbladets Robert Collin på en hisnande resa genom Europa.

Här ger han dig sina 50 bästa tips för bilsemestern.

1. Kör aldrig in i ett nytt land utan att ha ett par hundra kronor i lokal valuta. Euro går för det mesta, men definitivt inte i Danmark. Och Visa-kortet funkar inte överallt.

2. Reflexväst är obligatorisk i flera EU-länder. För din egen skull borde den vara obligatorisk i alla länder. Skaffa en och lägg in i bilen så fort du kan.

3. Använd blinkers! Inga länder i Europa har så gles trafik som Sverige - ännu viktigare att du talar om för medtrafikanterna vad du har för planer.

4. Bensinen är dyrare på Autobahn. Sväng av, i närmaste by finns bensin som är flera tioöringar billigare. Samtidigt kan du vila lite från motorvägshetsen.

5. Fransk polis har blivit betydligt strängare. Numera accepteras inte 160 på motorväg (maxfart är 130 km/tim). Räkna med böter redan över 140.

6. Dimma orsakar svåra seriekrockar varje år nere på kontinenten. När de andra bilarna tänder sina dimbakljus är det dags att du tänder dina, inte förr, och släck när de andra släcker. Och tänk på att hålla rejäla avstånd till bilen framför.

7. Nej, alla kör INTE i 250 på tyska autobahn, inte ens i 200. Men NÅGRA gör det. Viktigt att hålla kollen i backspegeln.

8. Försök inte spela polis på utlandsresan (inte hemma heller, för den delen). Lär dig i stället att köra som landets invånare. För de kör inte illa, det bara ser ut så! Kolla in landets trafikkultur och ta efter så funkar det bra.

9. Parisarna tvärnitar på gult, vilket gör att de som sitter vid rött kan köra iväg INNAN det slår om, alltså medan de fortfarande har rött ljus.

10. I italienska storstäder finns det ligor som specialiserat sig på att slita upp dörrar och bakluckor på bilar som stannar vid rödljuset. Lås bilen inifrån om du vill vara säker på att inte bli av med packningen.

11. Missa inte söndagslunchen på en italiensk landsortskrog. Alla är där och äter med farmor och farfar och måltiden varar ett par timmar. Kolla in deras småungar förresten. Kolla vilket bordsskick! Och inget tjat om att lämna bordet.

12. Varmt och skönt nere i dalen, men på väg upp mot alppasset står det att kedjor eller vinterdäck är obligatoriska. OBS: Det är inte en kvarglömd skylt från i vintras. Den menar allvar!

13. Högerfil gäller när du inte håller på med någon omkörning. Jag tar det en gång till: Höger fil! Danskar, fransmän och flera andra håller 130, italienarna 150 och tyskarna kör ibland ännu snabbare.

14 Bensinen i de gamla öststaterna har blivit bättre, men kolla noga på pumpen så att du slipper blyad soppa (förstör katalysatorn) eller 78 oktan (bilen blir slö och låter illa till nästa tankning).

15. När vi ändå är inne på temat bilbränsle: Dieseln i de gamla öststaterna är ofta rent USEL. Se till att tanka fullt hemma och leta efter mackar med hyfsad kvalitet. (Ser macken snygg ut är förmodligen soppan också OK. Undvik slitna, skitiga mackar.)

16. Polisen i många länder vill ha kontant betalning om du kör för fort eller gör något annat dumt. Har du bara kontokort kan det bli problem att lösa ut sig - och ta en evig tid (en 100-eurosedel brukar räcka).

17. "Bila i Europa", då tänker man oftast "söderut". Men norrut är inte dumt, Norra ishavet är makalöst vackert, ödsligt, vilt och fullt av äventyr för ungarna, även om det är svinkallt i vattnet.

18. Det spelar ingen roll om din Volvo eller Saab klarar 250 utan problem, tyskarna släpper ändå inte fram dig på autobahn. Men har du en Mercedes, BMW eller Audi ligger vänsterfilen öppen.

19. Spansk polis är alltid lika sugen på att bötfälla utländska bilturister, för precis vad som helst. Trist stil, men man vänjer sig.

20. Maten på färjan Rødby - Puttgarden är usel OCH svindyr! Passa på att gå ut på däck och andas havsluft. Stanna i första bästa by i Tyskland och ät där.

21. Ta det försiktigt i Frankrike i sommar. Trafikpolisen har skaffat ett 60-tal Subaru Impreza WRX, blå, och med toppfart 242 km/tim.

22. Blott Sverige trista landsortshotell har, kunde Carl Jonas Love Almqvist ha sagt. Men så fort man kommer till Danmark öppnar sig en ny värld med trivsamma familjehotell - som alltid serverar god prisvärd mat. Kolla på nätet hemma (det finns ingen riktigt bra sajt, googla "hotell i Danmark", så får du upp flera adresser), eller sväng av motorvägen och leta.

23. Bästa stället att köpa billig alkohol på väg hem är Citti-Markt med butiker i bland annat Lübeck och Kiel. All info på nätet. Bra av sortering vin och öl - utan burkpant om du är svensk . www.citti.se

24. Allt fler länder skaffar automatiska fartkameror. I de flesta länder står de i ett litet skåp på marken, inga stolpar som i Sverige, alltså.

25. I Frankrike bilar man inte utan Michelin! Den röda guiden med bra matställen och hotell i alla prisklasser är ett måste och har inga konkurrenter.

26 Michelins bilkartor är också i en klass för sig. Är du längre tid på samma plats i Frankrike köper du däcktillverkarens regionalkarta över trakten.

27. Att blinka på lusar i vänsterfilen på tyska autobahn hjälper inte, de väjer INTE. Dessutom är det förbjudet.

28. Tunnlarna genom Alperna är snabba - men tråkiga. Du är väl på semester? Kör över passen i stället och upplev en underbar natur och välgörande stillhet.

29. När vi ändå är neråt Medelhavet. För invånarna här är vin till maten inget problem, trots att alla ska ta bilen sen. Men visst känns det tryggast att för en gångs skull ta med sig de svenska vanorna på resan"

30. Fortkörningsböter i Norge är skyhöga, och polisen brukar leta rätt även på svenska fortkörare.

31 Missa inte franska parkeringsförbudsskyltar kompletterade med en skylt där en bil bogseras bort eller texten "genant". Stor risk att du får bilen bortfraktad.

32. Numera är östra Tyskland rätt väg till Italien/Kroatien. Färjan till Sassnitz, sen via Berlin, Leipzig och Nürnberg (massor att se på vägen!). Sen delar sig vägen. Till Kroatien kör du via Slovenien, till Italien via gamla hederliga, men rätt trista, Brennerpasset.

33. Ta inte fel betalkassa på motorvägen. I fålla med myntsymbol måste du ha mynt, är symbolen ett kort måste du ha ett accepterat kontokort (Visa funkar alltid). Ta symbolen med en gubbe så är du helgarderad.

34. I juli och augusti kan det vara riktigt trångt på tyska autobahn, med timslånga stillastående köer. Kolla gärna på nätet när tyskarna ska iväg på semester och skollov, och undvik de dagarna. www.tyskland-info.com

35. Besök inte motorvägstoaletterna i Tyskland och Belgien utan ett 50 cent-mynt i fickan (en halv euro, alltså). Att smita från den till synes frivilliga avgiften är inte snyggt.

36. Mer toalettkultur: Runt Medelhavet saknas oftast toapapper, ta med eget!

37. I Östeuropa dyker det ofta upp en parkeringsvakt när du ska köra iväg, oftast från ingenstans. Uniformen kan vara en reflexväst, en sliten skärmmössa, en bricka eller ett inplastat kort på bröstet. Betala utan diskussion, sällan mer än en euro.

38. Lär ungarna att bli resenärer. Att sitta och glo in i ett tv-spel och äta godis hela bilresan är inte rätt grej. Det finns massor utanför bilrutan som är spännande för barnen.

39. Betrakta inte Tyskland som ett nödvändigt ont. Råttfångaren i Hameln, Lorelei som lurade skepp på grund i Rehn, musikanterna i Bremen. Tyskland är fullt av utflyktsmål med en god historia - för såväl vuxen som barn.

40. Nej, nej, nej. Bo inte på någon lågpriskedja, ät inte på McDonald"s. Ute i Europa är familjehotell och familjerestauranger mycket roligare/bättre och mer prisvärda.

41. Viamichelin är däcktillverkarens sajt som visar rätt väg till resmålet. Extremt detaljerat med varenda anvisning om höger/vänster. Välj mellan rekommenderad väg, snabbaste eller kortaste .

www.viamichelin.com

42. På väg till Paris? Undvik trafikkaoset i Köln, sväng västerut efter Münster, A 42 mot Duisburg via Gelsenkirchen, sen söderut väg A 57 mot Neuss och följ sen skyltarna mot Aachen. Mindre trafik och mycket snabbare (om du läser kartan ordentligt), dessutom kan du stanna och kolla in årets kulturhuvudstad som är ett helt gäng städer i Ruhrområdet. Några nerlagda stålverk, gruvor och en gasklocka i det förr så viktiga Ruhrområdet är nu designmuseum och utställningshallar och annat spännande.

www.route-industriekultur.de.

43. Ta den finaste motorvägen. På väg till södra Frankrike eller Spanien? Ta nya motorvägen A75 rakt söder ut från Paris och till Medelhavet vid Montpellier. Europas vackraste motorväg? Europas läckraste motorvägsbroar? Dessutom snabbt med lite trafik.

44. Bra-att-ha-grejer som jag själv aldrig åker utan: korkskruv, kniv, rulle hushållspapper, våtservetter och - om det är varmt - en flaska vatten.

45. Vad är en Europaresa utan lite storstadstrafik? Missa inte en sväng runt Triumfbågen, förbi Gedächtniskirche eller ned för Spanska Trappan (OK, den är faktiskt bättre till fots!). Parisare, berlinare och romare är snälla människor, innerst inne. De ser att du är turist och är glada att du är där. De förlåter nästan allt.

46. Dimman är tätare i Europa, och regnen häftigare. Sakta ner minst lika mycket som alla andra.

47. De som bor längs svenska riksvägen 45 tror att livet hänger på om vägen "uppgraderas" till Europaväg. Men i Europa bryr de sig inte om Europavägar, där har vägarna oftast nationella nummer. Lär dig hur systemen är uppbyggda, till exempel A för motorväg i de flesta länder, N för riksvägar i Frankrike etc, så blir det lättare att förstå vägskyltarna och att hitta rätt.

48. Sånt som mina barn aldrig fått göra i bilen: äta godis, glass, chips, dricka läsk. Sånt som de lärt sig: när det är kisspaus kissar alla, även den som inte är kissnödig " Då slipper man stanna efter en halvtimme.

49. Det går att köra ner till Medelhavet utan pass, men ta med det ändå, och glöm inte ungarnas. Körkort är förstås nödvändigt, men internationellt körkort behövs bara om du ska långt bort från Europa (kolla motormannen.se, men ta uppgifterna med en nypa salt, de vill ju sälja ...). Samma sak med Grönt(försäkrings-) kort. I alla "vanliga" länder är det överflödigt (Googla på Grönt kort).

50. Vad väntar du på?

Robert Collin