Häng och kläng i Krabi

Uppdaterad 2011-03-08 | Publicerad 2003-12-09

Här finns klättring för både nybörjare och riktiga proffs

Per Holm och Mia Johansson från Stockholm har kommit till Krabi för att utvecklas som klättrare - och för att leva det goda livet.

Krabi i Thailand erbjuder världens bästa klätterupplevelser.

Hit vallfärdar besökare för att njuta av god mat, billigt boende - och de upp till 120 meter höga kalkstensklipporna.

I K rabi-området är klipporna mycket speciella.

Krabis klätterklippor upptäcktes för 15 år sedan. Platsen kallas för Rai Leh och har blivit ett mecka för både nybörjare och världseliten inom klättring. Trots att det finns bättre klippor på andra håll i världen så är totalupplevelsen här väldigt speciell.

Du bor bara fem minuter från klippan, du kan äta på restaurang varje dag, du kan när som helst gå ner för att sola och bada vid stranden och du befinner dig på ett av de vackraste ställena på jorden.

- Jag åker hit för att jag tror att jag kan bli bättre. Vi ska vara här i sex veckor och det är intensivt, säger 21-åriga Mia Johansson från Stockholm, som sysslat med klättring i ett och ett halvt år.

Mia har rest hit tillsammans med pojkvännen Per Holm, 21, också från Stockholm. Han har klättrat i fyra år.

- Det är billigt här i Rai Leh. Jag pluggar och har inte oändligt med pengar, säger Per. Dessutom är det en avslappnad atmosfär och god mat.

Vilken är er bästa klätterupplevelse här?

- Det var förra påsken när jag var här första gången. Det var en häftig känsla när jag kom upp på toppen av den första leden jag klättrade och tittade ut över landskapet och öarna, säger Per.

- Klipporna är en stor del av upplevelsen. Framför allt gillar jag de hängande stalaktiterna, säger Mia.

Hur mycket pengar gör ni av med på sex veckor?

- Vi gör av med 1 000 kronor i veckan, men då är allt inräknat, även shopping. Vi betalar till exempel bara 35 kronor per natt för vår bungalow, säger Per Holm, men det är för att vi hyr hela sex veckor.

Guide: Klättra i Krabi

Lär dig klättra på 3 dagar

Fakta om klättring vid Rai Leh

Johan Söderlund

Följ ämnen i artikeln