Wendela listar: Här är årets genusdebatter

Uppdaterad 2013-12-18 | Publicerad 2013-12-16

Könsnormer, 33 anledningar och genusneutrala leksakskataloger. Minns du årets snackisar?

Fittupprop, påtryckningar om en hårdare samtyckeslag, annonsbojkott av Facebook och sexistiska påhopp mot det kvinnliga fotbollslandslaget.

2013 var ett händelserikt år när det gäller jämställdhet och feministiska diskussioner. Wendela sammanfattar tolv av årets snackisar. Har du hängt med i debatten?

”Så jävla PK”

Blattehora.
Det blev komikern Bianca Kronlöf kallad för på tunnelbanan. Som svar lade hon ut en video på Youtube.

– De hätska reaktionerna på klippet är oviktiga. Det är inte en privat hämnd utan ett sätt att visa vad som är vardag för så många, säger Bianca Kronlöf.

Fem svenska män stirrade ut henne på tunnelbanan sent en kväll. Hon låtsades som ingenting, men när en av dem kallade henne för blattehora blev hon så överrumplad att hon fick svårt att ge svar på tal. Som ett svar i efterskott till de fem männen skrev hon låten ”Så jävla PK”. Filmklippet sågs på bara ett par dagar av flera hundratusen personer.
Läs mer här.

Värsta könsnormerna

”Tjejer som ligger runt är slampor, killar som ligger runt har lyckats.”
Mikrobloggen Twitter svämmade över av könsstereotypa fördomar – sedan programledaren Cissi Wallin drog igång hashtagen ”Värstakönsnormerna”.
– Jag får ofta höra att könsnormer inte finns i ett så modernt land som Sverige. Nu vill jag tillsammans med andra ge konkreta exempel på fördomar som vi inte längre kan blunda för.
Läs mer här.

Abortmotstånd i världen

Hundratals svenskar marscherade för fri aborträtt – som varit självklart i Sverige sedan 1974.

Men så såg det inte ut överallt. På flera håll i världen ökade motståndet mot fri abort.
– Det är en tillbakagång som beror på en mer konservativ politik, den ekonomiska krisen och de högerextrema grupper som får allt större plats. Även här i Sverige har vi ett riksdagsparti som vill inskränka kvinnors rätt till fri abort, sa Kristina Ljungros, RFSUs förbundsordförande.

Varje år genomförs nästan 20 miljoner osäkra aborter och av dem dör runt 47 000 kvinnor.

Läs mer här.

Lidls könsstereotypa barnkläder
 

”För kattungar och superhjältar.”
Så marknadsförde livsmedelskedjan Lidl sina kläder för flickor och pojkar i ett av sina reklamblad.

– Trillar snoppen av om jag köper flickpyjamasen med Hello Kitty på till min Kitty-älskande son, skrev bloggaren Natashja "Lady Dahmer" Blomberg som var en av hundratals som kritiserade Lidl.

När Aftonbladet ringer Lidls pressansvarig, Caroline Forsshell, kallar hon reklambladet för ett misstag.
Läs mer här.
 

Fittuppropet

Vestibulit, sprickor i underlivet och blod vid samlag.

Hundratals kvinnor delade med sig av sina smärtsamma upplevelser i samband med sex under hashtaggen #fittuppropet på Twitter.

Problemen som få talar om visade sig vara vanliga. 13 procent av kvinnor i åldern 20–29 år lider av smärta i underlivet i samband med sex och så många som 47 procent av tjejerna i sista året av gymnasiet upplevde samlagssmärta eller obehag ibland eller varje gång.
Läs mer här.

Facebook ändrar sina riktlinjer efter påtryckningar
 

Amningsbilder censureras – medan bilden på den misshandlade och våldtagna kvinnan får ligga kvar. En kvinna med förvriden nacke ligger avsvimmad nedanför en trappa. Bildtexten: ”Nästa gång, bli inte på smällen”. En kvinna med rädsla i blicken har munnen förtejpad. Bildtexten: ”Tejpa och våldta henne”.

Det här är exempel på bilder som länge tilläts cirkulera på Facebook, trots hård kritik mot sajtens hantering av kvinnofientligt material.

När amerikanska föreningen Women, Action & the Media (WAM) uppmanade storföretag till annonsbojkott tog det plötsligt skruv och Facebook ändrade sina riktlinjer.

Läs mer här.
 

”33 anledningar får Facebook att pudla”

”33 anledningar till varför feminism behövs.”
Webbplatsen spred sig som en löpeld – inte minst sedan Facebook blockerade den.

Svenska Sofia Zackrisson, 28, fick nog av sexism och skapade en webbplats som heter trettiotreanledningar.com. Visuellt radade hon upp trettiotre anledningar till varför hon är feminist och sidan fick på två dagar fler än en halv miljon besökare men när sajten spreds på Facebook spärrades den utan förklaring.

När 7 000 personer skriver under en protest inser Facebook sitt misstag och gör en pudel.

Läs mer här.

Könsneutrala leksakskataloger upprör på kontinenten

Förra året lanserade leksaksjättarna BR och Toys R Us könsneutrala julkataloger i Sverige. På hemmaplan hyllades de men när nyheten spred sig över världen gick vuxna i taket. Trots anklagelser utomlands om manshat och hjärntvätt låter de sig inte hejdas i år. Istället skickar de ut de könsneutrala katalogerna till samtliga länder där de har butiker, det vill säga till Sverige, Finland, Norge, Tyskland, Danmark och Island.
– Ett välkommet resultat av den svenska genusdebatten, sa medie- och genusforskaren Anja Hirdman.

Läs mer här.

Misstänkta för våldtäkt med flaska frias

Den artonårige mannen åtalades för att med hjälp av en kamrat ha våldtagit en flicka med en vinflaska tills hon började blöda – samtidigt som en tredje kompis filmade delar av övergreppet.

Alla tre friades från alla brottsmisstankar av Umeå tingsrätt. Rätten anser att kvinnan möjligen försökte hålla ihop sina ben av blyghet. Domen mot 18-åringen överklagades till Hovrätten och mannen ska genomföra 180 timmars samhällstjänst.
Den här domen ihop med flera andra uppmärksammade och hårt kritiserade våldtäktsdomar under året har förnyat debatten om en så kallad samtyckeslagstiftning.

Läs mer här.
 

Sexism mot fotbollstjejer

”Årets köksback.”

”Hur kan en kille vinna årets kvinnliga back?”

Under fotbollsgalan svämmade Twitter över av sexistiska och kränkande kommentarer om de kvinnliga pristagarna.
Men förbundskaptenen Pia Sundhage tar det med ro.
– Vi lyssnar inte på dumheter som sägs om damfotboll. Det här säger ingenting om tjejerna.
Läs mer här.
 

Årets Wendela-stipendiat
 

Två streckfigurer, en toalettvägg – och en kille som kikar in hos tjejerna.

Den bilden mötte eleverna på Tunaskolan i Luleå förra året.

Några månader efter målningen kommit på plats, fick Astrid Johansson, 14, nog och kommenterade den på Facebook. Bilden spred sig snabbt i sociala medier och snart rapporterade både lokal- och riksmedier om bråket på Tunaskolan. Men på själva skolan uteblev debatten.

– Jag reagerade på målningen direkt, den är sexistisk. Den normaliserar sexuella trakasserier som om det vore något att skratta åt, säger Astrid Johansson som tilldelades Aftonbladets Wendela-stipendium efter att ha väckt debatten.

Läs mer här.

Michaelas kamp mot anorektiska bilder
 

De glorifierade ätstört beteende och undervikt – och fick hundratusentals ”gilla” på nätet.

Michaela Larsson, 25, bestämde sig för att göra något åt det – och lyckades stänga 15 webbsidor.

– Anorexia är en allvarlig sjukdom, därför är det är viktigt att stoppa spridningen av dessa bilder, säger hon.

Facebooksidan ”The Gap” innehöll bilder på anorektiska tjejer med så smala lår att det blir ett gap mellan låren när knäna hålls ihop. Sidan som hade över åttahundratusen följare, stängdes ner – tack vare svenska Michaela Larsson.

Av de 22 sidor som hon uppmanade sina bloggläsare att anmäla hade 15 stängts ner när Aftonbladet skrev om det i mitten av april.

Läs mer här.

Följ ämnen i artikeln