Bästa bakstöket med små bagare

Uppdaterad 2019-05-06 | Publicerad 2011-10-07

"Tillåt lite kaos."

Låt småttingarna trycka ned bär i sockerkakan eller dekorera muffinsen.

Kokboksförfattaren Johanna Westman, 42, har alltid låtit barnen vara med och stöka

i köket.

– Man måste tillåta lite kaos och att resultatet inte blir precis som man vill, säger hon.

Hon är skribent och skriver kokböcker, särskilt riktade till barn och barnfamiljer. I Johanna Westmans eget kök har barnen – i dag 13, 12 och 5 år gamla – alltid varit välkomna.

– Det är roligt att göra saker tillsammans. Det blir ofta väldigt bra samtal när man står och jobbar i köket. Och så luktar det gott och är mysigt, säger hon.

Alla kan hjälpa till

Dessutom tycker hon att matlagningen är ”demokratisk” – alla kan göra något. Inte minst gäller det bakningen.

– Ingredienserna är dessutom ganska billiga så det gör inte så mycket om det misslyckas, säger Johanna Westman.

Och vissa moment liknar de små barnens lek.

– I två-tre-årsåldern tycker de ofta att det är roligt att hälla upp saker i skålar. Och att dekorera med glasyr och strössel, säger hon.

Dessutom kan man lugnt låta barnen få vara med och skära lite.

– Smör, bananer – allt som går att dela med en vanlig bordskniv.

Börja med chokladbollar

Ett populärt bakverk för småttingar är chokladbollar; det går snabbt att göra och kräver inte ugnsbakning – eller precision.

– Det spelar inte så jättestor roll om det blir lite fel med ingredienserna, säger Johanna Westman.

Vid vilken ålder klarar de att baka helt själva?

– Man ska inte laga mat på spisen när man inte ser botten på kastrullen. Men det beror förstås helt på hur intresserade de är av bakning – och hur fingerfärdiga. Föräldrar ska inte vara för rädda, man måste tillåta lite kaos.