Han skakade fram en semmelsuccé

Uppdaterad 2019-02-28 | Publicerad 2014-03-04

Bakningsfantastens bästa tips på semmeldagen: Ge fan i att krydda grädden

Andreas Ivarsson startade bloggen In the kitchen på eget bevåg, men sedan i höstas ingår den i Allt om mats bloggstall.

En 29-årig bakningsfantast, en böjelse för semlor och en populär matblogg.

Klart att Andreas Ivarssons semmelmilkshake skulle göra succé.

– En semla kan komma i vilken skepnad som helst! Ge bara fan i att smaksätta grädden.

Andreas Ivarssons radhuskök bjuder på en fri Mälarvy från de breda fönstren och en tung, ljuvlig doft av nymalen kardemumma. Bullarna är på Werner & Werner:skt vis redan förberedda, så att vi ska slippa vänta onödigt länge.

– Okej, första tipset – baka både vanliga semlor och minisemlor. Förutom att de små ser mer exklusiva ut kan man också roa sig med att äta fler...

Ett gäng perfekt formade, nygräddade bakverk i två olika storlekar trängs redan på bakgallret.

Andreas Ivarsson skär försiktigt av locken och berättar att han är ”matlagningsintresserad sen alltid”. Han är noga med att titulera sig amatörkock och hobbybagare, men en välfylld kokbokshylla och specialkunskaper som ”hur man fejkar ett jässkåp i ugnen” vittnar om ständig förkovran.

”Jag är nog en nörd”

– Jag skulle nog passera som nörd när det kommer till råvaror. Den här mandelmassan till exempel, den beställde jag på nätet. Jag fick vänta i en och halv månad, men den är grym! Smaka! Inga onödiga tillsatser, säger han stolt och stjälper upp ett paket stort nog för ett hundratal semmelbak på bordet.

”Plats i finrummet”

”Semmelnörd” får vi således också lov att kalla honom. Andreas Ivarsson har ätit sig igenom mängder av fettisdagsbullar ihop med en gammal matbloggarkompis.

– Min bästa semmelupplevelse hade jag nyligen i Ramundberget. Vi var och åt på finkrogen Agaton, som överraskade med att ha hetvägg på sin avsmakningsmeny. Det var en på alla sätt bra semla, men bäst är ändå beviset på att semlan har fått en plats i finrummet.

Och visst finns det mycket tradition i fastlagsvärlden.

En semla, tycker Anderas Ivarsson, ska smaka semla. Han är av princip emot att experimentera med själva smakerna (förutom möjligen att pimpa mandel­massan med vaniljstång doppad i bourbon).

Modernare milkshake

Men formen på det hela, den får gärna överraska. Hur då, tänker ni?

Semmelmilkshake, tänker Andreas Ivarsson.

– Jag älskar milkshakes, och funderade över någon modernare variant. Jag tycker av princip att man ska våga prova allt man tycker låter gott, så jag mixade en semla. Det är ju bara att smaka!

Inte på fettisdagen

Själv tycker Andreas Ivarsson dock bäst om den klassiska semlan - men INTE på fettisdagen.

– Semlan har ju en säsong! Den börjar på juldagen och eskalerar liksom fram till själva semmeldagen. Men då lägger man tvärt ner och... Tja, börjar ladda för nästa säsong, haha.

Semmelmilkshake

Två lagom stora glas

250 g vaniljglass av bra kvalitet

2 msk mandelmassa

2 dl mjölk

1 slät kardemummabulle (själva semmelbullen)

Gör så här: Mät upp mjölk och mandelmassa, mixa med en stavmixer så att mjölken absorberar mandelsmaken. Ställ din skål/kanna på en hushållsvåg och måtta upp vaniljglassen. Dela sedan kardemummabullen i större bitar. Ta en sked och tryck ner bullen och glassen ner i bunken. Mixa med stavmixer tills du har en fin milkshake. Häll upp i glas och toppa med vispgrädde om du vill vara extra ”nyttig”.

Gör så här: Mät upp mjölk och mandelmassa, mixa med en stavmixer så att mjölken absorberar mandelsmaken. Ställ din skål/kanna på en hushållsvåg och måtta upp vaniljglassen. Dela sedan kardemummabullen i större bitar. Ta en sked och tryck ner bullen och glassen ner i bunken. Mixa med stavmixer tills du har en fin milkshake. Häll upp i glas och toppa med vispgrädde om du vill vara extra ”nyttig”.

Andreas supersemla

30 stycken

Fördeg

25 g jäst

250 g mjölk

50 g socker

300 g vetemjöl

Deg

10 g kardemummakärnor

100 g strösocker

5 g salt

1 ägg

250 g vetemjöl

100 g smör

Pensling

Ägg

Vatten

Salt

Till garnering

Mandelmassa

Mjölk

Vanilj

Grädde

Florsocker

Gör så här: Plocka fram alla ingredienser, låt smöret bli rumstempererat. Blanda jäst och mjölk i en bunke. Häll i strösocker och vetemjöl, låt sedan assistenten gå i cirka 10 min. Sätt fördegen på jäsning, den ska ha dubbel storlek när den är färdig. Under tiden som fördegen jäser - mortla kardemumman. Fortsätt med degen genom att ha i alla övriga ingredienser utom smör. Avsluta med det rumstemperade smöret när du fått en jämn deg. Dags att jäsa igen, dubbel storlek gäller. Väg sedan hela degen och dividera vikten med 30 (om du vill ha 30 bullar). Väg alla bitarna så får du jämnstora bullar. Rulla fina bollar och lägg på en bakpappersklädd plåt, sätt sedan på jäsning tills storleken är dubblad. Sedan - ungsdags! Låt bullarna stå inne på 225 grader tills de fått fin färg både på ovan- och undersidan. För en glansig yta penslar du färdigbakade bullar med blandning av ägg, vatten och salt. Låt bullarna svalna (släng in i kylen om du inte orkar vänta). Skär sedan till dina semmellock, gröp ur lite inkråm som du lägger i en skål tillsammans med lite mjölk, vanilj och mandelmassan. Avsluta med att lägga mandelmassafyllningen i bullen, spritsa nyvispad grädde, lägga på locket och strö florsocker på härligheten.

Följ ämnen i artikeln