Kritik inifrån UD mot Löfvens Saudiresa

Uppdaterad 2016-10-26 | Publicerad 2016-10-25

Stefan Löfvens resa till Saudiarabien fortsätter att röra upp känslor på hemmaplan.

Enligt vad Aftonbladet erfar finns kritiska röster även på Utrikesdepartementet.

– Det är oprofessionellt skött, säger en regeringskälla.

I helgen besökte statsminister Stefan Löfven (S) Saudiarabiens huvudstad Riyadh för möten med bland annat landets kung och kronprins.

Relationerna mellan Sverige och Saudiarabien har de senaste åren varit rejält skakiga. Efter att Sveriges utrikesminister Margot Wallström (S) kallat landet för en diktatur och kritiserat spöstraffet av bloggaren Raif Badawi kallade de styrande i Riyadh hem sin ambassadör från Sverige. I mars förra året valde den svenska regeringen, efter en hård strid mellan S och MP, att säga upp det militära samarbetsavtalet med Saudiarabien.

Wallenbergs deltagande irriterar

Den svenska regeringen har tidigare skickat företrädare till Saudi för att lappa ihop relationerna och i helgen var det Stefan Löfvens tur.

Med i Löfvens delegation fanns även flera företrädare för det svenska näringslivet.

Det handlade bland annat om Marcus Wallenberg, styrelseordförande i vapentillverkaren Saab, och Maria Rankka, vd för Stockholms handelskammare. Både två sitter med i ett svensk-saudiskt handelsråd som nyligen bildats.

Resan till Saudiarabien, ett land som kritiserats hårt för att kränka mänskliga rättigheter och förtrycka kvinnor, skapade stor uppmärksamhet på hemmaplan. Liberalernas utrikespolitiska talesperson Birgitta Ohlsson anmälde Löfven till KU för att han inte kallat Saudi för en ”diktatur”.

Men även internt i regeringen har resan skapat stridigheter. Enligt vad Aftonbladet erfar finns ett missnöje på Utrikesdepartementet med att Marcus Wallenberg åkte med Löfven på resan.

– Att Löfven åker till Saudi behöver i sig inte vara ett problem, men från UD:s håll har man sett det som ett problem att man bjuder in Wallenberg till den här resan och att hela resan får en annan framtoning i media, säger en uppgiftslämnare.

Enligt Aftonbladets källor kommer kritiken inte bara från Miljöpartiet, utan även från socialdemokrater. Att Sverige ska ha en relation med saudierna, framför allt efter att Sverige valts in i FN:s säkerhetsråd, ses som naturligt.

– Kritiken handlar om att man tar med näringslivsföreträdare i delegationen och inte talar tillräckligt tydligt om de problem som finns i Saudi med kvinnors rättigheter och mänskliga rättigheter generellt. Genom att göra så skapar man onödiga problem på hemmaplan. Det är oprofessionellt skött, säger en regeringskälla.

Löfven: ”Har tagit upp kvinnors rätt och dödsstraff”

Men kritiken finns även utanför UD. Källor inom Miljöpartiet säger att de gröna aldrig tillfrågades om resans syfte och utformning. Huvuddragen var redan bestämda.

– Ingen hade ens kollat med oss i förväg. Socialdemokraterna har märkt att vi gör vad som helst för att sitta kvar i regeringen, säger en MP-källa.

Riksdagsledamoten Pernilla Stålhammar, som är MP:s utrikespolitiska talesperson, har dock ingenting att invända emot Stefan Löfvens Saudiresa. Hon tror på dialog även med länder som skiljer sig mycket ifrån det egna, under förutsättning att man i samtalen lyfter viktiga frågor som till exempel mänskliga rättigheter. Vilket Löfven gjorde.

Inte heller Marcus Wallenbergs deltagande motsätter hon sig. Detta eftersom Sveriges militära avtal med Saudi har skrotats.

– Jag tänker inte på vapenexport när jag ser att Wallenberg är med på resan utan snarare på att de är intresserade av att ställa om sin exportportfölj när vapenexporten begränsas. Jag förutsätter att det handlar om andra handelsutbyten. Den proposition som kommer att läggas om begränsning av vapenexporten i vår kommer att förhindra vapenexport till diktaturer, säger Stålhammar.

Efter resan till Saudi sa Löfven till TT:

– Vi har tagit upp frågor om exempelvis kvinnors rättigheter, dödsstraff, även kroppsstraff. Vi gör det på det sätt som vi tror kan få störst verkan.

Han valde att inte kalla Saudiarabien för en diktatur. I stället använde han termen absolut monarki, vilket betyder envälde.

Efter besöket i Saudi åkte Stefan Löfven vidare till Irak. Han inledde sin resa i Bagdad i går och i dag träffar han den svenska styrkan som tjänstgör i de kurdiska delarna i norra Irak.