V-veteraner ryter till mot Sjöstedt

Publicerad 2016-08-19

Nu ryter en rad tunga partiveteraner till mot Jonas Sjöstedt och V-ledningen.

De menar att partiet agerat fel i storbråket med riksdagsledamoten Amineh Kakabaveh och lagt sig platt i frågan kring kvinnoförtryck i förorterna.

– Ledningen har råkat ut för en intellektuell kollaps, säger tidigare EU-parlamentarikern Marianne Eriksson (V).

Under en lång tid har V gäckats av interna konflikter kring hur man ska agera kring hedersvåld och kvinnoförtryck i utanförskapsområden.

Flera partimedlemmar, med riksdagsledamoten Amineh Kakabaveh i täten, menar att ledningen blundar för problemen medan partiledaren Jonas Sjöstedt svarat med att man visst bekämpar kvinnoförtryck överallt – inte bara i utanförskapsområden.

Historien tog en ny vändning när Kakabaveh i våras la ut en fejkad film av en högerextrem grupp på Facebook där somalier målades ut som våldtäktsmän och tjuvar.

Krav på uteslutning

Kakabaveh sa att hon begått ett misstag men försvarade till en början delar av innehållet. Hon bad senare om ursäkt och tvingades ta en månads time-out från utåtriktat arbete i riksdagen. Samtidigt kom krav på att hon borde uteslutas.

Kakabaveh får nu stöd av flera V-veteraner. I en debattartikel i Aftonbladet får partiledningen kritik av bland andra tidigare vice partiledaren Johan Lönnroth, f d EU-parlamentarikern Marianne Eriksson och tidigare partisekreteraren Kenneth Kvist.

Man menar att Kakabaveh behandlats illa och att V lagt sig platt i frågan kring kvinnoförtryck i förorterna.

– Jag har sagt till Sjöstedt att partiet agerat väldigt svagt när man inte litar på Kakabaveh och inte säger att det så klart inte finns några riksdagsledamöter inom V som har rasistiska böjelser, säger Kenneth Kvist, V:s partisekreterare 1985-1993.

Han är samtidigt kritisk till hur partiet agerat i sakfrågan.

– Ingen inom V ifrågasätter att vi ska ha en generös flyktingpolitik, men däremot måste man hävda att de framsteg som skett kring jämlikhet i Sverige gäller överallt.

Kvist säger att det inte handlar om någon speciell religion och att problemen finns inom både kristendom och islam.

– Vänstern får inte negligera de problem som finns, som kvinnor vittnat om i förorterna.

Får stöd av partiveteraner

Marianne Eriksson, EU-parlamentariker för V 1995-2004, är också skarp i sin kritik.

– Partiledningen har råkat ut för en intellektuell kollaps. Vi vet att det finns problem i förorterna och vi vet också att det inte är någon specifik religion det handlar om. Men det som står i partiets program är glasklart och det ska självklart gälla överallt.

Hon menar att partiledningen nu måste bestämma sig.

– Antingen får de sudda i vårt partiprogram eller så får de lägga ned anklagelserna om islamofobi, religionsnoja och sluta hacka på Amineh.

V:s partisekreterare Aron Etzler håller inte alls med de kritiska partiveteranerna.

– Vi har en väldigt tydlig politik vad gäller hedersvåld, vi tycker att det är ett allvarligt problem och är tydliga med att vi bekämpar det precis som allt annat kvinnoförtryck.

Etzler: ”Hedersvåld finns överallt”

Han menar att hedersvåld finns både i förorter och på andra ställen.

– Det är inte kopplat till religion, kultur eller etniskt ursprung. Det finns en del debattörer som vill göra det här till en invandrarfråga. Det finns även yttre debattörer, framför allt långt ut på högerkanten, som använder det här som ett sätt att framställa sig som kvinnovänliga och att skapa konflikter bland sina motståndare.

Han menar att kritiken mot Amineh Kakabaveh inte alls handlar om kampen mot hedersvåld.

– Det handlar om att hon delade den här högerextrema filmen och inlägget hon gjorde på Facebook, vilket var ett förkastligt beteende. Man måste vara noggrann med att hålla isär de sakerna.