Sverige utvisar rysk diplomat

Uppdaterad 2018-03-27 | Publicerad 2018-03-26

Även Sverige utvisar en rysk diplomat till följd av nervgasattacken i Salisbury i Storbritannien.

USA och en lång rad andra europeiska länder har tidigare gett liknande besked.

– Mordförsöket i Salisbury är större än en bilateral fråga mellan Storbritannien och Ryssland, säger statsminister Stefan Löfven (S).

Tidigare i dag kom beskedet att både USA och en lång rad EU-länder utvisar ryska diplomater efter nervgiftattentatet på en rysk ex-spion i Salisbury i Storbritannien den 4 mars. EU har dessutom beslutat om att kalla hem sin ambassadör från Moskva.

Så många diplomater skickar länderna hem.

Nu vidtar även Sverige åtgärder. I ett pressmeddelande meddelar regeringen att man i dag har beslutat att utvisa en rysk diplomat, för att visa stöd för Storbritannien.

– Mordförsöket i Salisbury är större än en bilateral fråga mellan Storbritannien och Ryssland. Det är ytterligare en utmaning av det internationella regelverket från rysk sida, därför måste vi agera, säger statsminister Stefan Löfven.

Han fortsätter:

– Vi förväntar oss att Ryssland lämnar svar på de frågor som man har ställt från brittisk sida och samarbetar fullt ut med Organisationen för förbud mot kemiska vapen, OPCW.

Fört nära samtal med Moderaterna

En källa på Utrikesdepartementet uppger för Aftonbladet att regeringen haft täta kontakter med Moderaterna i frågan:

– Vi har också fört samtal med EU och särskilt nära diskussioner med Finland.

Enligt de formella skälen utvisas diplomaten för att ha bedrivit olaglig underrättelseverksamhet i Sverige, i strid med sin roll som diplomat.

Moderaternas partiledare Ulf Kristersson (M) säger i en skriftlig kommentar att partiet stödjer regeringens beslut.

– Rysslands agerande måste få konsekvenser. Det är vad vi har framfört, bland annat i EU-nämnden.

Men partiet vill att regeringen går längre:

– Moderaterna anser däremot inte att det bör stanna vid detta utan anser att Sverige bör vidta ytterligare åtgärder, och då främst se på sanktionsmöjligheterna, säger Kristersson.

Ryssland: ”Är grundlöst”

Sverige kan förvänta sig ryska motåtgärder, säger Rysslands ambassadör Viktor Tatarintsev till TV4 i samband med att han lämnar utrikesdepartementet.
– Jag tycker att beslutet absolut saknade någon som helst belägg, att det är grundlöst och det är bara att beklaga att beslutet fattas av den svenska regeringen, säger han.
Ryssland kommer att "vidta svarsåtgärder av motsvarande kraft", enligt Tatarintsev.
– Speciellt i det här fallet. Att vidta sådana här åtgärder bara för att visa solidaritet, det duger inte tycker jag i ett diplomatiskt umgänge. Man måste ha bevismaterial och bra belägg för att fatta allvarliga beslut.