Bästa argumenten för och emot Nato

Mellin: En del som sägs är rent nonsens

Sex av tio svenskar anser att Sverige ska ta det stora klivet och gå med i Nato.

Men vilka är de viktigaste argumenten för – och emot? Och vad är rent nonsens?

I mitten av maj väntas beslutet att Sverige överger den närmast nedärvda principen att stå fri från militära allianser.

I stället kommer vi att söka medlemskap i Nato. Ansökan görs samtidigt med Finland. Den finske presidenten Sauli Niinistö gör statsbesök i Sverige den 17 och 18 maj och tills dess ska allt vara klart.

En förutsättning för att processen ska gå i mål är att Socialdemokraterna ändrar sitt Natomotstånd och hamnar på samma linje som det andra regeringsbärande partiet, Moderaterna. Den interna S-processen går in i ett intensivt skede efter nästa vecka.

Men vilka är egentligen de viktigaste argumenten för och emot? Och vilka argument saknar helt relevans?

Enligt en mätning från Aftonbladet/Demoskop vill en klar majoritet att Sverige går med i Nato.

Argumenten för

Natos försvarsgarantier. Enligt Natos fördrag ska de nu 30 medlemmarna ställa upp för varandra om de utsätts för ett väpnat angrepp. Paragraf fem handlar det om, allmänt kallad ”musketörsparagrafen”.

Natos generalsekreterare Jens Stoltenberg har upprepat att försvarsgarantin bara omfattar medlemmar. Andra kan inte räkna med det stödet.

• Ensamma. I dag har Sverige sitt mest långtgående försvarssamarbete med Finland. Finland kommer av allt att döma ansöka om att få bli Natomedlem om ett par veckor.

Skulle så vara fallet kommer alla länder runt Sveriges gränser vara medlemmar i Nato.

Det är ingen önskeposition. Ensam och oskyddad mitt bland Rysslands uttalade fiender. Det känns inte säkert och ökar riskerna för Gotland, ön med ett strategiskt läge mitt i Östersjön.

• I en svår stund måste man välja sida. Anhängarna av ett svenskt Natomedlemskap anser att Vladimir Putin med anfallskriget mot Ukraina och hot uttalade före och efter invasionen utmanar den västerländska demokratin.

Ryssland har bland annat krävt att få besluta över svensk säkerhetspolitik (vi ska inte få gå med i Nato) och betraktas som ett ”fientligt” land.

Inför en sådan utmaning kan man inte stå neutral. Då måste man välja sida - Nato eller Putin.

Argumenten emot

• Försvarsgarantin. Lika bra som den skulle vara att ha vid ett väpnat angrepp lika dålig kan den vara när ett annat medlemsland angrips och Sverige måste skicka trupp dit.

• Kärnvapen. Sverige har haft en hög profil i det internationella nedrustningsarbetet. Men som medlem i Nato blir vi medlemmar i en organisation som förfogar över kärnvapen.

Ett lakan med texten "Återupprätta alliansfriheten, säg nej till Nato" har hängts upp vid riksväg 73 i höjd med Gullmarsplan i Stockholm.

Det behöver dock inte betyda att kärnvapnen placeras på svenskt territorium. Natomedlemmarna Norge och Danmark har ingen plikt att ta emot kärnvapen inom sina gränser.

• Alliansfriheten har tjänat Sverige väl. År ut och år in har svenska statsministrar upprepat den här frasen när de läst upp regeringsdeklarationen. Att stå vid sidan militära allianser anses vara en starkt bidragande orsak till att Sverige hållit sig utanför krig i mer än tvåhundra år.

Men håller det fortfarande? Många anser att så inte är fallet.

Nonsensargument

• I samma klubb som Donald Trump. Om Donald Trump vinner nästa presidentval i USA är Sverige som Natomedlem med i samma klubb som han, Turkiets president Erdogan och Ungerns premiärminister Orbán. Alltså en klubb med nationalister på högerkanten.

Det kan man så klart ha synpunkter på. Men Sverige är redan med i samma klubb som åtminstone Orbán, nämligen EU.

Natochefen Jens Stoltenberg och USA:s tidigare president Donald Trump.

Dessutom är det så att Natos beslut är enhälliga. Trump, Orbán och Erdogan kan alltså inte bestämma själva hur organisationen ska agera.

Dyrt. Sverige rustar upp sedan 2015 och partierna kom nyligen överens om att öka försvarsanslagen ytterligare. Till Natostandarden 2 procent av BNP. Kostnadsskillnaden mellan att vara med eller inte med är försumbar.

Fyra svenska partier, M, KD, L och C, är för ett svenskt medlemskap i Nato. Två, MP och V, är emot. Ett, Socialdemokraterna, håller på att ompröva sin negativa inställning och SD har gett carte blanche till partistyrelsen att fatta ett nytt beslut i stället för det gamla som är negativt till medlemskap i Nato.


Så många vill gå med i Nato

Enligt en mätning från Aftonbladet/Demoskop vill en klar majoritet nu att Sverige går med i Nato. Mätningen gjordes mellan 14 och 19 april.

  • Ja: 57 procent
  • Nej: 21 procent
  • Tveksam, vet ej: 22 procent

Gå med i Iniziopanelen hos Demoskop – och gör dig hörd!

Det är frivilligt att svara, du är anonym och kan gå ur när du vill. Klicka på länken för att anmäla dig.

Följ ämnen i artikeln