Synen på SD splittrar KD

Publicerad 2016-09-01

KD:s partiledare Ebba Busch Thor.

Synen på Sverigedemokraterna splittrar Kristdemokraterna.

Partiledaren Ebba Busch Thor tycker inte att SD är rasistiskt – sett till partiprogrammet.

Hennes partikamrat, historikern Magnus Jacobsson, håller inte alls med.

– Jag har en diametralt annan uppfattning. I min värld är SD i mångt och mycket ett rasistiskt parti fortfarande, säger han.

Det var i en intervju med tidningen Dagen som KD-ledaren Ebba Busch Thor fick frågor om Sverigedemokraterna och slog fast att SD inte är ett rasistiskt parti. En uppfattning som går stick i stäv med Alliansledaren Anna Kinberg Batras (M) uttalanden från i söndags, i SVT:s Agenda.

Senare under torsdagen nyanserade Busch Thor sina uttalanden något och framhöll att partiet inte är rasistiskt, om man ser till deras eget partiprogram.

– SD är ett rasistiskt parti sett till sin historia, sett till det som återkommer, återkommande från Sverigedemokratiska företrädare och en del av deras rörelse, men sedan kan man putsa på sitt officiella program och det är däri jag menar att, strikt ur det, är de inte ett rasistiskt parti. Men fortfarande är det uppenbart att man inte klarar att göra upp med en utbredd rasism i partiet, säger hon.

Synen på SD splittrar

Det är en uppfattning som inte alls delas av hennes partikamrat, historikern och tidigare KD-riksdagsledamoten Magnus Jacobsson, regionpolitiker i Västra Götaland.

– Jag har en diametralt annan uppfattning än Ebba, säger han.

För honom råder det inget tvivel om Sverigedemokraterna.

– Jag anser att SD i mångt och mycket alltjämt är ett rasistiskt parti, även om de försöker polera sin fasad genom att byta bort bomberjackor mot skjorta och slips.

"SD måste förändras mer"

Jacobsson menar att Ebba Busch Thors uttalande är "olyckligt" och att KD måste vara tydligt i att SD måste förändras betydligt mer innan det är ett parti att föra diskussioner med.

Han välkomnar att KD-ledaren senare förtydligade de uttalanden hon inledningsvis gjorde i Dagen om huruvida SD är ett rasistiskt parti. Och där KD-ledaren, på en direkt fråga från reportern, svarade:

–  Nej, det gör jag inte om vi talar om SD:s officiella politik i dag, men partiet har en historia sprunget ur en rasistisk rörelse.