”Tror att det finns ett stort missnöje”

Publicerad 2016-04-23

Kritiken inom MP växer

Om drygt två veckor träffas det krisande Miljöpartiet för kongress.

Nu lyfts krav på att partiledningen måste byta fokus på samlingen och diskutera både partiets identitet och vad man hittills åstadkommit i regeringsställning.

– Jag tror det finns ett ganska stort missnöje med vad vi har och inte har åstadkommit hittills i regeringssamarbetet, säger riksdagsledamoten Karin Svensson Smith (MP).

Den senaste veckans skandaler har rivit upp djupa sår i Miljöpartiet. I måndags avgick bostadsminister Mehmet Kaplan efter att det avslöjats att han deltagit i en middag där även högerextrema Grå Vargarna deltog och att han tidigare jämfört Israel med Nazi-Tyskland.

I onsdags drog MP-politikern Yasri Khan tillbaka sin kandidatur till partistyrelsen efter den kritikstorm som uppstod när det stod klart att han vägrar att skaka hand med kvinnor.

Språkrören Gustav Fridolin och Åsa Romson har kritiserats från flera håll under veckan och dessutom har en av Fridolins närmaste medarbetare stängts av från sin tjänst.

Det är ett sargat grönt parti som ska samlas till kongress i Karlstad om några veckor, den 13-15 maj. Där ska temat vara "Grön hållbar utveckling" men nu kommer krav inifrån partiet på att MP-ledningen till viss del måste förändra inriktning på samlingen.

Det menar riksdagsledamoten Karin Svensson Smith (MP), som i dag är ordförande i riksdagens trafikutskott.

”Svagheter har blivit uppenbara”

Hon kallar partiets kris för "väldigt allvarlig".

– Det är inte så illa som när vi trillade ur riksdagen, men det är en väldigt allvarlig kris där flera svagheter i Miljöpartiet har blivit väldigt uppenbara, säger hon.

I torsdags skickade MP-ledningen ut ett krisbrev till organisationen där man drog upp riktlinjerna framåt. Men det räcker inte, menar Svensson Smith.

– Utöver brevet skulle jag välkomna att man öppnar upp kongressen för en diskussion om partiets identitet och hur man löser ut konflikter mellan vår feministiska teori och praktik i relation till att vi är väldigt öppna och toleranta mot människor med olika religiösa tillhörigheter och utövning.

Hon menar dessutom att regeringssamarbetet med Socialdemokraterna måste utvärderas.

– Jag tror det finns ett ganska stort missnöje med vad vi har och inte har åstadkommit hittills i regeringssamarbetet. Partikongresser är våra högsta beslutande organ och då måste de användas för att man ha en demokratisk process där folk får komma till tals. Det räcker inte med brev från ens ledare, det kan jag tala om.

Vill utvärdera regeringssamarbetet

Då det är första gången MP sitter i regeringen menar Svensson Smith att frågan är extra viktig att diskutera.

– Vi behöver kompromissa på ett sätt vi inte gjort innan. Då tror jag att vi är flera som har ett intresse av att prata om huruvida vi tar strid för rätt saker, om vinsterna vi vinner är tillräckligt stora för att kompensera för de förluster vi gör och hur det vi gör i riksdag och regering ihop med det man gör lokalt och regionalt.

Tycker du att det varit värt att sitta i regering?

– Det är för tidigt att utvärdera det, tycker jag.

Aftonbladet har talat med en rad MP-politiker både i riksdagen och i partistyrelsen under veckan. De allra flesta vittnar om att de senaste dagarna varit plågsamma.

Vill se mer diskussion

Lennart Olsen, partistyrelseledamot och mångårig MP-företrädare säger att flera frågor nu behöver diskuteras i partiet.

– Vi bör utvärdera synen på och kollisionen mellan våra olika mål, som feminismen och mångfalden. Det är bra om vi diskuterar det på djupet. Det finns uppenbarligen kulturkrockar, hur hanterar man det med respekt för olika parter?

Partistyrelseledamoten Göran Hådén lyfter fram att det behövs mer diskussioner internt i partiet om vilka förväntningar som ska finnas på förtroendevalda.

– Det är ett arbete vi kan utveckla, säger han.

Riksdagsledamoten Marco Venegas säger att partiledningens brev som gick ut till organisationen var viktigt.

– Det behövdes, det känns som att man då tar det som varit den senaste veckan på allvar och tar grepp om situationen.