Åkesson: Ett slag mot etablissemanget

Publicerad 2016-11-09

Jimmie Åkesson kallar Donald Trumps vinst för ett slag mot etablissemanget.

Nu hoppas han att den ska ge positiv effekt även i Sverige.

– Det visar att förr eller senare måste eliten börja lyssna på vanligt folk.

Donald Trumps seger i den amerikanska presidentvalet väcker reaktioner också i Sverige. Flera partiledare, bland dem Centerpartiets Annie Lööf, har uttryckt bestörtning.

– Jag känner en stor klump i magen, säger hon.

Men SD:s partiledare Jimmie Åkesson är inte förvånad över valutgången. Enligt honom visar det att det finns en tydlig skillnad mellan det han kallar etablissemanget och vanligt folk.

– Det är ett rejält slag mot etablissemanget, mot den politiska, kulturella och mediala eliten, säger han.

Hade du hellre sett att Hillary Clinton vann?

– Nej, jag är glad att jag slipper rösta i det här valet. Att ett så stort land inte kan producera två bättre presidentkandidater än de här övergår mitt förstånd. Men av två mindre goda ting kan jag ändå se positiva effekter av att den opinion Trump kanaliserar får genomslag. Förr eller senare måste eliten börja lyssna på de som känner sig utanför.

Vilka är den här eliten, det låter lite svepande?

– Ja, det är svepande. Det handlar i första hand om den politiska eliten och om den mediala eliten. Det handlar om den kulturella eliten, inte minst i form av pop-kulturen. Jag som inte anser mig tillhöra den gruppen ser ju hur den har gemensamma värderingar, ofta liberala och progressiva, och ett gemensamt sätt att prata som den vanliga människan inte känner sig hemma i.

Tillhör Trumps väljare samma kategori som röstar på SD?

– Det är samma mekanismer. Sedan är den politiska kulturen i USA och Sverige väsensskilda fenomen. Det som får människor att rösta på en person som Donald Trump är inte i första hand att han är en fantastisk politiker. Det är för att de inte vill rösta på Hillary Clinton.

”Hemsk kampanj”

Moderaternas partiledare Anna Kinberg Batra kallar valutgången för ”en seger för missnöjet.”

– Det här var en i flera avseenden hemsk presidentvalskampanj, som har dominerats av hat, hätska utfall och yviga uttalanden. Nu har det amerikanska folket fattat sitt beslut och vad det här innebär för mannen som nu ska tillträda som president vet vi ingenting om. Han har aldrig prövats som folkvald politiker. Jag hoppas att tonläget i kampanjen och det missnöje som har präglat den kan bytas till en konstruktiv roll för USA i en orolig värld.

”Seger för missnöjet”

Kinberg Batra, som varit tydlig med att hon ville att Clinton skulle vinna, säger också att det finns skäl att vara orolig efter Trumps seger.

– Nu träder han in i en annan roll där vi inte vet hur han kommer att använda sin makt över utrikes-, säkerhets- eller  handelspolitiken, alla områden där presidenten har stor makt. Det här är viktigt för Sverige, Europa och omvärlden, att USA agerar konstruktivt. Det finns skäl att vara orolig och för svensk del är det viktigt att vi når konstruktiva relationer framåt.

M-ledaren är inte förvånad över Trumps framgång.

– Jag tycker vi har sett tecken under en längre tid på att det här kunde hända. Vi vet att det fanns ett utbrett missnöje.

STÄLLNINGEN JUST NU

Läget stat för stat