Schlyter: ”Jag kandiderar inte”

Uppdaterad 2016-04-27 | Publicerad 2016-04-26

Riksdagsledamoten Carl Schlyter är mångas favorit till språkrör om Gustav Fridolin får gå.

Men själv framhåller han att politik måste gå före personstrider just nu.

– Jag kandiderar inte, vi måste reda ut problemen och fokusera på politiska vinster, säger han.

Den 13-15 maj håller Miljöpartiet kongress där språkrören Åsa Romson och Gustav Fridolin ska få sitt förtroende prövat. Favorit att ta över om Romson får gå är Isabella Lövin, biståndsminister.

På den manliga sidan är det till Carl Schlyter, riksdagsledamot och tidigare mångårig EU-parlamentariker, som hoppet ställs bland dem som vill byta ut Fridolin.

Enligt vad Aftonbladet erfar är det särskilt bland partiets traditionella och miljöprofilerade företrädare som Schlyter är populär.

– Vi gröngröningar älskar Carl, säger en MP-källa.

”Blir jätteglad”

Carl Schlyter är medveten om att han förekommer i partikamraternas spekulationer om vilka som skulle kunna ta över. Senast på söndag ska distrikten ha genomfört sina nomineringsrundor och flera partiföreträdare runt om i landet har därför kontaktat riksdagsledamoten.

– Det finns folk som har hört av sig direkt till mig och frågat om de får nominera mig. Jag blir jätteglad över att de tänker på mig, men jag kandiderar inte.

Carl Schlyter framhåller att det inte är en språkrörsstrid som partiet behöver just nu. Han menar att arbetet istället måste fokuseras på att skärpa politiken och få till stånd politiska segrar på en rad områden.

– Särskilt tänker jag på Vattenfalls tyska brunkol. Men det kommer också upp andra tunga frågor som vi måste få ordning på, som värdlandsavtalet, handelsavtalet, diskussioner kring energibeskattningen och livsmedelstrategin. Vi kan inte byta ut språkrören mitt i den processen.

Samtidigt framhåller Carl Schlyter att MP:s kris också bör leda till en fördjupad diskussion om idéer, värderingar och partiets visioner för framtiden.

– En del av misstänksamheten mot vad vi har för värderingar beror på att vi inte har förklarat varför Miljöpartiet finns, vart vill vi och hur vi ser på Sverige i framtiden, säger han.

Bolund: Inte aktuellt att kandidera

Även finansmarknadsminister Per Bolund hör till de manliga språkrörsfavoriterna.

– Det är inte aktuellt för mig att kandidera. Jag tycker att det var ett modigt och klokt beslut av språkrören att initiera den här processen. Det partiet behöver nu är ett starkt mandat för språkrören att ta tag i partiets utmaningar och ta Miljöpartiet stärkta genom det här, säger han.