Här bråkar Federley och Adaktusson öppet

Publicerad 2015-09-08

Här bråkar de svenska EU-parlamentarikerna inför öppen ridå.

KD-profilen Lars Adaktusson vänder sig kraftigt emot den kritik han tidigare fått av Fredrick Federley (C) som rör hur EPP-gruppen ska hantera ungerska Fidesz.

– Billig guilt-by-association borde vara under din värdighet, skriver Adaktusson på Twitter.

I förra veckan gick EU-parlamentarikern Fredrick Federley (C) ut och kritiserade Lars Adaktusson (KD) och de svenska M-ledamöterna i parlamentet. Det hela skedde efter att KD-politikern i hårda ord i svensk media fördömt den ungerska premiärministern Victor Orbán vars parti Fidesz sitter med i samma partigrupp, EPP, som KD och M i EU-parlamentet.

Under den pågående flyktingkatastrofen har Orbán uppmärksammats runt om i Europa för sina hårda linje i flyktingfrågan. Hans regering har bland annat beslutat att bygga ett stängsel för att stoppa flödet av flyktingar som tar vägen via Serbien och sagt att muslimska invandrare inte är välkomna.

Efter att Orbán höll en uppmärksammad presskonferens kallade Adaktusson hans utspel för ”en skam för Ungern och en skam för EU”.

– Jag tycker det är bedrövligt. Det är en avgrund mellan våra värderingar, sa Adaktusson till Aftonbladet.

Rök ihop på Twitter

Men Fredrick Federley tyckte att KD-politkerns ord ekade tomma om han inte gick vidare och krävde att Fidesz ska uteslutas ur EPP-gruppen. C-politikern menade att EPP drar nytta av att Fidesz har ett antal mandat som stärker dem i parlamentet.

– Då passar det bra för de övriga partierna. Men nu har de ett momentum och en chans att lyfta frågan. Och efter Orbáns presskonferens vet de exakt vem han är och och vad hans parti gör, sa han.

Men i dag slår Adaktusson tillbaka. Han menar att Federleys utspel handlar om att C-politikern vill stärka sina aktier i kampen om att bli ordförande i Alde-partiet, det liberala partiernas paraplyorganisation i Europa.

"Går det bra nu i din kampanj för att bli ordf i Alde?”, twittrade Adaktusson till Federley tidigare i dag.

”Borde vara under din värdighet”

Han fyllde på med:

”Billig guilt-by-association borde vara under din värdighet. Utan kristdemokratin o Angela Merkel, ej dagens fokus på människovärde”.

Fredrick Federley säger till Aftonbladet:

– När man på hemmaplan gång efter gång tar avstånd från vad Orbán och Fidesz gör måste man till slut ställa sig frågan när det partiet blir en belastning. Jag tycker att de har ett enkelt vägval: antingen säger man att Fidesz inte hör hemma i partigruppen så säger man att "vi inte hör hemma i den gruppen där de ingår".

Adaktussons kritik, om att Federleys utspel bara handlar om att stärka sin kampanj, ger han inte mycket för:

– Det är fint att han tror att de partier som ska välja ordförande i Alde, 30-40 stycken runt om i Europa, sitter och läser kvällstidningar i Sverige. Men det visar också på att det förs en debatt i Sverige, där är det lätt att göra avbön ock kritisera Fidesz. Det är mycket svårare att göra det internt i partigruppen.

Aftonbladet söker Lars Adaktusson.