”Man får inte asyl utifrån hur man rotat sig”

Publicerad 2017-11-11

PARIS/STOCKHOLM. Regeringens förhandlingar om ensamkommande sker nu både dag och natt.

Partierna står fortsatt långt ifrån varandra – MP vill att ungdomarna ska få stanna medan S säger nej.

– Man får inte asyl utifrån hur mycket man har rotat sig eller etablerat sig, säger Magdalena Andersson (S).

Stanna eller utvisas? Framtiden för de ensamkommande ungdomar som kom till Sverige under flyktingkrisen 2015 har orsakat en djup spricka i regeringskansliet.

Samarbetet mellan S och MP skakas och konflikten beskrivs som ”den allvarligaste sedan 2014”.

Förhandlar dag och natt

Sedan flera dygn tillbaka försöker parterna finna en lösning. Men trots att förhandlingarna har flyttats upp på högsta politiska nivå – samordningsenheten på statsministerns kansli Statsrådsberedningen – sägs S och MP fortsatt stå mycket långt i från varandra.

– Frågan är jättesvår och vi förhandlar natt och dag, partierna förankrar sina bud med partiledningarna i en allt snabbare takt nu, säger en centralt placerad källa.

En annan källa ger en samstämmig bild, och framhåller att ”det är riktigt hårt nu”.

Olika utgångspunkter

Ingen av de ansvariga för förhandlingarna vill kommentera hur långt man har kommit.

– Vi kommenterar inte rykten eller vilka diskussioner som pågår i regeringen, säger Anne Ekberg, biträdande presschef i regeringskansliet.

Finansminister Magdalena Andersson (S) gör dock ingen hemlighet av att det pågår förhandlingar, i samband med en intervju under hennes jobbresa till Paris.

– Det finns en massa frågor hela tiden som är uppe på statsrådsberedningen och samordningen, där det sker diskussioner och där det finns lite olika utgångspunkter i olika partier. Det är en naturlig del av att vara en regering med fler olika partier, säger hon.

”Skyddsbehov ska styra”

Miljöpartiet vill att de som fått vänta länge på besked om uppehållstillstånd ska få stanna eftersom många av dem hunnit rota sig här. Medan statsminister Stefan Löfven har slagit fast att han inte vill se någon amnesti.

Magdalena Andersson är på samma linje. Hon framhåller att asylprocessen ska styras av en persons skyddsbehov – inte huruvida man har hunnit etablera sig i samhället.

– En amnesti ligger inte i linje med vårt rättssystem. I Sverige får man stanna om man har asylskäl, har man inte det får man inte stanna.

Att Migrationsverkets handläggningstider har dragit ut på tiden tycker hon är ”ganska naturligt” eftersom så många flyktingar kom under samma tidsperiod.

– Migrationsverket har jobbat otroligt hårt och gjort ett fantastiskt arbete i att försöka beta av den helt unika situation som uppstod hösten 2015.

Trycket på S ökar

Enligt källor inom Socialdemokraterna ökar dock det interna trycket också inom S – om att situationen för de ensamkommande måste lösas. Humanitära organisationer ligger på och uttalanden från namnkunniga tunga S-profiler som tidigare utrikesministern Jan Eliasson och diplomaten Thomas Hammarberg tolkas som att man vill se en mjukare linje. Samtidigt väntas flera av partiets sidoorganisationer inom kort gå offentligt gå emot sin partiledning. En rad S-riksdagsledamöter står också bakom kravet.

– Partiledningen verkar helt oförberedd på trycket. De hade nog trott att migrationsdebatten var över, säger en källa.