MP-språkröret kampanjar för att vara kvar

Publicerad 2016-04-29

Fridolin: "Jag vill ta MP genom den här nystarten"

Stödet för Gustav Fridolin vacklar och språkröret gör nu allt i sin makt för att säkra stöd inför kongressen.

MP-toppen träffade medlemmar vid en blixtvisit i Göteborg – och gjorde klart att han vill fortsätta att leda partiet.

– Det finns kritik, och det ska det göra, för vi har inte skött det här, säger han efter mötet.

De senaste dagarna har stödet för MP:s båda språkrör Åsa Romson och Gustav Fridolin vacklat. I måndags meddelade duon att de vill få sitt stöd prövat på nytt, på kongressen i Karlstad den 13-15 maj.

Valberedningen fick i uppdrag att återigen, efter den senaste tidens turbulens, undersöka vilka språkrör som partiorganisationen föredrar. Distrikt och avdelningar har fram till midnatt på söndag på sig att komma in med sina nomineringar.

Träffar medlemmar

Samtidigt gör nu Gustav Fridolin allt i sin makt för att hålla sig kvar på språkrörsposten. I dag åkte han till Göteborg för att medverka på ett medlemsmöte.

Aftonbladet har talat med Gustav Fridolin efter mötet. Han var nöjd med det som sagts och menade att människor visar att de vill se framåt efter en tuff tid.

– Man vill diskutera genom vilken nystart vi kan göra i vårt parti. Den diskussionen är rolig. Den handlar om vart vi är på väg och hur vi kan lära oss av varandra, säger han.

Var det vad medlemmarna ville diskutera, hur du ser på tiden framåt?

– Det är klart att efter de turbulenta veckor som varit är det en hel del frågor om vad som har hänt och vad som kunde ha gjorts bättre. Det finns kritik i MP och det ska det finnas för vi har inte skött det här och haft det ledarskap som gör att alla människor känner trygghet i vårt parti.

Enligt Gustav Fridolin uttalades i Göteborg vare sig stöd eller motstånd till honom som pråkrör.

– Nej det var inget sånt möte, jag är inte med på sånt. Nu handlade det om vad partiet tänker när vi talar om en nystart och vad jag tycker att vi ska fylla det med. Jag tror att det handlar om att vi ska få upp miljöfrågan på agendan igen. I flyktingkris och terrorhot har det största hotet av dem alla halkat ned på agendan.

”Det är mitt ansvar”

Enligt MP-språkröret har turbulensen i spåren av affären, där bostadsminister Mehmet Kaplan fick avgå och kritiken mot Yasri Khan som vägrade ta kvinnor i hand och skulle väljas in i partistyrelsen, gjort det svårt att vara miljöpartist.

– Och det är mitt ansvar som språkrör.

Gustav Fridolin menar att det är viktigt att ta sig tid för att prata med medlemmarna. I går skypade han via dator med partikamrater i Gotland och i dag var det alltså Göteborg. Han utesluter inte heller att det kan bli fler resor.

Hade du och språkrörkollegan Åsa Romson pratat ihop er om din resa?

– Ja det är klart att vi är samsnackade. Det här är ett jobb som vi har gått in i tillsammans och i måndags var vi tydliga med att nu vill vi ha ett starkt mandat av partiet för att kunna leda partiet till den nystart som vi behöver, så vi pratar hela tiden.

Efter kongressen den 13-15 maj, är du språkrör då?

– Ja det vill jag. Jag vill vara med och ta Miljöpartiet genom den här nystarten.

Också Romson är redo möta medlemmar

Även Åsa Romson är ute och rör på sig i landet.

– Hon träffar medlemmar precis som alltid i och med att hon är språkrör. Hon var till exempel på en sedan tidigare inplanerad resa till Växjö i går där hon förutom att tala på miljömålsdagarna och för Växjö universitets utrikespolitiska förening även träffade medlemmar, precis som vi alltid försöker göra på resor, säger hennes pressekreterare Helena Hellström Gefwert och tillägger:

– Blir hon inbjuden till avdelningar som vill tala med henne med anledning av situationen i partiet så kommer hon så klart dit förutsatt att hon har tid och möjlighet.

Vacklande stöd

Stödet för MP-språkrören har vacklat betänkligt den senaste tiden. Distriktet i Norrbotten har meddelat att de saknar stöd för nuvarande språkrören och i stället vill se finansmarknadsminister Per Bolund och biståndsminister Isabella Lövin på posterna. Enligt vad Aftonbladet har Fridolin och Romson även den tunga kongressdelegationen i Stockholms stad emot sig. Som deras ersättare har biståndsminister Isabella Lövin och finansmarknadsminister Per Bolund pekats ut som favoriter.