Sverige utsatt för informationskrig

Uppdaterad 2019-06-27 | Publicerad 2015-10-28

Spåren pekar mot Ryssland

REYKJAVIK. Sverige är utsatt för en internationell smutskastningskampanj – som spårats till S:t Petersburg.

Försvarsminister Peter Hultqvist (S) är själv en av måltavlorna.

– Det är ett lortigt sätt att bete sig, säger han.

Det är två händelser under året som fått försvarsminister Peter Hultqvist att bli övertygad om att någon vill dra Sverige i smutsen.

– Man vill skapa en bild av att vi håller på med saker man inte bör hålla på med. Det är ett sätt att försöka underminera och skapa desiformation, man kan kalla det informationskrigföring, säger han.

Falskt brev avslöjades

Den första var ett brev som upptäcktes tidigare i år. Det verkade vara från regeringskansliet och var försett med försvarsministerns underskrift.

– Man hade tagit min namnunderskrift från en annan handling och sedan skrivit ett gratulationsbrev som gick ut på att Sverige skulle exportera vapen till Ukraina. Men det stämde ju inte, säger Hultqvist.

Brevet upptäcktes ganska snabbt – och dementerades.

– Vi kunde ju dementera det här i Sverige, men problemet är att det sedan har dykt upp i olika internationella sammanhang.

Men det falska brevet är inte allt.

Peter Hultqvist blev också utsatt för en attack där någon hade startat ett Twitterkonto i hans namn.

– Det var två aktiviteter som syftar till att skapa splittring och ifrågasättande, någon vill sätta en negativ bild av Sverige, säger han.

Spåren pekar mot Putin

Vem som ligger bakom vet försvarsministern inte säkert. Men indicierna pekar mot Vladimir Putins Ryssland.

– Brevet har spårats till S:t Petersburg, men exakt vem som ligger bakom vet jag inte.

Peter Hultqvist menar att det är "ett lortigt sätt att bete sig" och att arbetet med att dementera smutskastningen tar tid i från annat arbete på försvarsdepartementet.

Även om försvarsministern inte säger rakt ut att det är Putin som misstänks för informationskriget mot Sverige, så medger han att Ryssland är största säkerhetspolitiska orosmolnet just nu.

– Det jag vill utgå ifrån är det som sker. Och det är att de har annekterat Krim i strid med folkrätten och att de är beredda att använda militär makt för att uppnå sina politiska syften. Det går inte att komma bort ifrån, det är en realitet, säger han.

Fördjupat försvarssamarbete i Norden

Peter Hultqvist deltar just nu i Nordiska rådets möte i Reykjavik på Island. Samtalen mellan länderna handlar om hur man kan fördjupa samarbetet i Norden framöver.

– Det gäller sådant som gemensam luftlägesanalys och säker kommunikation, säger han.