”Det kommer att bli klyvningar i kyrkan”

Publicerad 2017-09-17

Mycket står på spel när medlemmarna i Svenska kyrkan i dag går till val.

Sverigedemokraterna hårdsatsar och Marja Lemne, statsvetare på Stockholms universitet, tror att splittringen inom kyrkan kan bli stor efter valet.

– Det kommer att bli nya klyvningar, säger hon och drar paralleller till striden kring kvinnliga präster.

I dag hålls kyrkovalet, där man väljer representanter till församlingen, stiftet och till kyrkomötet.

Sverigedemokraterna har hårdsatsat inför valet och Marja Lemne menar att partiets eventuella framgångar i valet blir intressanta att följa.

– Det är två saker som är spännande i det här: Det ena är om SD kommer att slå sig in och få även kyrkan som politisk arena? Det andra är hur de tydligt politiska partierna klarar sig? Det pågår ju en kampanj där man tar avstånd från politiseringen av kyrkan, säger Marja Lemne, som är S-märkt statsvetare med bakgrund inom kyrkopolitiken.

Jimmie Åkesson säger till Aftonbladet att kyrkan inte ska vara en opinionsbildare och han menar att satsningen är en del i ambitionen att bli det statsbärande partiet.

– Kyrkan är en del för de allra flesta svenskars liv från vaggan till graven, bokstavligt talat och så kommer det att förbli. Kyrkan ska inte vara en opinionsbildare. De ska vara en fast punkt i tillvaron som Kungahuset, där ceremonierna ska se ut som de har gjort tidigare.

– Det är klart om vi vill bli det statsbärande partiet att vi måste finnas på alla arenor där vi har nåt att säga, har Jimmie Åkesson tidigare sagt till Aftonbladet.

Marja Lemne tror att det om SD:s inflytande inom kyrkan växer kan komma att påverka Svenska kyrkans samarbeten och verksamheter.

– Ta Katarina församling där jag bor – där finns till exempel en samverkan med moskén som ligger tvärs över gatan och där finns ju ett väldigt engagemang att ta emot flyktingar och så vidare.

Är det den typen av aktiviteter som kan förändras och kanske avbrytas på de platser som SD får inflytande?

– Ja. Och då måste ju bland annat Socialdemokraterna så småningom ta ställning hur man ser på det här med politiseringen inom kyrkan. Är det fortsatt bra med politisering om det blir andra starka politiska partier eller kommer man då plötsligt att säga att man inte ska vara politiska? Vi har sett den där typen av vändningar förut.

Marja Lemne menar att konflikterna kring hur politiserad kyrkan ska vara kommer att leda till splittring och drar en parallell till kvinnoprästmotståndet, den infekterade strid som under många decennier rasade inom kyrkan.

– Det kommer att bli nya klyvningar. Förut har det varit det här med kvinnliga präster som har klyvt kyrkan. Det kommer att bli nya linjer kring det här med om den politiska grunden ska återspeglas i kyrkans ledning. Då kan man fråga sig om SD kommer att öka de som anser att det inte ska vara politiskt eller inte.

För att få rösta måste man ha fyllt 16 år. I senaste valet, 2013, var valdeltagandet 12,8 procent av de röstberättigade, det vill säga 695 000 röstande.

Valresultatet beräknas komma kring midnatt.