Källor: ”Moderaterna blockerar flyktingförhandlingar”

Uppdaterad 2015-10-22 | Publicerad 2015-10-21

Flyktingförhandlingarna mellan sju av riksdagens partier har gått i baklås.

Källor uppger för Aftonbladet att frågan om tillfälliga uppehållstillstånd riskerar att stjälpa uppgörelsen.

– Moderaterna blockerar samtalen, det är den enda fråga de är intresserade av, säger en källa.

Sedan en tid tillbaka förhandlar regeringen med Vänsterpartiet och Allianspartierna för att nå en överenskommelse med politiska lösningar på den akuta flyktingkrisen. Läget i Sverige beskrivs just nu som ansträngt på många håll i landet där det råder brist på både bostäder och skolplatser för de nyanlända.

Förhandlingar i baklås

Under torsdagen ska partierna träffas på Rosenbad för ett tredje möte. Efter det förra beskrevs förhandlingsläget som gott och alla företrädare hoppades på en bred uppgörelse inom kort. Parterna träffades första gången i fredags, en andra i tisdags. Däremellan har också en rad kontakter skett via mejl och telefon.

Aftonbladet kunde tidigare avslöja att partierna kommit överens om både skärpta gränskontroller samt hårdare försörjningskrav vid anhöriginvandring, krav som flera Allianspartier drivit.

Men källor uppger nu att förhandlingarna gått i baklås.

Flera partier, främst Anna Kinberg Batras parti Moderaterna, driver på för att Sverige ska gå över från permanenta till tillfälliga uppehållstillstånd för de asylsökande som får stanna. Så sent som i helgen bytte partiet politik på sin stämma - tidigare har man varit för permanenta tillstånd.

Enligt M:s modell ska den som fått jobb eller fortfarande har skyddsskäl få stanna permanent efter tre år. KD driver samma linje och FP:s partiledning meddelade i våras att man stödjer en lösning med tillfälliga tillstånd.

Svår fråga för regeringen

Frågan är känslig för regeringen. Flera tunga kommunföreträdare inom S har sagt att partiet borde gå med på Moderaternas förslag, men samtidigt är flera S-distrikt och sidoorganisationer emot. Dessutom är regeringspartnern Miljöpartiet en stark förespråkare för permanenta tillstånd som man menar är bättre för integrationen.

Enligt Aftonbladets källor har M satt hårt mot hårt i förhandlingarna.

– De blockerar allt i samtalen om de inte får igenom tillfälliga uppehållstillstånd, de är inte intresserade av att diskutera något annat och är inte konstruktiva. Det märks också att Centerpartiet inte är någon anhängare av den linjen, säger en källa.

Men även Miljöpartiet får kritik.

– Det är en oerhört svår fråga för dem. Nu när de sitter i regering skulle de ju bli tvungna att vara de som genomför tillfälliga uppehållstillstånd, säger en källa.

Regeringstrevare till C och FP

Förhandlingarna är just nu inne i ett intensivt skede. Alla partier har sagt att de vill komma göra en uppgörelse där så många som möjligt är med.

Men enligt Aftonbladets källor har regeringen, via arbetsmarknadsminister Ylva Johansson (S), skickat ut en trevare till C och FP om att göra upp direkt med regeringen och lämna M och KD utanför - men fått nej.

Ministerns pressekreterare Darina Agha varken dementerar eller bekräftar uppgiften.

– Samtalen fortsätter i morgon (läs i dag), då fortsätter diskussionen, säger hon.

Statsvetaren: ”Frågorna som partierna ska hantera”

Partiernas migrationspolitik ställs nu på sin spets, säger Jonas Hinnfors, professor i statsvetenskap vid Göteborgs universitet.

Historiskt har svenska partier tänkt relativt lika kring flyktingfrågan.

– De flesta partier har haft inslag av solidaritet och generositet och inslag av striktare politik, säger Jonas Hinnfors, professor i statsvetenskap vid Göteborgs universitet.

Men nu ska partierna balansera ideologisk syn på migration mot realpolitik. Samtidigt ska interna krav från medlemmarna och väljarnas dom hanteras.

– Ett scenario är att man prioriterar enighet för att få undan sakfrågan från den politiska debatten. Det kan vara så att man uppfattar situationen som så allvarlig att man inte vill skapa politik av den. Ett annat scenario är att trycket internt blir för hårt och förhandlingarna bryter samman, säger Jonas Hinnfors.

Frågorna som ska hanteras av partierna:

  Tillfälliga uppehållstillstånd. KD, M, FP är för tillfälliga uppehållstillstånd. Övriga partier är mot.

Det är en fråga som tidigare inte varit förhandlingsbar för till exempel Miljöpartiet.

– Nu har man sagt att inga frågor är icke förhandlingsbara. Det är inte smakligt för regeringen men man har markerat att det inte är omöjligt, säger Jonas Hinnfors.

  Gränserna.

– Ingen förutom SD förordar att stänga gränsen men det är inte otroligt att en tillfällig, inte lika drastisk lösning, skulle kunna diskuteras.

  Kommunfrågan.

Regeringen och Vänsterpartiet vill att kommunerna ska tvingas ta emot flyktingar. Även Folkpartiet tycker att det är en bra lösning.

– Frågan är om det är möjligt för M att acceptera det med någon form av ekonomiskt incitament, säger Jonas Hinnfors.