Publicerad:

Djup facklig splittring ”Det finns gränser”

Av: Pär Karlsson

Publicerad:

Kommunal anklagar LO för att sälja ut anställningstryggheten för vanligt folk.

Splittringen rör förhandlingarna kring lagen om anställningsskydd.

– Det finns gränser och den gränsen har man passerat nu, säger Kommunals ordförande Tobias Baudin.

”Enade vi stå, söndrade vi falla” är ett populärt uttryck i svensk fackföreningsrörelse. Men nu råder allt annat än enighet.

Orsaken är förhandlingarna som pågått mellan fack och arbetsgivare kring förändringar av lagen om anställningsskydd, Las.

Om inte parterna kommer överens blir det regering och riksdag som bestämmer hur de nya ”modernare” reglerna blir. Det slås fast i Januariavtalet.

1 av 3 | Foto: ROBIN LORENTZ-ALLARD/AFTONBLADET
Tobias Baudin.

Men samtalen mellan LO, PTK och Svenskt Näringsliv dras med problem på den fackliga sidan. Sex LO-förbund står inte längre bakom att deras centralorganisation förhandlar å deras vägnar.

Har inte förtroende för LO-ledningen

Tobias Baudin, ordförande för Kommunal, är mycket kritisk mot LO.

– Vi har inte förtroende för LO-ledningen i den här frågan, säger han.

Som Kommunal och de andra förbunden uppfattat det är LO beredda att diskutera att slopa att det ska krävas ”saklig grund” för att säga upp någon. Skrivelsen i lagen innebär i praktiken att det ska råda arbetsbrist eller finnas personliga skäl för en uppsägning.

Enligt Baudin så har LO därmed öppnat upp för att gå mycket längre än vad det står i Januariavtalet.

– Det här är ett våldsamt ingrepp i anställningstryggheten för alla och ett brott mot Januariavtalet. Där står ju att individens trygghet ska säkras och att maktförhållandet mellan parterna inte ska förändras. Men här får ju arbetsgivarna mycket mer makt.

– Det kan inte vi ställa upp på, därför har vi varit ärliga och tydliga och sagt att vi lämnar förhandlingarna. Dessutom har vi inte fått någon insyn, vi har inte kunnat påverka.

”Finns inte på kartan”

Från LO har man sagt att det förslag som läckt ut inte är någon ”avsiktsförklaring” man kommit överens om utan ett förhandlingsbud från arbetsgivarsidan och att fler förhandlingar väntar.

Men det räcker inte för Baudin.

– Ända sedan LO gick in i de här förhandlingarna har Kommunal varit tydliga med att vi inte kan gå med på man lyfter in saklig grund i förhandlingarna.

Inte mycket tyder på att Kommunal återvänder.

– I det här läget finns det inte på kartan. Men man ska aldrig säga aldrig, det kommer en LO-kongress i vår och förhandlingarna ska fortsätta sen, efter avtalsrörelsen.

I juni nästa år håller LO kongress. Då avgår den nuvarande ordföranden Karl-Petter Thorwaldsson. Baudin, som tidigare varit LO:s vice ordförande, är inte intresserad av att ta över.

– Nej, det finns verkligen inte på kartan. Jag gick med i Kommunal när jag var 19. Att jag skulle få verka som ordförande och ha medlemmarnas förtroende, är något fantastiskt. Jag trivs otroligt bra och vill fortsätta.

På måndag möts LO:s styrelse, där förbunden sitter, för att diskutera om man kan förhandla vidare.

Även Lärarnas riksförbund har hoppat av förhandlingarna om Las.

Publicerad:

LÄS VIDARE

Publicerad: