Liberalernas nya partiledare

Ny tung L-profil stödjer Sabuni

Liberalerna: Nyamko Sabuni lyfts fram av Gulan Avci

Av: 

Pär Karlsson

SAMHÄLLE

Ännu en tung liberal visar korten i partiledarstriden.

Gulan Avci blir nästa L-topp att ge ex-ministern Nyamko Sabuni sitt stöd.

– Jag hoppas att hon kliver fram så att vi kan få i gång processen, säger Avci.

Innan sommaren ska Liberalerna välja ny partiledare efter avgående Jan Björklund. Än så länge har ingen av de personer som det spekulerats kring klivit fram och sagt att de kandiderar.

Desto fler av dem har sagt motsatsen. Senast i raden var Mats Persson, tidigare ekonomisk-politisk talesperson som, som i veckan meddelade att han tackar nej till att kandidera.

Han gav i stället sitt stöd till Nyamko Sabuni. Hon var jämställdhetsminister och integrationsminister i Fredrik Reinfeldts regering och är nu hållbarhetschef på teknikkonsultföretaget ÅF.

Gulan Avci vill se Sabuni

Nu får Sabuni stöd från en annan tung liberal. Det handlar om Gulan Avci, i dag integrationspolitisk talesperson för L.

– Det är ingen hemlighet att jag tycker att Nyamko vore en väldigt bra person att kandidera till partiledarposten. Jag hoppas att hon kliver fram så att vi kan få i gång processen, säger Avci.

Precis som Mats Persson kämpade Gulan Avci under hösten förgäves för att L skulle välja att släppa fram Ulf Kristersson som statsminister i stället för Stefan Löfven.

När partiet nu ska försöka vända den mycket utsatta situationen i opinionen och enas internt menar hon att Sabuni är rätt val.

– Vi behöver en person som är väldigt tydlig, som har stått utanför den senaste höstens diskussioner om regeringsbildningen, som är profilerad och känd. Vårt parti befinner sig i en svår situation.

”Ett av de absolut hetaste namnen”

Avci säger att hon upplever att det finns ett starkt stöd för Sabuni i L, som i dag samlas till Liberalt Riksmöte i Västerås.

– Jag noterar att hon är ett av de absolut hetaste namnen, både när media ringer runt i partiet och när det görs mätningar kring vem väljarna vill se som ny partiledare.

Tidigare i veckan sa Sabuni så här till Aftonbladet på frågan om hon vill bli partiledare:

– Jag är intresserad, det tror jag att jag har visat, men det måste också finnas stöd. Jag väntar ut processen som valberedningen håller i. Någon gång i början av april räknar jag med att valberedningen fått en klar bild, säger hon.

Andra kandidater som nämns är Christer Nylander, Erik Ullenhag, Johan Pehrson, Birgitta Ohlsson och Cecilia Malmström. De två senare har meddelat att de inte är intresserade.

ANNONS

Munskydd, Covidtester och mycket mer till bra priser – och SNABB leverans hem till dörren!

Extern länk från Meds

Köp nu

Publisert:

LÄS VIDARE

L-toppen tackar nej – vill att Sabuni tar över

ÄMNEN I ARTIKELN

Liberalernas nya partiledare

Nyamko Sabuni

Gulan Avci

Jan Björklund

Liberalerna