Göran Persson: Splittringen inom M kan rädda Löfven

Publicerad 2016-09-29

Splittringen inom Moderaterna om synen på Sverigedemokraterna kan bli Stefan Löfvens räddning i nästa val.

Det menar ex-statsminister Göran Persson som pekar ut partiet som djupt delat.

– Hur Kinberg Batra håller ihop falangerna i frågan om SD kommer att avgöra väldigt mycket av hur valdebatten ser ut, säger hon.

Han lämnade politiken 2007. I dag arbetar ex-statsminister Göran Persson (S) bland annat som konsult och talare. Men då och då gör han fortfarande inhopp i debatten. Som i går, efter att han deltagit i ett seminarium om brexit i Stockholm under onsdagen.

Persson har tidigare efterfrågat mer mod hos regeringen och Stefan Löfven. Nu, när halva mandatperioden gått, menar Persson att det ser allt ljusare ut för socialdemokratin. Till stor del anser han att det beror på hur Alliansen sköter sig.

– Vi har en väldigt svag och oorganiserad opposition, som är utan koordinering och riktig politisk linje. Det gör att en parlamentariskt svag regering kan fortsätta att regera. Jag tror att Löfven kommer att möta väljarna som statsminister och då har en mycket god chans att göra ett bättre val 2018 än vad han gjorde 2014. Och då blir han troligen kvar som statsminister, säger han.

Ser risker med debatten om SD

På sistone har beskeden kring hur riksdagens partier ska agera efter nästa val duggat tätt. Oron är stor bland många att det även efter nästa val ska bli svårt att bilda en stabil regering när Sverigedemokraterna vuxit sig allt starkare.

Persson ser med oro på debatten i sitt parti.

– Jag tror att det finns en risk för att man ger sig in i den här diskussionen om ”vem tar vem”. Det vore bättre om socialdemokratin fokuserade på de brister i samhället som har gjort att SD fått stöd.

Att Jimmie Åkessons parti vuxit menar han inte bara beror på missnöje med invandringspolitiken.

– Det finns också en allmän känsla av att stora delar av Sverige lämnas efter. Stora grupper känner sig orättvist behandlade. Om S fokuserar på de brister folk ser och driver en hård valrörelse kring detta, då kan det bli ett helt annat resultat än vad vi har sett tidigare.

Pekar ut M som splittrade

På sistone har det också diskuterats hur Allianspartierna ska agera efter nästa val. Frågan splittrar borgerligheten. Medan Jan Björklund (L) och Annie Lööf (C) utesluter att regera med passivt stöd av SD har Anna Kinberg Batra (M) inte satt ned foten om huruvida hon skulle söka makten även om de rödgröna partierna blir större än Alliansen.

Göran Persson menar att bristen på besked beror på att hennes parti är delat.

– Inom Moderaterna finns en nyliberal falang, som inte alls kan tänka sig att samarbeta med SD. Sedan finns det också väldigt många klassiska högerpolitiker som tycker att det är makten värd att samarbeta med dem. Hur Kinberg Batra håller ihop falangerna i frågan om SD kommer att avgöra väldigt mycket av hur valdebatten ser ut.

Göran Persson om ...

Att den allmänna värnplikten ser ut att vara på väg tillbaka:

– Det är bra. Det är en riktig signal att skicka till unga människor, att vi ställer upp för vårt land. Det var en politisk skandal när man tog bort värnplikten med 153 röster mot 150 i riksdagen för några år sedan. Det misstaget som den borgerliga regeringen då gjorde måste rättas till.

Om riskerna inför förhandlingarna mellan Storbritannien och EU om brexit:

– Om britterna är för stöddiga i sina krav i förhandlingarna kan det bli så att fransmän och tyskar blir lite sura. Och vi vet att det finns en växande skepsis till britterna och till EU i de länderna. Skulle högerextremismen vilja göra politiskt mynt av detta kan det bli ett väldigt besvärligt inslag i valrörelserna både i Frankrike och i Tyskland. Då har vi en ny situation i hela EU.

Om vad som händer om Donald Trump blir USA:s president:

– Jag tror inte att det kommer att påverka så fruktansvärt mycket. Den amerikanska författningen tar hand om galenskapen. Där finns högsta domstolen, delstaterna och kongressen som fångar upp det mesta. Däremot skulle han ha ett inflytande som överbefälhavare. De signaler han skickat om Nato handlar om en försvagad amerikansk närvaro och en försvagad transatlantisk axel. Och om vi då ser Storbritannien segla ut i Atlanten utan den amerikanska närvaron, det är att skapa ett helt nytt säkerhetspolitiskt läge i Europa.

Följ ämnen i artikeln