Göran Persson: ”Det kan bli en djup ekonomisk kris”

Uppdaterad 2016-07-13 | Publicerad 2016-06-22

I morgon avgör britterna om de ska gå ur EU.

Förre statministern Göran Persson varnar för de ekonomiska konsekvenserna av en brexit.

– Det kan det mycket väl sluta med att vi får stark finansiell oro. Det är väldigt svår att förutse hur den kommer att se ut och hur djup och långvarig den blir.

Det är tio år sedan Göran Persson slutade som statsminister. Men han följer politiken noga och reser världen runt och håller föredrag om aktuella politiska frågor.

Vad säger du om den brittiska folkomröstningen?

– Den är mycket märklig. Oavsett hur det går så kommer britternas position i EU att försvagas. De hotar ju alltid med att de måste ha något undantag, någon rabatt eller någon särskild reglering. Om de bestämmer sig för att vara kvar är det läget inte kvar.

– Skulle de gå ur ska de förhandla fram ett frihandelsavtal med EU. Det tror jag att de kommer att lyckas med, det ligger i bådas intresse.

”Högt pris”

Göran Persson är orolig för de ekonomiska konsekvenserna av brexit, att en majoritet röstar för att lämna EU.

– Skulle det bli ett beslut om brexit kan det mycket väl sluta med att vi får stark finansiell oro och det är väldigt svårt att förutsäga hur den kommer att se ut, hur djup och långvarig den blir. Det kan bli riktigt allvarligt. Så i den meningen är det här väldigt farligt.

Var det klokt av David Cameron att utlysa folkomröstningen?

– Nej, naturligtvis inte. Han spelar väldigt högt och skulle han trots allt vinna folkomröstningen har han försvagat britternas position i EU. För mig känns det obegripligt. Det var ett sätt att hålla ihop det konservativa partiet, det är ett högt pris för det.

Först på midsommaraftons morgon, dagen efter folkomröstningen, får vi veta om britterna tagit det dramatiska beslutet att som första land lämna EU.

Minoritet vill att Sverige lämnar

Till skillnad från britterna är svenska folket inte intresserat av en ny folkomröstning om medlemskapet visar en ny undersökning från Aftonbladet/Inizio. I genomsnitt vill 33 procent ha en folkomröstning. Väljare under 45 år är mest intresserade. Vilket inte är särskilt konstigt, en del av dem var inte ens födda när Sverige gick med 1995.

Svenska folket är, också till skillnad från britterna, ganska nöjda med EU-medlemskapet trots haveriet i den gemensamma flyktingpolitiken och andra tillkortakommanden.

Sex av tio, 60 procent, vill att vi fortsätter vara medlemmar. Allra nöjdast är väljare under 29 år och över 65 år. Alltså de som kanske utnyttjar den gränslösa unionen mest genom att plugga och jobba utomlands eller att vistas i ett annat, läs varmare, land under lång tid.

Bara en minoritet, 27 procent, vill att Sverige lämnar EU. Det ser ungefär likadant ut i alla ålderskategorier.