Oppositionen sågar förslaget om vinstbegränsning

Uppdaterad 2019-07-17 | Publicerad 2018-01-19

Inte oväntat kritiserar oppositionen det nya lagförslaget om att begränsa vinsterna i välfärden.

– Jag vill bevara rätten att få välja – för alla, skriver Annie Lööf (C) på Twitter.

Men Lärarnas Riksförbund välkomnar vinsttaket.

Regeringen och Vänsterpartiet kom i dag överens om ett förslag som utlovades redan 2014, vinsterna i välfärden ska begränsas. Medborgarnas pengar ska användas på allra bästa sätt, underströk Ardalan Shekarabi, civilminister (S).

Förslaget väckte skarpa reaktioner från oppositionen. Alla Allianspartier och Sverigedemokraterna har sagt att man ska rösta ned förslaget i riksdagen.

Elisabeth Svantesson, ekonomisk-politisk talesperson för Moderaterna, säger att förslaget är dåligt.

– Det löser inte något problem. Alla som bedriver någon slags verksamhet i välfärden ska, vare sig det är offentliga eller andra aktörer, ha riktigt hög kvalitet. Vi ska ha ännu bättre krav på det. Alla dåliga skolor ska stängas, vare sig de är offentliga eller privata, säger hon.

KD-ledaren Ebba Busch Thor var även hon mycket kritisk.

– Man begränsar inte vinsterna så här. Det här handlar inte om vinster i välfärden utan att göra vinst på operativt kapital. Det kommer i praktiken att innebära att mindre aktörer som har varit uppskattade kommer att få svårt att vara kvar, säger hon.

Hon menar att debatten om välfärden handlat alldeles för mycket om driftsform och för lite om kvalitén på verksamheterna.

– Vi måste sätta kvaliteten för den äldre eller eleven i skolan först. Ställer man höga krav är det inte möjligt att göra stora vinster. Det här är bara ett sätt att behålla Vänsterpartiets lojalitet fram till valdagen.

”Alla ska få välja”

Redan en timme innan förslaget presenterades lämnade Annie Lööf sin kommentar på Twitter:

”När vänsterkrafter under dagen kommer raljera över svensk välfärd. Kom då ihåg: I Sverige får alla, oavsett kontanter eller kontakter, välja sin skola eller äldreomsorg. I andra länder är det plånboken som avgör om man får välja. Jag vill bevara rätten att få välja - för alla”.

Och fortsatte:

”Det här är en attack på människors valfrihet och en kapitulation i frågan om välfärdens kvalitet. Vi ska ställa kvalitetskrav på samtliga utförare, inklusive offentliga, men inte begränsa människors valfrihet. Centerpartiet tänker försvara människors välfärd.”

”Hör hemma i papperskorgen”

Jan Björklund, Liberalernas partiledare instämmer också i kritiken:

”Bedrövligt. Regeringen avskaffar friheten för personer med funktionsnedsättning.”

Lärarnas Riksförbund, som har medlemmar i en verksamhet som direkt berörs, välkomnar däremot förslaget.

– Skolans resurser bör gå till det de är avsedda för, säger Åsa Fahlén, förbundets ordförande.

– Det är därför helt orimligt att skattepengar som är avsedda för skolan används till vinstutdelning genom att friskolorna snålar in på lärare och lärarlöner. Det är fullständigt oacceptabelt.

C-ledaren Annie Lööf.