Regeringen föreslår vinsttak i välfärden

Uppdaterad 2019-07-17 | Publicerad 2018-01-19

Regeringen och Vänsterpartiet går nu fram med ett skarpt förslag till riksdagen om att begränsa vinsterna i välfärden.

Ett tak på sju procent av operativt kapital föreslås.

Skolan och omsorgen omfattas – men inte sjukvårdssektorn.

– Pengar till välfärd ska gå till välfärd. Ingen skola behöver stänga, inget äldreboende behöver stänga, säger Jonas Sjöstedt (V).

Civilminister Ardalan Shekarabi (S) och Vänsterledaren Jonas Sjöstedt lade i dag fram förslaget om vinsttak i välfärden. Det är en fråga som diskuterats flitigt i många år.

Förslaget, i form av en lagrådsremiss, lägger sig nära utredaren Ilmar Reepalus förslag och landar på ett vinsttak på sju procent av operativt kapital.

– De som har vant sig vid att plocka ut skolpengen i vinst måste sätta sig ner och fundera – för pengarna kan inte längre tas ut i vinst, de ska gå till kvalitet. Det här kommer att gynna seriösa aktörer i välfärden. Det kommer att göra det ganska ointressant för dem som vill tjäna pengar, säger Vänsterpartiets partiledare Jonas Sjöstedt.

Vinsttak på sju procent

Redan i höstas aviserade civilminister Ardalan Shekarabi (S) och Vänsterpartiets förhandlare Ali Esbati att förslaget ska rikta in sig på skolan och omsorgen. Hälso- och sjukvårdssektorn skulle enligt en debattartikel de skrev då inte omfattas.

Shekarabi säger att en ny typ av tillstånd kommer att krävas för privata aktörer som vill verka inom skola och omsorg.

För tillstånd krävs att acceptera en vinstbegränsning på sju procent av operativt kapital.

– Att som välfärdsaktörer förvänta sig hög avkastning – det anser vi inte är en rimlig förväntan. Syftet med den här lagrådsremissen är att offentliga medel stannar i verksamheten, säger Ardalan Shekarabi.

”Golv” för mindre företag

Idéburna och ideella aktörer är undantagna. Likaså läggs ett ”golv” för mindre företag. Golvet bedöms vara relevant för huvuddelen, 87 procent, av alla företag med mindre än fem miljoner kronor i omsättning.

– Det här är ingen enkel sak. Det finns en anledning till att vi är det enda landet i Europa som har tillåtit kommersiella aktörer i skolan. Men det här är ingen svartvit diskussion.

Att få igenom en vinstbegränsning i välfärden har varit ett absolut krav från Vänsterpartiet för att budgetsamarbetet med regeringen skulle fungera. Däremot står oppositionen enad mot förslaget och det är i dagsläget osannolikt att det röstas igenom i riksdagen.

I en intervju med Aftonbladet efter presskonferensen sa Sjöstedt att man är väl medvetna om motståndet.

– Det här har stöd av regeringspartierna och av V. Men det har också stöd av en stor majoritet av svenska folket. Vill borgerliga partier och SD ta den här striden får de göra det i uppförsbacke ända fram till valdagen. För valdagen kommer att bli en ny chans, om de nu röstar ned det här i riskdagen, säger han.

”Det här är ingen vänster- eller högerfråga”

Han säger att vinster i välfärden återigen kommer att bli en av V:s stora frågor i valrörelsen.

– Vi kommer naturligtvis att sätta stor press på de andra partierna nu. Det är ju så att även Moderaternas, Centerpartiets och Sverigedemokraternas väljare rycker att det är fel att man plockar ut jättevinster ur välfärden.

Även Shekarabi säger att det är helt rimligt att lägga fram förslaget, trots att det allt att dömda kommer att röstas ned.

– Det här är ingen vänster- eller högerfråga bland medborgarna och inte heller i andra länder. Men här har det blivit en ideologisk låsning. Jag kan bara uppmana de borgerliga partierna att tänka efter, om varför vi ska överskatta det svenska folket och att pengar läcker från den svenska välfärden.

Lagrådsremissen ska nu granskas av Lagrådet. Ett lagförslag är planerat att nå riskdagen i mars.

Vill du ha politiknyheter direkt i ditt flöde? Klicka här och gilla Aftonbladet Samhälle på Facebook!

Civilminister Ardalan Shekarabi (S) och Vänsterledaren Jonas Sjöstedt.