”Det är den värsta perioden hittills”

Anna Kinberg Batra om vårens tuffa prövning

Publicerad 2017-05-11

KIEV. Anna Kinberg Batra försöker gå vidare efter Moderaternas turbulenta vår.

Men den djupa krisen har satt sina spår.

– Det är den tyngsta och värsta perioden hittills jag har varit med om som partiledare, säger hon.

Det är tvära kast när Anna Kinberg Batra gör sitt första besök i Ukrainas huvudstad Kiev. Hon hinner se Robin Bengtsson gå vidare till final i Eurovision, träffa landets president och få en rundtur på Majdantorget.

Även den politiska våren på hemmaplan har varit full av tvära kast för M-ledaren. I januari chockade hon många genom att ge nya besked på en presskonferens. Som första partiledare bröt hon isoleringen av Sverigedemokraterna i riksdagen och Kinberg Batra meddelade också att M ville lägga en gemensam Alliansbudget och försöka nå makten med Jimmie Åkessons hälp.

Resultatet, på kort sikt, blev inte alls som hon och den övriga partiledningen hade hoppats. Moderaterna rasade i opinionen och fick se sig omsprunga av SD som i dag är Sveriges andra största parti. Samtidigt hamnade mycket fokus på hur oeniga Allianspartierna var i regeringsfrågan.

M-ledaren fick utstå hård intern kritik, både för bristande kommunikation och ledarskap.

”Den tyngsta och värsta perioden”

När Kinberg Batra mellan två möten slår sig ned vid ett bord på ambassadörens residens i Kiev har det gått knappt fyra månader sedan presskonferensen. Den värsta turbulensen har lagt sig, men partiet ligger i dag långt under valresultatet från 2014.

Kinberg Batra beskriver vårens prövningar som mycket tuffa.

– Det är den tyngsta och värsta perioden hittills jag har varit med om som partiledare. Det är nu som jag verkligen har prövats och prövas, för det är inte över ännu.

De senaste åren har både hon och hennes parti kämpat hårt för att ta sig ur baksmällan efter Fredrik Reinfeldts framgångsrika tid som både statsminister och partiledare. Kinberg Batra säger att partiet ägnat ”flera år åt självkritik”.

– Den stora prövningen kommer av var vi är och vart vi är på väg efter epoken Reinfeldt i regeringsställning. Det har inte hänt förrän nu och det känns, gör ont och ställer krav. Det är jättetufft för mig och för oss.

Under våren har hon vid flera tillfällen återkommit till att moderater måste börja blicka framåt, att det inte räcker med ett bra ”track-record”.

– Att vi skötte jobbet då räcker inte för att lösa integrationen och tryggheten nu. Vi måste stå på egna ben.

När AKB, som hon kallas internt, tillträdde 2015 gjorde hon det under en turbulent tid. Hennes parti rusade in i Decemberöverenskommelsen och arbetet med att utvärdera vad som gått snett i valet inelddes parallellt.

Vill se moderater räta på ryggen

Hon menar själv att det inte är så konstigt att hon återkommande fått frågor om vad hon egentligen menat i olika frågor.

– Man kan ha synpunkter på hur vi har kommunicerat och hur tydliga vi varit. Men det är inte så lätt att vara så himla tydlig när omprövning pågår eller när man precis har gett besked som skakar om. Det tar ett tag innan dammet lägger sig.

Hennes besked till partiet är att det nu är tid att ”räta på de moderata ryggarna och se framåt”.

– Nu har vi ordning på migrations- integrationspolitiken. Vi vet vad vi behöver göra för att minska jobbklyftan, säkra jobbskapande och säkra tryggheten. Nästa steg är att kommunicera det bättre.

Under våren har mycket fokus i den politiska debatten kommit att handla just om M:s inre liv. Men i höst hoppas Kinberg Batra på en annan debatt.

– Den måste handla om hur Sverige ska vara starkare när det ställs nya krav. Att det är högkonjunktur nu räcker inte för att fixa jobben i morgon eller att få in alla nyanlända i arbete. Att Sverige är ett tryggt land för de allra flesta räcker inte för att klara tryggheten i områden där kriminella gäng har tagit över eller när vi vet att vi kan drabbas av terrorism. Det är utmaningar som måste lösas och jag tänker visa varför vi moderater har politiken för det.

”Jag går starkare ur det här”

Samtidigt har det väckts frågor kring när Alliansen ska börja ge fler gemensamma besked inför valet nästa år. Kinberg Batra menar att partierna redan gör mycket ihop, men borde göra mer.

– Vi vill gå till val på ett gemensamt valmanifest. Vi har gett gemensamma besked om skolan, välfärden och tryggheten. Jag vill göra mer sådant och det var också därför jag ville säga att jag vill göra en gemensam budget. Det är vi inte överens om, men det finns mycket i jobbpolitiken och ekonomin som vi har gemensamt redan nu.

Vad tar du med dig från våren i din roll som partiledare?

– Det har varit väldigt tufft och är det fortfarande. Men jag går starkare ur det här.

Hur menar du?

– Ur det här kommer väldigt mycket energi. Den känner jag också bland aktiva moderater. Nu ser jag fram emot att visa det utåt, mer och bättre än förut. Det tar ett tag att lära sig det här jobbet, att vänja sig som person och familj vid rollen. Men jag trivs väldigt bra i den. Man måste prövas och utsätta sig för kritik. Annars händer det inget och då kan man inte få något annat att hända heller.