Spricka i regeringen om höghastighetstågen

Publicerad 2017-12-19

En djup spricka har uppstått i regeringen kring hur höghastighetstågen ska finansieras.

Miljöpartiet och delar av S vill låna pengar till nya stambanan – medan andra källor inom regeringen helt avfärdar den tanken.

– Då skulle man behöva skära någon annanstans, säger en regeringskälla.

Gustav Fridolin, Isabella Lövin, Stefan Löfven och Magdalena Andersson i Gävle tidigare i år.

I morgon onsdag presenterar utredarna resultatet av Sverigeförhandlingen för regeringen. Projektet, som handlar om de nya höghastighetstågen och som initierades av regeringen Reinfeldt, har pågått i drygt tre år och involverat ett stort antal kommuner.

Enligt vad Aftonbladet erfar kommer utredarna att föreslå att man lånar till finansieringen av tågen, vilket möjliggör en snabbare byggnadstakt i ett steg.

Miljöpartiets språkrör Isabella Lövin och Gustav Fridolin gick i förra veckan också ut och krävde att höghastighetsbanan byggs i en etapp, vilket åtminstone delvis kräver lånefinansiering.

– Banan ska byggas så fort som möjligt, säger Isabella Lövin.

Djup konflikt

Men enligt vad Aftonbladet erfar har det här kravet utlöst en djup konflikt inom regeringen, både mellan MP och S och inom socialdemokratin.

Regeringskällor som Aftonbladet pratat med avfärdar tanken på att låna pengar, eftersom det skulle spräcka det finanspolitiska ramverket, och beskriver den möjligheten som orealistisk. I stället vill man finansiera satsningen med anslag, det vill säga inom ramen för varje års budget.

Då kommer satsningen också att vägas mot alla andra utgiftsområden.

– Du kan inte lånefinansiera om du samtidigt måste nå överskottsmålet. Då skulle man behöva skära någon annanstans, säger en källa.

”Finns en spricka”

Samtidigt pressar fackföreningsrörelsen på för att få igång satsningen så fort som möjligt, uppger en annan regeringskälla för Aftonbladet.

,– Det är vår uppfattning att det finns en spricka. Det har varit hårda påtryckningar från fackligt håll att det här måste byggas. Kommunerna har ju räknat med att det här ska byggas nu, de har planerat för det. Det skulle vara ett stort problem för dem om det inte blev så.

Fredrik Olovsson (S) är ordförande i finansutskottet. Han säger till Aftonbladet att satsningen måste ställas mot andra prioriteringar.

– Vi är överens om att vi måste bygga stambanor. Men det finns en diskussion om lånefinansiering och om man fokuserar på det så kan man konstatera att det finns ingen fri lunch – det kommer att ställas mot alla andra budgetposter, som försvaret eller skolan.

Han menar att regelverket för finanspolitiken är tydligt.

– Vi har en överenskommelse om ett överskottsmål som sju av åtta partier ställt sig bakom. Även om du lånar får det omedelbara effekter på det finansiella sparandet i staten. Det finns ingen smitväg.