Göran Persson: Regeringen måste gå på offensiven

Publicerad 2016-04-13

ESKILSTUNA. Göran Persson vill att Stefan Löfvens regering flyttar fram sina positioner – och det rejält.

Ex-statsministern vill se en kraftfull reformagenda läggas fram.

– Det är definitivt läge att gå på offensiven, säger han.

Göran Persson, mångårig S-ledare och statsminister, har de senaste åren gjort flera inspel i den politiska debatten. Det har handlat om allt från förbud mot tiggeri till krav på återinförd allmän värnplikt.

När han i går kväll talade på ett evenemang arrangerat av ABF i Sörmland var det dags igen. Ex-statsministern vill att Stefan Löfvens och hans regering går rejält på offensiven.

– Jag tycker att regeringen har en väldigt god chans, med tanke på den underliggande goda ekonomiska utvecklingen, att formulera en reformagenda som rymmer väldigt mycket av frågor om social rättvisa och utveckling. Då får vi en helt annan inrikespolitiskt debatt.

”Många saker att ta tag i”

Persson, 67, menar att det nu är dags att "starta drömmarna" och våga tala om de stora politiska frågorna.

– Bara detta att man vänder perspektivet och talar om att det är möjligt är oerhört viktigt. Det är mina privata uppfattningar men det kan handla om landsbygdens utveckling, pensionssystemet eller kommunalskattesystemet som behöver reformeras särskilt med tanke på den sista tidens stora immigration.

– Det finns många saker att ta tag i. Men vi har hela tiden haft en restriktion av att vi inte får ta på oss nya utgifter. Den restriktionen finns där fortfarande men inte alls lika starkt som förut, med tanke på att vi har så god ekonomisk utveckling.

Under sitt tal var Göran Persson också oroad över hoten som han ser i IT-samhället. Han menade att utvecklingen i sociala medier till viss del är farlig.

– Det vi ser växa fram är av sådant slag att vi snart inte har någon några hemligheter kvar. Jag tycker det är ganska skönt att ha något litet för mig själv. Hur människor lägger ut sina liv på det här Facebook (uttalades fassebok) och allt vad det heter, det är ansvarslöst när man vet att det kan missbrukas.

”Partiet har haft en tuff period”

Socialdemokraterna, som Persson ledde mellan 1996-2007, ligger i dag på väsentlig lägre siffror än under hans egen tid. Men ex-statsministern menar att partiet mår "ganska bra" och att Löfven gör ett "bra jobb i ett tufft läge".

– Jag tror att partiet har haft en rätt tuff period och fortfarande är inne i en tuff period. Men nog känns det väl som om det har varit värre än nu. Det är säkert väldigt ansträngande för Löfven och company, det är jag övertygad om men det är definitivt ett läge att gå på offensiven.

Persson menar att framtiden kan bli ljus även om regeringen har ett svårt parlamentariskt läge.

– Om du frågar svenskarna säger de att "det går åt fel håll i Sverige, men det går bra för mig". Det där är nog en ganska bra beskrivning av verkligheten. Det är svåra utmaningar för Sverige men det är inte så att det är en situation som inte går att vända, tvärtom.

Hur ska regeringen göra för att vinna valet nästa gång?

– Man ska se till så att vanliga människor får det bättre ställt och att man börjar drömma om framtiden. Några stora projekt av slaget jag nämnde, gärna kopplat till bostadsbyggandet och arbetstidsfrågorna. Den typen av diskussioner tycker jag vi ska starta.