Intern spricka om ledningens hantering av Bali

Publicerad 2018-03-21

Partiledningens hanterande av Hanif Bali splittrar Moderaterna.

Enligt vad Aftonbladet erfar ville vissa ledande personer i partiet, bland annat i Stockholm, att man skulle agerat långt tidigare. Andra tycker att ledningen gick alldeles för hårt fram.

– Att partiledningen (...) inte tagit Hanif i försvar gör mig mycket upprörd och beklämd, skriver riksdagsledmoten Fredrik Schulte (M).

I slutet av förra veckan publicerade Moderaternas riksdagsledamot Hanif Bali en mejlkonversation på Twitter mellan journalisten Patrik Oksanen och Utrikesdepartementet som rörde en intervju med en ukrainsk människorättsaktivist.

Mejlen hade begärts ut av den högerpopulistiska sajten Nyheter Idag som också försåg Bali med materialet.

Reaktionen från Moderaternas partiledning blev hård. Man inledde en internutredning mot Bali, som pudlade och bad om ursäkt. Resultatet blev att han lämnade partistyrelsen och nu har slutat använda Twitter.

Det var långt ifrån första gången som M:s partiledning med Ulf Kristersson i spetsen fått hantera frågor kring Bali och hans agerande i sociala medier, men denna gång tyckte man att han gått för långt.

Partisekreteraren Gunnar Strömmer slog i ett uttalande fast:

– Vi tar utomordentligt allvarligt på det inträffade. Hanif Bali har agerat aningslöst och omdömeslöst genom att okritiskt förmedla uppgifter ägnade att misskreditera en journalist som är profilerad inom säkerhetspolitiska frågor.

Intern spricka om M-ledningens agerande

Men Balis karriär inom partiet är inte över. Han sitter kvar i riksdagen och står på valbar plats på riksdagslistan i Stockholm inför höstens val. Det finns också de som tycker att han vore en utmärkt EU-parlamentariker för M.

Hanif Bali är i dag en av de mest kända M-politikerna i Sverige, med 10 000-tals följare på Twitter och Facebook. Men åsikterna kring honom splittrar partiet internt och det finns även en spricka kring hur man ser på partiledningens agerande.

Enligt vad Aftonbladet erfar finns det ett stort motstånd mot honom från flera ledande personer i partiet, bland annat i Stockholm. Flera personer tycker att partiledningen borde ha agerat mot Bali i ett tidigare skede.

– Det handlar både om att man försöker nå väljare som inte uppskattar hans retorik. Men även rent ideologiskt är man också främmande till hur han uttrycker sig kring både tiggare och nyanlända, säger en källa med insyn.

Men det finns även en rad M-politiker som tycker att ledningen gick för hårt fram och att man böjt sig för ett mediedrev. Flera av dem har skrivit om frågan på Facebook. Fredrik Schulte, riksdagsledamot från Stockholms län är mycket kritisk.

Han skriver att Bali förvisso gjorde fel och att en ursäkt var på sin plats – men att det räcker.

– Att företrädare för den moderata partiledningen inte klarat av att göra en adekvat analys av situationen, agerat synnerligen godtyckligt och inte tagit Hanif i försvar gör mig mycket upprörd och beklämd, skriver han.

”Partiet orkade inte vara den vännen”

Även Carl-Oskar Bohlin, riksdagsledamot och ordförande för M-distriktet i Dalarna, uttrycker kritik. Han skriver att Bali gjorde fel, men att partiledningen borde stått upp för honom.

– I en tid där den tesdrivna journalistiken mäter sin professionella framgång i klick och vunna skalper bör varje parti också orka skapa skyddsvallar för sina företrädare. Den viktigaste vännen är den som orkar försvara när det är som enklast att låta bli. Moderaterna borde vara den vännen som orkar stå mellan journalisternas hårkors och den enskilde ledamotens enstaka missgrepp.

– Att Hanif lämnade partistyrelsen visar att partiet inte orkade vara den vännen denna gång och det beklagar jag.

Även flera andra ledamöter har uttryckt sitt stöd. M-ledamoten Katarina Brännström skriver på Facebook, riktat till Bali:

– Är så ledsen över det som sker, för din skull, för Moderaternas skull. Jag uppskattar dig mycket, du är viktig och värdefull!

Krav på att lämna riksdagen fanns på bordet

Enligt vad Aftonbladet erfar kunde det också gått värre för Bali. I söndags kallades han till riksdagen på söndagen för ett möte med partisekreterare Gunnar Strömmer och gruppledare Tobias Billström.

– Det mesta låg på bordet, även att man skulle ställa krav på att Bali skulle lämna riksdagen, säger en person med insyn i hur samtalet gick.

Men de enades om att det räckte att den omstridde riksdagsledamoten lämnade partistyrelsen och slutade twittra.

– Det straffet står i proportion till brottet. Det korta, hetsiga formatet på Twitter passar honom inte, men han får hållas på Facebook, säger en uppgiftslämnare.

Aftonbladet har varit i kontakt med Schulte och Bohlin. Ingen av dem vill tillägga något utöver vad de skrivit på Facebook.