Göran Perssons hemliga möten i Rosenbad

Publicerad 2017-07-05

Trots att han lämnade politiken för över tio år sedan är Göran Perssons inflytande inte borta.

I dag är han Magdalena Anderssons rådgivare i det dolda – vid flera tillfällen har han bjudits in till Rosenbad för att diskutera svensk ekonomi.

– Vi har likartad bedömning, men jag är friare och tar ut svängarna, säger Persson.

Magdalena Andersson inledde sin politiska karriär som sakkunnig hos statsminister Göran Persson i mitten av 1990-talet. Under åren som följde arbetade hon nära statsministern, först som planeringschef, senare på finansdepartementet.

När hon nu sitter på posten som finansminister är Göran Persson en av dem som hon vänder sig till för att få råd. Persson, som själv var finansminister innan han tog över efter Ingvar Carlsson, bjuds även in till maktens korridorer i Rosenbad för möten på tu man hand med Andersson.

– Jag bollar olika frågor med honom. Det är viktigt att kunna diskutera med företrädare som Göran Persson, det ger mycket, säger Magdalena Andersson.

Skeptisk mot de som suttit utanför

I en representationsförteckning från regeringskansliet framgår det att de båda åt lunch Rosenbad i februari och diskuterade svensk ekonomi. Enligt Magdalena Andersson har Göran Persson bjudits in på lunch i Rosenbad vid åtminstone ett tillfälle tidigare.

Kan du berätta vad ni diskuterade?

– Jag brukar inte gå särskilt djupt in på det, det var många olika frågor. Han är ett väldigt bra bollplank.

Göran Persson säger att diskussionerna med Magdalena Andersson handlar om det allmänpolitiska läget såväl som mer specifika ekonomiska frågor.

Har ni liknande tankar om svensk ekonomi?

– I grova drag har vi det, men det är alltid mycket lättare att sitta vid sidan om och ha synpunkter på det än att sitta mitt i det. Jag har själv levt i en situation där människor älskat att ge mig råd, och jag har alltid varit lite skeptisk mot de som suttit utanför, säger Göran Persson.

– Men vi har likartad bedömning, sedan är jag naturligtvis friare och tar ut svängarna. Jag sitter inte med ansvaret direkt i knät.

Oppositionen är desorganiserad

Med ”ta ut svängarna” syftar Göran Persson på att satsa ekonomiskt snarare än att strama åt.

– Jag tycker att man ska använda den ekonomiska styrka vi byggt upp väldigt offensivt. Den politik vi ska bedriva ska syfta till att skapa utjämning i Sverige så att allt fler människor får goda livschanser. Starka statsfinanser är ett oerhört bra redskap för detta, säger han.

Vad brukar du ge Magdalena Andersson för råd?

– Vi har en öppen och bra relation, att förstöra den med att pladdra om vad vi pratar om, det gör jag naturligtvis inte.

Oppositionen hotar med misstroendeförklaring mot regeringen om den inte backar från några skatteförslag, vad är din analys av läget?

– Så som det hittills har utvecklat sig har det bara byggt på intrycket att oppositionen är väldigt desorganiserad. När man börjar tala om misstroendevotum och ska göra det som allians, måste man rimligen veta vem man ska rikta votumet mot, och inte ha olika budskap på den punkten. Så som det hittills har utveckla sig har det stärkt regeringen, och det var inte Alliansens avsikt. Men var det slutar, det törst jag inte säga.

Vilka andra statsråd träffar du?

– Flera. Mikael Damberg, som är min uppdragsgivare i LKAB, sedan pratar jag naturligtvis med Stefan. Jag har en otvungen och nära relation med flera av de som sitter i regeringen. Ganska många av dem har jag ju faktiskt rekryterat in politiken.

Följ ämnen i artikeln