Fridolins ultimatum: Skär ni ner på skolan får ni inga pengar

Publicerad 2018-01-31

Gustav Fridolin (MP).

Regeringen lägger nu ett miljardpaket för att minska ojämlikheten i skolan.

Men ultimatumet är tydligt – skär man ner på skolan blir det inga pengar.

– När vi nu gör en stor investering, fullt utbyggd sex miljarder, då kräver vi också att man inte gör nedskärningar på skolan, säger Gustav Fridolin.

På torsdag klubbar regeringen ett miljardpaket för att minska ojämlikheten och förbättra resultaten i skolan.

Skolorna kommer när reformen är fullt utbyggd 2020 kunna söka och dela på sex miljarder kronor årligen.

”Barn en dålig krockkudde”

Men med paketet följer ett tydligt ultimatum: Skär huvudmännen ner på verksamheten måste de betala tillbaka pengarna.

– Finanskrisen innebar att man skar bort 10 000 medarbetare i skolan – då blir det tuffare för de som skolan betyder allra mest för. Vi kan se att sen 90-talet har skolan väldigt lätt blivit en slagpåse i dåliga tider, säger utbildningsminister Gustav Fridolin.

– Barn är en väldigt dålig krockkudde, det blir mycket dyrare i andra änden när eleverna inte får den tid de behöver med sina lärare.

Kan få betala tillbaka

I villkoren för att få pengarna finns bland annat krav på huvudmännen att minska skillnaderna i kunskapsresultat mellan olika skolor och att sambandet mellan elevernas familjebakgrund och resultat bli mindre tydligt.

– Huvudmännen får en ram som räknas ut utifrån var behoven är allra störst. Det blir mer till alla, men mest till dem där eleverna har det tuffast. Det här är att trygga skolan inför nästa gång det blir tuffare tider, säger Gustav Fridolin.

Det är Skolverket som kommer att kontrollera att kommuner och friskolor inte minska de egna kostnaderna per elev för personal.

– Då får man betala tillbaka pengarna. Den kontrollen sköts av Skolverket. Vi kräver att pengarna når fram till eleverna och stärker skolans kvalitet.

Följ ämnen i artikeln