Polisens larm: ”Riskerar att hamna i missbruk och kriminalitet”

Publicerad 2017-11-11

Sverige riskerar att få ett nytt skuggsamhälle.

Tusentals afghaner kan komma att gå under jorden efter avslag.

– En del riskerar att hamna i missbruk, en del i kriminalitet, säger en polisman som jobbar med ensamkommande ungdomar.

2015 kom 35 000 barn och ungdomar till Sverige. 24 000 av dem är unga afghaner. En del av dem går under jorden.

Det handlar om ungdomar som antingen blivit 18 år eller som fått åldern uppskriven till 18 år av Migrationsverket och fått avslag på sin asylansökan.

De som anses vara myndiga placeras på Migrationsverkets boenden ofta långt ifrån Stockholm, de får inte längre en god man samt förlorar rätten att gå i skolan innan de har fått uppehållstillstånd. Men många väljer att stanna i kommunerna där de har sina nätverk även om det innebär ett liv på samhällets skuggskida.

– I Stockholm har Plattan och citykärnan blivit tillhåll för många, säger Aftonbladets källa inom Stockholmspolisen.

Enligt polismannen finns det en given koppling mellan avslag, bostadslöshet och kriminalitet. Några försöker lösa bostadsproblemen genom att prostituera sig.

– Vill man inte bo på Migrationsverkets boenden är den svarta hyresmarknaden det enda alternativet. Där är det samma hyresbild om inte dyrare som på den vanliga bostadsmarknaden.

Ungdomar som inte vill tjäna pengar på kriminalitet tvingas att jobba svart.

– Vi har gjort tillslag mot ställen där personer bakat pizza i tolv timmar per dag för fem tusen kronor i månaden.

”Riskerar att hamna i missbruk”

Polisen befarar att det skuggsamhälle som redan finns i vissa svenska städer kommer att växa i takt med att fler får avslag. Många ungdomar berättar för polisen att de varken kan eller vill återvända till hemlandet. Då är livet på gatan det enda alternativet.

– En del riskerar att drabbas av mental ohälsa. En del riskerar att hamna i missbruk och kriminalitet. Redan för några år sedan berättade en kille att han blev erbjuden 50 000 kronor av en grovt kriminellt person för att kasta en handgranat mot en fastighet.

Några av ungdomarna har också uttryckt sitt hat mot Sverige.

– En del säger att de vill skada Sverige och svenskarna, det känner att de har blivit lovade en sak och nu har myndigheterna ändrat sig. Allt det här är vi tvungna att hantera, säger polismannen.

”Enormt tragiskt”

Även Sanna Vestrin, ordförande i Flyktinggruppernas Riksråd, Farr, ger en bild av unga som mår mycket dåligt av hotet om utvisning och att förlora sin trygghet här i Sverige.

– Det är enormt tragiskt. De har inget hopp om framtiden längre, säger hon.

Många av ungdomarna som Farr har kontakt med överväger att gå under jorden för att undvika att skickas till Afghanistan. En stor del har aldrig bott i landet och är rädda efter att ha sett skrämmande bilder och filmer på Facebook från livet där.

– Även om livet som papperslös i Sverige är mörkt så ser många av ungdomarna det som bättre än det liv som skulle vänta i Afghanistan, säger Vestrin.

”Jag är så orolig”

Yaha Aliyar, 17, är en av de unga som riskerar att skickas hem till Afghanistan efter snart två år i Sverige.

Varje kväll protesterar han tillsammans med en grupp av ensamkommande nu utanför S-högkvarteret på Sveavägen i Stockholm.

– Jag är så orolig. Många av de ensamkommande har psykiska problem, säger han.

Yaha Aliyar väntar på att få besked efter sitt ålderstest hos Rättsmedicinalverket. Han beskriver en tillvaro där många av de ensamkommande lever i stor ovisshet.

– Jag kom hit ensam och bor hos en svensk familj. Men om två månader blir jag 18 år och då måste jag lämna familjen. Nu väntar jag på svaret från Rättsmedicinalverket.

Lever på gatorna

Han beskriver hur en del av de ensamkommande som fyllt 18 eller fått sin ålder uppskriven, väljer att bo hos kompisar eller på gatan i stället för att flytta till Migrationsverkets boenden igen.

– Migrationsverket vill tvinga dem att flytta till norra Sverige. Men de studerar och går i skolan här och vill fortsätta med det. En del sover hos vänner men lever på gatorna. De går till skolan, men efter skolan drar de runt på gatorna, säger Yaha Aliyar.

Aftonbladet kunde under fredagen avslöja hur regeringssamarbetet mellan MP och S förlamats av tvisten om hur man ska hantera de ensamkommande.

Flera miljöpartister kräver en amnesti för de unga som kom till Sverige under framför allt 2015, vilket statsminister Stefan Löfven säger blankt nej till.